Maden zijn niet gevaarlijk voor de mens, op sommige plaatsen wordt ze zelfs gegeten. Ze kunnen wel een gevaar zijn voor enkele dieren (konijnen, kippen, ...), daar veroorzaken ze de madenziekte.
Zie je maden of larven in je eten, dan is het bedorven en geldt het advies om het weggooien. Als je een keer per ongeluk een made of vlieg binnenkrijgt, dan is dit niet schadelijk.
Ze leggen eitjes in de lichaamsopeningen. Op deze manier komen maden in het lichaam terecht. Maar je kunt ook maden in je lichaam krijgen wanneer je gewoon in leven bent. Sommige vliegensoorten leggen hun eitjes in open wonden of zelfs op de huid.
Myiasis (vliegen maden in de huid of in wonden) Myiasis is de algemene term voor invasie van mensen of dieren door vliegenlarven. De larven voeden zich in een bepaald stadium van hun leven met dood of levend weefsel of lichaamsvloeistoffen van hun gastheer.
Ruim 1.900 insectensoorten worden wereldwijd gegeten, waaronder sprinkhanen, krekels, rupsen, kevers, kakkerlakken, mieren, bijen, wespen, termieten, vlinders en motten. De volwassen insecten zijn eetbaar, maar ook de larven of de poppen. Ze bevatten vergelijkbare voedingstoffen als vlees.
De vliegen leggen hun eitjes in de kleren en als je die ongestreken gaat dragen, loop je het risico dat de eitjes op je huid terechtkomen, waarop de maden onder de huid kruipen." "Gevaarlijk is dit niet", zegt Steven Callens. "De wondjes zijn niet echt pijnlijk, maar die maden eten wel stukjes vlees uit je lijf.
Wat eten maden? Maden eten voornamelijk dode dieren, restjes vlees, menselijk voedsel, dierlijk voedsel en dierenmest. Dit verklaart ook waarom je in de zomer veel vliegen rondom de afvalcontainer, dierenverblijven maar ook in de keuken aantreft. Ze zijn continu op zoek naar voedsel waar ze hun eitjes in kunnen leggen.
Maden zijn niet gevaarlijk voor de mens, op sommige plaatsen wordt ze zelfs gegeten. Ze kunnen wel een gevaar zijn voor enkele dieren (konijnen, kippen, ...), daar veroorzaken ze de madenziekte. Maar in uw vuilnis of woning zijn ze erg storend, en later groeien ze dan uit tot een ware vliegenplaag.
Die maden eten dood vlees. Daardoor denk je dat ze goor zijn. Sorry hoor, maar het stinkt echt verschrikkelijk die beesten. Nee dat zijn niet de maden die stinken niet, dat is het dode vlees wat er tussen ligt wat zo stinkt.
Het is je vast wel eens opgevallen: maden in huis als het regent. Vaak heeft dit te maken met het feit dat de maden zich rondom de woning bevinden. Tijdens een regenbui kruipen de maden hogerop. Zo kunnen ze via naden en kieren of een openstaande deur naar binnen komen.
„De maden bijten niet”, verzekert Cazander. „Al kriebelen ze wel en voelen patiënten soms pijn. Maar met paracetamol erbij is het prima te doen.” Ondanks de toegenomen bekendheid bestaat er bij artsen nog heel wat weerstand tegen madentherapie.
Maden zijn slijmerig en kunnen daarom niet goed tegen zand. Strooi daarom wat zand in de container en ze zullen uiteindelijk dood gaan. Zout strooien kan ook. Maden kunnen niet tegen zout en zullen net als slakken smelten.
Maden kunnen erom veel eten en ook zeer snel groeien. Van eitje tot vlieg duurt slechts twee weken. Maden verspreiden een vieze lucht. Alleen daarom al is het beter om maden uit de vuilnisbak te bestrijden.
Grote maden zijn larven van de Noordelijke bromvlieg en worden vaak in Frankrijk gekweekt. Deze maden verpoppen erg langzaam en zijn daarom erg geschikt voor recreatievissers. Gekoeld bewaard zijn ze vaak wel twee weken tot drie weken houdbaar.
De eitjes van vliegen worden verteerd door het maagzuur. Het verhaal wordt anders als het om eitjes gaat van o.a. lintwormen. Deze komen wel uit in ons lichaam. Het gevaar met vliegen e.d. zit hem juist in de bacteriën die ze achterlaten, niet de eitjes.
Volgens Helsen zijn de vliegjes niet schadelijk voor de gezondheid. 'Het is niet zo smakelijk, maar het is totaal ongevaarlijk als je per ongeluk een eitje of larve opeet', legt Helsen uit. 'Maar voor je directe hygiëne zou ik toch zorgen dat er niet te veel fruitvliegjes in je keuken rondhangen', voegt hij eraan toe.
Maden hebben een hekel aan de geur van lavendel en gaan eraan dood. Je kunt verse lavendel gebruiken, maar ook een luchtverfrisser met lavendelgeur. Vliegen komen op etensresten af en leggen daar eitjes. Verpak etensresten in een krant, zo wordt de container minder aantrekkelijk voor vliegen.
Ze steken of bijten niet, ze zijn volstrekt onschadelijk, je zou ze zelfs nuttig kunnen noemen, want ze verteren een massa organisch afval in de bodem. Ze verschijnen in maart niet vanuit het niets; ze komen uit de grond.
De eitjes worden het liefst in een warme vochtige omgeving gelegd. Uit de eitjes komen na enkele uren tot dagen kleine witte larven, oftewel maden. Ze zien eruit als wormpjes van enkele millimeters tot een centimeter groot.
U heeft klachten
Jeuk rond de anus of vagina, vooral 's nachts, komt meestal door de kleine (tot ongeveer 1 cm) wormpjes. De meeste andere wormen die u in Nederland kunt krijgen geven meestal geen klachten. Heel soms kunt u bijvoorbeeld buikpijn krijgen door lintwormen, spoelwormen of zweepwormen.
Biologie. Maden zijn pootloos, meestal wit of geelwit en leven meestal in (semi-)vloeibare stoffen die hen tot voedsel dienen, zoals mest, organisch afval, rottend fruit of rottend vlees. Hoewel sommige vliegen levende larven baren, komen maden meestal uit een ei dat door de vlieg op het voedselsubstraat wordt gelegd.
Maden zijn dol op warmte en komen dan ook het snelst uit. Daarom kun je de container bij voorbaat al het beste in de schaduw zetten om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Ook ventileren helpt, zodat de bak niet zo broeierig wordt. Dit doe je door bijvoorbeeld een latje tussen de klep en de container te leggen.
Per keer worden 100-150 eitjes afgezet. Na 10-46 uur, afhankelijk van de temperatuur, komt een vuilwitte vliegenlarve (de made) uit het ei. Na 5-10 dagen is de made volgroeid.
Uit door TNO in december 2004 uitgevoerde analyses blijkt dat de in ons land verkochte rode maden -zonder uitzondering- zijn gekleurd met Soedanrood. Dit is een giftige stof die nauwelijks afbreekt, het spierweefsel van vissen blijvend rood kleurt en o.a. bekend staat als kankerverwekkend.
Zeker, je kunt ze invriezen. Als ze ontdooien krijgen ze alleen vrijwel meteen een bruine kleur… Niet ideaal dus.