Bij paarden is een hoeveelheid van 0,2 gram per kilo lichaamsgewicht schadelijk voor de rode bloedlichaampjes; dat betekent voor een paard van 500 kg 100 gram knoflook per dag. Wij adviseren om 15-30 gram per dag aan te houden; dan is knoflook een zeer gezonde aanvulling.
Er zijn voor- en tegenstanders van knoflook. Een paard zal in de vrije natuur zelf geen knoflook eten, er zit een stofje in waar paarden en honden nietzo goed tegen kunnen en dus toxisch werkt. Het kan de rode bloedlichaampjes aantasten met als gevolg bloedarmoede.
Knoflook en ui zijn giftig voor de hond, waarom? Allium soorten (ui-achtigen: knoflook, prei, sjalotten, sierui, en bieslook) bevatten bepaalde stoffen die uiteindelijk omgezet worden in zogenaamde 'oxidanten' (Sulfoxide en Disulfide). Deze oxidanten kunnen de rode bloedcellen beschadigen.
5 tot 8 kg – dagelijks tot maximaal ½ teentje. 8 tot 20 kg – tot 1 teentje per dag. 20 tot 32 kg – maximaal 2 teentjes per dag. 32 kg en meer – tot 2 ½ teentjes per dag.
Bij honden en katten is de toxische dosis van knoflook 16-24 gram per dier per dag. 1 teentje per 20-25 kg lichaamsgewicht geeft in de praktijk geen bloedarmoede.
Groenten als prei, knoflook, bieslook en uien kunnen zijn rode bloedlichaampjes beschadigen. Honden die vaak met de pot mee-eten, krijgen deze groenten veel binnen. Hierdoor lopen ze het risico op bloedarmoede. De gevarenzone ligt bij een inname van 15 tot 30 gram ui of prei per kilogram lichaamsgewicht.
Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.
Knoflookvergiftiging, algemeen. Mensen kunnen goed tegen knoflook, maar helaas bij honden en katten kan het vergiftigingsverschijnselen opwekken. De giftige dosis is erg afhankelijk van de soort Allium, de groeiomstandigheden, de bereidingswijze (rauw, gedroogd of gekookt) en de diersoort die het heeft ingenomen.
Plaatselijke toepassing kan brandwonden veroorzaken: in de literatuur zijn enkele gevallen gerapporteerd. Knoflook (vooral verse) is giftig voor honden en (vooral) katten. In Rusland wordt knoflook ook wel 'penicilline voor de armen' genoemd. Knoflook wordt ook gebruikt als afrodisiacum.
Van oudsher wordt door sommige mensen aanbevolen de hond knoflook te geven. Dit zou goed werken tegen vlooien. Echter, niets is minder waar. Er is geen bewijs dat knoflook vlooien kan voorkomen of doden.
Eén teentje weegt namelijk maar zes gram. Is te veel knoflook goed? Nee, het is niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten. Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden.
Knoflook heeft natuurlijke werking tegen parasieten zoals vlooien, teken, wormen, mijten.
Ui kan de rode bloedcellen van je kat beschadigen en zelfs bloedarmoede veroorzaken. Gelukkig gebeurt dat alleen in extreme gevallen. Een klein beetje ajuin, prei of bieslook zal zelden ernstige gevolgen hebben. Toch kan je kat van een teentje look of wat pijpajuin diarree krijgen of moeten braken.
Lijnzaad ondersteunt de slijmlaag in de maag- en darmwand en helpt de darmwand beschermen. Lijnzaadolie bevat een hoge concentratie omega 3 en 6 vetzuren wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering. Deze vetzuren kan je paard zelf niet aanmaken en halen ze in de natuur uit voornamelijk gras.
Foenegriek (Trigonella foenum-graecum), ook wel Fenegriek genoemd, heeft een positieve werking op de spijsvertering, de melkproductie en op de algehele weerstand. De gedroogde, geplette zaden kunnen gebruikt worden in een papkompres bij reumatische aandoeningen en voor het verwijderen van dorens.
Het eten van knoflook zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten. Onderzoek aan de universiteit van Adelaide toont aan dat knoflook goed kan helpen bij een te hoge bloeddruk. Knoflook zorgt voor het ontspannen en vergroten van de bloedvaten in je lichaam.
3. Goed voor je hersenen. Gember en knoflook kunnen de gezondheid van je hersenen ten goede komen door ze te beschermen tegen cognitieve achteruitgang. Je geheugen is hierdoor beter, waardoor je alles sneller in je opneemt.
Een teentje knoflook kan al wonderen doen voor een gerecht. Daarom mag deze kleine smaakmaker bij het bakken, braden en kokkerellen nooit op de ingrediëntenlijst ontbreken. Maar ook rauwe knoflook kun je eten. Sterker nog: het zou zelfs gezond zijn.
Uien en knoflook, en de andere alliac-planten worden geclassificeerd als rajasic en tamasic, wat betekent dat ze passie en onwetendheid vergroten. Ze veroorzaken overlast en zelfs pijn en ziekte bij degenen die ze eten.
de stofjes in daslook, ui en knoflook werken antischimmel, antiviraal en antibacterieel. ze bevatten selenium (sterke antioxidant) en zwavel, dit zijn belangrijke stoffen voor o.a. de leverontgifting en de aanmaak van een belangrijke antioxidant glutathion genaamd. ze bevorderen de thermogenese.
KNOFLOOK EN KALIUM
100 gram knoflook levert een gezonde dosis van 20% van de ADH kalium. Kalium is onder andere goed voor de spieren, het zenuwstelsel goed en de bloeddruk in je lichaam.
“Bij sommige mensen kan knoflook ervoor zorgen dat de maagsappen geïrriteerd raken, waardoor zuurbranden ontstaat. Bij anderen kunnen het juist de darmen zijn die de scherpe knoflook moeilijk kunnen verwerken,” zegt slaapexpert Winni Hofman. En dat kan ervoor zorgen dat je onrustig slaapt, of zelfs wakker wordt.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt wel dat knoflook een antibacteriële werking heeft, waardoor het een ontsmettende en zelfs helende werking heeft. Als je bijvoorbeeld veel knoflook eet of het sap aanbrengt op de huid, kan psoriasis, wratten, eczeem of acne zich sneller herstellen.