De extra heffing op gas die alle gebruikers in Duitsland vanaf oktober moeten betalen, bedraagt 2,419 cent per kilowattuur. Dat is maandag bekendgemaakt.
De gemiddelde gasprijs in de 32 onderzochte landen ligt op slechts 61 cent per kubieke meter. Inwoners van onze directe buurlanden België (55 eurocent per kubieke meter gas) en Duitsland (56 cent) betalen nog minder, constateert Energievergelijk.nl.
Duitsland, december 2021: Huishoudens: De prijs is 0.142 USD per kWh. De gemiddelde prijs in de wereld is 0.075 USD per kWh. Zakelijk: De prijs is 0.107 USD per kWh.
Maar ook in Duitsland (17,23 cent per kWh), België (13,71 cent), Frankrijk (11,35 cent) en Spanje (16,58 cent) is het gas veel goedkoper.
Volgens gegevens van de Household Energy Price Index had Nederland in augustus te maken met de hoogste tarieven voor gas. Verschillen in de hoogte van de energierekening tussen landen hebben onder meer te maken met de energiemix, overheidsmaatregelen en het soort contracten dat energieleveranciers aanbieden.
Sinds 2002 vergelijken we namelijk onze energieprijzen met die van andere energiemaatschappijen. Zo hoort energiedirect.nl dus altijd tot de goedkoopste energieleveranciers van Nederland.
De hoogste gasprijzen
Zo zijn consumenten in Nederland vergeleken met andere Europese landen vaker gebonden aan korte termijncontracten. "In andere landen is dat wat 'Rijnlandser' ingesteld, wat vaster." Bovendien stelt Krijger dat de Nederlandse overheid minder doet om de gasprijzen laag te houden.
Huishoudens: De prijs is 0.333 USD per kWh. De gemiddelde prijs in de wereld is 0.135 USD per kWh. Zakelijk: De prijs is 0.316 USD per kWh.
De Duitse regering verlaagt tijdelijk de btw op gas van 19 naar 7 procent. De regeling gaat in op 1 oktober en zal gelden tot april 2024, heeft bondskanselier Olaf Scholz bekendgemaakt. De verlaging van de gasprijs moet de gevolgen van de inflatie voor de Duitsers beperken.
Op 22 september 2022 heeft Essent bekend gemaakt dat de tarieven van bestaande klanten per 1 oktober 2022 worden verhoogd. Gemiddeld gaan bestaande klanten 50% meer betalen voor stroom en 30% meer voor gas. De tarieven worden dan € 0,44 per kWh stroom en € 1,99 per m3 gas.
Nederlandse huishoudens betaalden in juli 283 euro per megawattuur (MWh) gas, ruim twee keer zoveel als het gemiddelde EU-huishouden. Ook in buurlanden Duitsland en België is gas ongeveer de helft goedkoper.
De energieprijzen in Duitsland en Frankrijk zijn naar nieuwe records gestegen. De Duitse stroomprijzen op de termijnmarkt voor volgend jaar stegen met 13 procent tot 725 euro per megawattuur.
1,74 euro voor 1 kubieke meter (m3) gas.
Het gasverbruik bij douchen tijdens een gemiddelde douchebeurt van vijf minuten bedraagt 0,2 m³. Er is voor een douchebeurt van vijf minuten namelijk vijftig liter warm water nodig. Heb je een gezin en stapt iedereen dagelijks onder de douche dan loopt het gasverbruik al snel op.
Bij ons betaal je voor je energie de dynamische inkoopprijs. Dat doen we om energie zo goedkoop mogelijk voor je te maken. Je koopt energie in op de groothandelsmarkt voor dezelfde prijs als de grote energieleveranciers. We maken daar geen marge op.
In 2050 nog steeds gas, maar ander gas
Hoeveel is niet duidelijk: de aardgasconsumptie zou tegen 2050 met 70 à 95% dalen. Maar aardgas is fossiel en daar is geen plaats meer voor in een koolstofvrij België. Biogas is een alternatief, maar heeft een beperkt potentieel.
Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.
Hout: het goedkoopst!
Hout is nog steeds de goedkoopste manier om te verwarmen, zeker voor wie op het platteland woont en er zelf voor kan zorgen. Net als pellets wordt hout lokaal geproduceerd, wat een zekere prijsstabiliteit garandeert. Weet echter op dat deze manier van verwarmen ook nadelen heeft.