Reken op een groei van zo'n 8 kilo. Je baarmoeder groeit enorm tijdens je tweede trimester, net als je baby en de placenta. Ook de aanmaak van vruchtwater en extra bloed zorgen voor meer gewicht. In het laatste trimester komt er nog zo'n 4 kilo bij.
Derde trimester: In het laatste trimester komen vrouwen gemiddeld 3 tot 4 kilo aan.
Je baby in week 37
In de laatste 4 weken kan je baby nog wel een kilo in gewicht toenemen. Met 37 weken is hij ongeveer 46 cm en weegt hij ongeveer 3000 gram.
Het meeste kom je aan tijdens het tweede trimester, vaak zo'n 6 kilo (bij een gemiddeld BMI).
Vanaf het moment dat je 36 weken zwanger bent maakt hij zijn grootse entree, je baby zal elke week ongeveer een half pond, of rond de 220 gram aankomen. Hij is al 47 cm lang en weegt ruim vijf pond! Lees meer over deze week.
Hoeveel val je af na de bevalling? De 10 tot 14 kilo die je bent aangekomen tijdens je zwangerschap ben je niet zomaar weer kwijt. Direct na de geboorte ben je ongeveer de helft meteen kwijt. Je kind, het vruchtwater en de placenta wegen samen zo'n 6 tot 7 kilo.
Een belangrijke aanwijzing dat de bevalling eraan zit te komen, zijn regelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. In het begin voelen deze vroege weeën aan als menstruatiekramp of pijn in de onderrug die komt en gaat met tussenpozen van 20 tot 30 minuten.
Baarmoeder: 0,8 tot 1 kilo. Placenta: 0,5 kilo. Vruchtwater en extra vocht: 1,5 tot 2 kilo. Extra bloed: 1,5 kilo.
De langste zwangerschap ooit gemeten duurde maar liefst 375 dagen. In 1945 was Penny Diana Hunter maar liefst 100 dagen overtijd. 3. Wanneer je zwanger bent, neemt je bloedvolume met maar liefst 50% toe – zo is er genoeg voor jou en je baby!
Het gemiddelde gewicht van kinderen van ouders van Nederlandse afkomst is ongeveer 1200 gram bij 28 weken.Daarna stijgt het gemiddeld ongeveer 200 gram per week. Bij 40 weken weegt een kind ongeveer 3500 gram.
Zoals je kunt zien wordt 4 procent van de baby's voor de 37e week geboren en 10 procent na 42 weken zwangerschap. In de weken die daartussen worden dus de meeste baby's geboren. In week 40-41, de week van de uitgerekende datum, heb je de meeste kans om te bevallen.
Daalt uw BMI nog dan stijgt het risico op tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Het is aangeraden om tijdens de zwangerschap 12,5 tot 18 kg gewicht bij te komen. Voor vrouwen met ondergewicht en een tweelingzwangerschap zijn er geen richtlijnen voor gewichtstoename.
De groei van je buik: week 30 - 40
Je baarmoeder zit nu recht onder je ribben. In de laatste weken van je zwangerschap tot aan de bevalling zal je wat minder aankomen dan in de weken hiervoor. Je buikhuid is tot het uiterste uitgerekt, althans zo voelt het.
De energie die wordt vastgelegd in (nieuw) weefsel zoals de placenta, de baarmoeder en natuurlijk de baby kost in het eerste trimester zo'n 120 kcal per dag, in het tweede trimester is dat 191 kcal per dag en in het derde trimester 143 kcal per dag.
In het eerste trimester is het nog niet zo nodig om extra calorieën te eten. In het tweede trimester heb je al ongeveer 300 calorieën extra nodig. Dit kan oplopen tot 400 calorieën in het derde trimester.
Het derde trimester van de zwangerschap loopt van 28 tot 40 weken, dus ongeveer 13 weken. Aan het eind van week 39 ligt je uitgerekende datum en heb je de (gemiddelde) volledige termijn van je zwangerschap doorlopen. Hou er rekening mee dat sommige vrouwen al in week 37 bevallen en anderen pas in week 42.
Lina Medina (Ticrapo, Peru, mogelijk 27 september 1933) is vermoedelijk 's werelds jongste moeder met een eerste bevalling op een leeftijd van 5 jaar, 7 maanden en 21 dagen.
Wanneer je langer dan 42 weken zwanger bent, heet dit in medische termen serotien zijn. 5 op de 100 zwangere vrouwen wordt serotien. Als je langer dan 42 weken zwanger bent, neemt de gynaecoloog de zorg voor jou en je baby over van de verloskundige. De gynaecoloog zal je adviseren om de bevalling in te leiden.
Ben je eerder vóór 37 weken bevallen, dan is de kans om weer te vroeg te bevallen 20%. Dit betekent dat 1 op de 5 vrouwen nu weer te vroeg zal bevallen. Ben je nooit te vroeg bevallen dan is de kans op een vroeggeboorte ongeveer 4%.
Placenta: 650 g
Ook wordt koolzuurgas en andere afvalstoffen aan het moederlijk bloed afgegeven.
Als de vruchtzak scheurt, loopt het vruchtwater via de baarmoedermond en vagina naar buiten. Gemiddeld verlies je 600-800 milliliter vruchtwater als je vliezen breken. Dat gebeurt lang niet altijd in één grote golf. Vaak loopt het er in beetjes uit.
Je hebt elke dag 1,5 tot 2 liter water nodig. Indien je zwanger wil worden of (net) zwanger bent, drink je best maximaal vier tassen milde koffie of maximaal 0,5 liter koffie per dag. Dit komt overeen met maximaal 300 mg cafeïne1 per dag.
Na de bevallingen verdwijnen vruchtwater en de placenta op een natuurlijke wijze uit je baarmoeder. Maar buiten extra kilootjes, verandert er tijdens je zwangerschap nog wat meer aan je buik. Je buik zal zich in 9 maanden aan sneltempo uitzetten om plaats te maken voor je baby.
Bij de bevalling raak je automatisch al zo'n 5 kilo kwijt en ook een deel van het vocht en vet zal in de daaropvolgende weken vanzelf verdwijnen. De rest komt op jou aan. Hoewel het verleidelijk is, kan je het beste niet meteen beginnen met afvallen direct na de bevalling.