Is kip goed voor een hond? Kip is rijk aan eiwitten met essentiële aminozuren die de spieren van jouw hond in de loop van de tijd helpen ondersteunen. Bovendien bevat het Omega 6-vetzuren waarvan wordt aangenomen dat deze over het algemeen gezond zijn voor meerdere delen van het lichaam.
De vuistregel voor volwassen honden is 20 à 25 gram vlees per 1 kg. Dus als jouw viervoeter 30 kilogram weegt, geef je 750 gram vlees per dag (30 x 25). Dit kun je over twee momenten verspreiden. Dus 375 gram in de ochtend en 375 gram in de avond.
Je kunt je hond prima een stukje kipfilet geven. Zorg er wel voor dat het goed is gerookt, gebakken of doorgekookt, zodat bacteriën dood zijn. Gebakken kipfilet bevat veel vet door het bakken in olie of boter, dit kan problemen geven met maag en/of darmen voor sommige honden.
Goede hondenvoeding is dus rauw vlees en rauwe botten, zoals konijnen, halve kippen met bot en al, hart, lever, nieren, pens, rauwe zalm of makreel met kop, graten en ingewanden en al. Dat is goede hondenvoeding die de natuur aan uw hond heeft voorgeschreven om gezond te blijven.
Als je dergelijke risico's helemaal wilt vermijden, kook dan een kipfilet voor je hond. Ten tweede, voer je hond niet te veel kip! Voor een middelgrote hond is tussen 1/4 en 1/3 kopje gekookte kip meer dan genoeg. De normale voeding van jouw hond moet de juiste hoeveelheid mineralen en vitamines bevatten.
Zolang je de kip goed kookt en samen met de rijst naturel is dan is het geen enkel probleem om je hond in beperkte portie rijst met kip te voeren. Zorg er wel voor dat je de kip niet bakt, maar kookt dit in verband met olie of boter wat erg vet kan zijn. Hierdoor kan je hond last krijgen van zijn maag en darmen.
Honden knagen graag eens aan een bot maar beenderen van gevogelte, konijn, varkenskotelet of andere kleine botten mag u absoluut niet aan uw hond geven. Die zijn te klein en splinteren gemakkelijk. De botten worden ingeslikt en kunnen darmverstopping veroorzaken.
Vlees (vers en verhit) is beter te verteren dan brokken. Vers-vlees diëten bevatten daarnaast weinig vezels. Dat is de reden dat honden en katten op een vers vlees dieet weinig ontlasting produceren. Dat kan een voordeel, maar ook een nadeel zijn: er zijn honden die obstipatie krijgen van een vlees dieet.
Hoeveel eieren moet ik voeren? Ongeveer 1 ei per 10 kilo lichaamsgewicht per week en voor honden kleiner dan 10 kg is een eitje per week prima. Hoe zit het met rauwe eieren en biotine-tekort? Vaak wordt er gezegd dat je eieren niet rauw mag voeren, omdat het eiwit avidine bevat, wat de opname van biotine verhindert.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Voor de afwisseling van de voeding van je hond kun je je hond af en toe prima een beetje gekookte rijst geven, zorg dat de rijst niet gekruid is en het gewoon naturel is. Op deze manier krijgt je hond extra vezels binnen die goed zijn voor zijn lichaam en ook zeker voor zijn gezondheid.
Rauwe vleesvoeding. De meest gezonde voeding voor de meeste honden is rauwe vleesvoeding, dit past het beste bij het verteringsstelsel van de hond en geeft het kleinste risico op gezondheidsklachten. Veel honden met onverklaarbare gezondheidsklachten, voelen zich beter als ze overgaan op rauwe vleesvoeding.
Honden hebben vlees of vis nodig om in goede gezondheid te verkeren. Vlees (en vis) leveren namelijk dierlijke eiwitten en dierlijke vetten en dat zijn de superfoods voor honden. Als leefregel geldt dat vlees en vis het belangrijkste ingredient zou moeten zijn. Daarbij mag ook orgaanvlees verwerkt worden, graag zelfs!
In principe kan dit, maar brokken worden anders verteerd dan vers vlees. Brokken vragen een andere zuurgraad van de maag en hebben andere enzymen nodig dan vers vlees. Voor de vertering kunt u brokken en vers vlees beter niet tegelijk geven, zeker niet als uw huisdier een gevoelig verteringssysteem heeft.
Gezonde fruitsoorten voor je hond zijn: ananas, appel, banaan, bramen, bosbessen, mango, watermeloen, meloen, perzik, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Let er wel altijd op dat je de pitten uit het fruit haalt. Deze zijn namelijk niet goed voor je hond.
Een ander voordeel is dat als de hond alleen hondenbrokken eet, er minder gebitsproblemen zullen ontstaan. Dit laatste geldt meer voor geëxtrudeerde brokken dan voor geperste brokken, omdat geëxtrudeerde brokken pas in de maag oplossen. Een ander voordeel is dat hondenbrokken lang bewaard kunnen blijven.
Je kunt bijna alle groentes voeren, alleen ui en prei wordt afgeraden, omdat daar stofjes inzitten die rode bloedcellen kunnen afbreken. Sommige honden zijn gevoelig voor groenten uit de nachtschadefamilie, dit zijn aardappelen, paprika, tomaat en aubergine.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Onze trouwe viervoeters kan je ook maar beter geen brood voeren. De voedingsstoffen die in brood zitten zijn namelijk niet goed voor honden en katten. Voor honden zorgen vooral de gluten in het brood voor problemen. Zo kunnen ze er ziek van worden, jeuk van krijgen en hun vachtkwaliteit kan er flink van achteruit gaan.
Beschuit is licht verteerbaar en zorgt ervoor dat de darmen tot rust komen door de vele vezels. Door je hond meerdere malen per dag kleine porties beschuit te geven kun je goed in de gaten houden of er verbetering in zit.
Voeg vezels toe aan het voedingspatroon van je hond.
Sommige honden met een zachte ontlasting hebben er baat bij als ze meer vezels te eten krijgen. Vezels zuigen het vocht op als een spons en kunnen helpen om de ontlasting er weer normaal uit te laten zien, diarree op te drogen en zachte ontlasting steviger te maken.
Geef bijvoorbeeld gekookte witte rijst met water en een kleine hoeveelheid proteïne. Een andere goede optie is gekookte kip met gekookte rijst of pasta, vermengd met probiotica. Als de ontlasting weer enigszins normaal wordt, kun je weer langzaam teruggaan op het voer dat je hond normaal krijgt.