Elastische kousen (steunkousen): verminderen de klachten bij spataderen. Ze helpen vooral goed tegen vocht in de benen. helpen voorkomen dat uw spataderen erger worden, maar ze gaan niet weg.
Drukklasse 2 is het beste te gebruiken voor middelzware klachten zoals spataderen en kramp. En steunkousen met drukklasse 3 zijn te gebruiken wanneer u zware klachten heeft zoals trombose en ernstige spataderen en oedeem. Deze verschillende steunkousen zijn te gebruiken bij heel veel aandoeningen.
Spatadertherapie is een effectieve en aangename manier om spataderen te behandelen. De therapie bestaat uit massage, oefeningen en adviezen voor het dagelijks leven. Hierdoor verbetert de bloeddoorstroming in de benen en verminderen de spataderen en de klachten.
Gedurende 48 uur na de behandeling moet u de steunkous overdag en 's nachts dragen. Na 48 uur verwijdert u zelf de pleisters en het verband. De kous draagt u daarna nog één tot drie weken alleen overdag.
Slaap veel na je operatie
Streef ernaar dat je minstens 8 uur per nacht slaapt. Vooral diepe slaap en remslaap zijn erg belangrijk. Zorg ervoor dat je slaapkamer donker is en niet te warm om zo diep mogelijk te slapen.
Wandel na de laserbehandeling per dag 3 x 30 minuten. Twee tot drie dagen na de behandeling kunt u pijn krijgen. Dit komt door het verschrompelen van het bloedvat. Blijft u dan vooral lopen.
In de sauna wordt de doorbloeding krachtig gestimuleerd en daardoor neemt het risico af op trombose, veroorzaakt door spataderen of andere vaataandoeningen.
Varesil Crème is een unieke formule om spataderen te verminderen en voorkomen. Ook helpt het om de algehele bloedcirculatie te verbeteren dankzij de natuurlijke ingrediënten. Gebruiksaanwijzing: Breng tweemaal daags aan op het aangedane gebied na het douchen.
Steunkousen geven extra steun aan het been. Ze worden gebuikt bij vermoeidheid of krampen in de benen en bij staande beroepen. Compressiekousen geven echter niet overal evenveel druk. De druk is bij de enkel het grootst en vermindert geleidelijk naar boven toe.
Draag de kous van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Nooit gedurende de nacht. Ervaart u klachten als vocht, verkleuring of pijn? Draag dan dagelijks de steunkous, ook al is uw 'termijn' voorbij, dat helpt om grotere problemen op langere termijn te voorkomen.
Steunkousen zijn kousen in drukklasse 1 en geven steun bij relatief lichte problemen. Deze kousen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Therapeutisch elastische kousen (TEK), verkrijgbaar in drukklasse 2, 3 en 4, worden ingezet bij ernstiger klachten. Deze kousen worden wel vergoed door de zorgverzekeraar.
Het kan wat hinderlijk zijn, maar het is meestal niet ernstig en het trekt doorgaans in de loop van enkele weken vanzelf weer weg.
Spataderen verdwijnen niet vanzelf. Klachten kunnen soms afnemen door meer beweging, zoals fietsen, wandelen, kuitspieroefeningen en het vermijden van lang zitten en lang staan. Er bestaan geen medicijnen die spataderen en klachten kunnen verhelpen.
Elastische kousen drukken op uw aderen. Het bloed stroomt beter terug naar uw hart. De kousen helpen vooral goed tegen vocht in de benen. U krijgt ook minder snel nieuwe spataderen.
Bewegen (bijvoorbeeld wandelen, fietsen of zwemmen) kan helpen klachten als moeheid in de benen te verminderen. Mogelijk helpt bewegen ook om verergering van de spataderen tegen te gaan. Als uw kuitspieren veel in actie zijn, bevordert dat steeds de terugstroom van bloed naar het hart.
Gevolgen opengesprongen spatader
Een van de complicaties is een ernstige bloeding: een opengesprongen spatader kan zomaar leiden tot het verlies van één tot anderhalve liter bloed. Dat is veel als je bedenkt dat een mens zo'n vijf liter bloed door de aderen heeft stromen.
Fietsen, wandelen, zwemmen, joggen zijn allemaal goede manieren om de vorming van spataderen tegen te gaan. Tijdens het bewegen trekken de beenspieren samen en masseren ze de aderen. Daarnaast wordt het bloed voorzien van zuurstof en wordt de bloedsomloop gestimuleerd.
Janskruid, Paardenkastanje, Arnica, Hamamelis, Cipres, Citroen en Wijnruit. Deze uitgebreide combinatie van etherische oliën helpt bij de behandeling van spataderen. Het verstevigt de vaatwanden en herstelt de natuurlijke elasticiteit van de aderen.
De dermatoloog of chirurg haalt de spataderen weg met een haakje. Crossectomie in combinatie met strippen: als de spataderen te kronkelend of te groot zijn voor andere behandelingen. De chirurg maakt een paar sneetjes in uw huid en knipt de spatader door. Daarna trekt de chirurg het tussenliggende stuk ader eruit.
Symptomen van spataderen
een zwaar, vermoeid en vaak warm gevoel in de benen; pijn en krampen in de benen; een trekkende of stekende pijn in de kuiten; rusteloze benen (trillingen in de benen).
Het inbrengen van de laserdraad in het te behandelen vat en het inspuiten van de verdovingsvloeistof kan echter wel gevoelig zijn. Na een laserbehandeling ontstaat na enkele dagen vaak wat (strek)pijn. Deze pijn duurt meestal twee weken maar kan ook langer aanhouden.
De voorbereidingen voor de laserbehandeling nemen vervolgens de meeste tijd in beslag. De arts prikt een naald in de ader. Door deze naald worden de katheter en laserdraad in de ader van het ondernaar het bovenbeen opgeschoven. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving en is daarom niet pijnlijk.