Het meest verweekte polymeer is polyvinylchloride (PVC) – meer dan 80%van de wereldproductie van weekmakers wordt elk jaar gebruikt voor producten op basis van flexibel polyvinylchloride.
PVC is een plastic en wordt veel gebruikt omdat het goedkoop is en je het eenvoudig in een bepaalde vorm kan buigen. Zo is speelgoed, waaronder poppen, vaak van PVC gemaakt, maar ook bijvoorbeeld (kinder)servies, emmers, kozijnen en rioleringen. Ook regenkleding en regenlaarzen zijn soms gemaakt van PVC.
Polyvinylchloride is een synthetische stof die ontstaat wanneer vinylchloride (ook chlooretheen genoemd) gepolymeriseerd wordt. Dat betekent dat de kleine koolwaterstoffen in vinylchloride worden samengevoegd tot een lange keten.
Er bestaan namelijk meerdere soorten kunststof. Pvc is daar één van. Het is een kunststofsoort die vaak gebruikt wordt voor vloeren.
PolyVinylChloride bevat een veel lager percentage schadelijke koolwaterstoffen dan alternatieven zoals Polyethylene en Polypropylene. De laatste 2 bevatten 90 tot 100% koolwaterstoffen waar PolyVinylChloride (PVC) slechts 43% koolwaterstof bevat.
Nadelen van PVC vloeren
Dat kost wat meer dan bijvoorbeeld tapijt, vinyl of laminaat. Deze zijn wat moeilijker bij te houden, moeten goed worden vastgelijmd of moeten na een bepaalde tijd vervangen worden. De PVC vloeren zijn over het algemeen wel goedkoper dan houten vloeren en tegels.
De benodigde natuurlijke grondstoffen voor PVC zijn aardolie en zout. Het boren naar deze grondstoffen is geen milieuvriendelijke activiteit. In het productieproces worden vervolgens chemische stoffen gebruikt, zoals ftalaat weekmakers om het plastic soepel te maken.
Onder harde kunststoffen vallen alle producten die gemaakt zijn van plastic. Denk hierbij aan buitenspeelgoed, tuinmeubels, wasmanden, opbergkratten en PVC-buizen.
PVC is een stijve, vormvaste kunststof met een glad en strak oppervlak. Daarnaast is PVC uitstekend te lijmen en te lassen, zodat een verbinding snel gemaakt is. PVC is niet geschikt voor de voedingsmiddelenindustrie maar is wel goed bestand tegen de meeste chemicaliën.
Het productieproces van PVC vloeren is ten opzichte van hout minder milieuvriendelijk (al wordt dit wel steeds verbeterd) maar door de lange levensduur alsnog een goede keuze. Chemisch onderhoud is niet nodig dus dit is heel fijn voor het milieu.
PP versus PVC
PP is bestand tegen een grotere variatie aan chemicaliën dan PVC. Daarnaast is PP gladder dan PVC waardoor er minder risico op aanhechting en dus verstoppingen is.
Verschillen tussen PVC en polyester op een rij
Golfplaten van PVC zijn doorzichtig. Golfplaten van Polyester zijn niet doorzichtig dankzij de verstevigende vezelconstructie. Golfplaten van PVC hebben een lichtdoorlatendheid van ±88% Golfplaten van Polyester hebben een lichtdoorlatendheid van ±75%
Groene zeep, chloor, allesreiniger: het zijn allemaal veel te chemische schoonmaakmiddelen die je PVC vloer geen goed doen. Ze tasten de vloer aan en dat krijg je er nooit meer uit. Ook een PVC vloer schoonmaken met schoonmaakazijn is niet aan te raden.
Goedkoop is duurkoop. Omdat een pvc vloer een relatief lange levensduur heeft, is de vloer iets duurder dan gemiddeld. Je moet al snel rekening houden met € 40 per vierkante meter. Wanneer je de vloer wil laten leggen en egaliseren, wordt het kostenplaatje nog iets hoger.
Wanneer een PVC vloer is gecertificeerd met een DIBt keurmerk bent u ervan verzekerd dat de vloer geen schadelijke weekmakers bevat. Wel zo'n fijn gevoel. Het antwoord op de vraag of PVC vloeren wel veilig zijn is ja, mits deze maar voldoen aan het juiste keurmerk.
De afkorting PVC staat voor polyvinylchloride en is een van de meest bekende en toegepaste kunststoffen. In het dagelijks leven kunt u niet om het gebruik van PVC heen.
Naast het verminderen van gezondheidsrisico's en milieubelasting, hebben pvc-vrije folies ook aantoonbare voordelen boven standaardproducten. Zo hoef je bij de pvc-vrije folies van Colorgreen geen rekening meer te houden met krimp. Onze pvc-vrije folies zijn namelijk volledig krimpvrij.
PVC het nieuwe asbest
PVC wordt ook wel het nieuwe asbest genoemd en dat is niet voor niks. Net als dat niet alle plastic speelgoed meer verkocht mag worden omdat dit schadelijk is voor de gebruiker zijn PVC vloeren dat net zo.
Alle overgebleven restafval bestaande uit laminaat, hout of pvc vallen onder 'grofvuil'. Daarnaast zal je ook plastic, karton, ondervloer en wellicht lege tubes kit of lijm overhouden.
PVC vloeren zijn zeer vochtbestendig, omdat ze van kunststof zijn. Daarbij moet u er wel om denken dat gelijmde PVC vloeren minder vochtbestendig zijn dan click PVC vloeren. Dit heeft ermee te maken van de lijm bij gelijmde PVC vloeren bij contact met water vloeibaar kan worden.
Het oppervlak is van een zeer hard kunststof waarin geen water doordringt. PVC-vloeren kunnen gewoon nat worden zonder dat dit direct problemen geeft. Het materiaal kan tegen tijdelijke stoom, vocht en damp.
Beide vloeren hebben een hele lange levensduur, maar houten vloeren gaan iets langer mee (bij goed onderhoud). Houten vloeren hebben een levensduur tot 40 jaar en PVC vloeren gaan zo'n 30 jaar mee. Uiteraard is het wel afhankelijk van de kwaliteit van beide vloeren en hoe intensief ze worden belopen.
Over het algemeen is laminaat iets goedkoper van PVC. Beide vloeren zijn gemakkelijk te onderhouden. Doordat PVC beter bestand is tegen water, kun je deze vloer iets makkelijker schoonmaken. Laminaat en vocht gaan voor korte periodes goed samen.