Keulen. Het bombardement op Keulen werd uitgevoerd onder de codenaam 'Operation Millennium' en vond plaats op 39 mei 1942. Dit was een van de eerste grootschalige bombardementen van de geallieerden.
De Asmogendheden en de geallieerden voeren tijdens de oorlog veel bombardementen uit. Steden zoals Rotterdam, Londen, Coventry, Berlijn, Dresden, Keulen en Hamburg krijgen het zwaar te verduren. Ook vergissingsbombardementen komen voor, zoals in Nederland op Nijmegen, Enschede en Den Haag.
Tientallen steden werden aangevallen: Keulen, Hamburg, Berlijn, Düsseldorf, Osnabrück, Karlsruhe, Dessau, Potsdam en ga zo maar door. Het meest genadeloze was, dat er nog in mei 1945, toen Duitsland zich al bijna overgaf, werd gebombardeerd.
Den Helder en omgeving staan vol tastbare herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. DEN HELDER - Marinestad Den Helder heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog enorm geleden, het is zelfs de meest gebombardeerde stad van Nederland.
Anders dan Rotterdam of Arnhem is Amsterdam de oorlog betrekkelijk ongeschonden doorgekomen. De stad werd slechts een paar keer gebombardeerd. Wel is er in die vijf jaren weinig gebouwd, en was er van de infrastructuur in mei 1945 echter nauwelijks iets over. Er was geen gas, geen licht, geen voedsel.
Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat Rotterdam werd gebombardeerd, waarbij de binnenstad volledig werd verwoest. Tussen de 800 en 900 mensen kwamen daarbij om het leven. Historici houden zich nog steeds bezig met de vraag of het bombardement ook anders had kunnen aflopen, of het niet voorkomen had kunnen worden.
De Meidagen 1940 betekende voor Nederland het begin van de Tweede Wereldoorlog met de Duitse inval op 10 mei. Er werd veel gevochten bij de Grebbeberg, de IJssel- en Maaslinie, de Peellinie, de Moerdijkbruggen en Den Haag.
Deze eerste fase van de Engelse bombardementen duurde tot de herfst van 1941. Het jaar daarop werd Berlijn grotendeels met rust gelaten. In 1942 werd Berlijn slechts negen keer aangevallen. Pas vanaf maart 1944 werd de stad weer regelmatig door de geallieerden gebombardeerd.
Duitsers werden in Nederland na de Tweede Wereldoorlog tot vijandelijk onderdaan verklaard en hun bezittingen werden afgepakt - ongeacht politieke voorkeur of gedrag tijdens de oorlog.
Duitsers worden in goederenwagens gedeporteerd uit het Sudetenland. De meeste mannen waren toen in Sovjet-krijgsgevangenschap en de achtergeblevenen werden geïnterneerd of op de vlucht gejaagd.
Zesmaal was er sprake van een 'onbedoeld gevolg', waarbij men wel het opgegeven doel trachtte te raken, maar dit (vrijwel) volledig miste (Amsterdam in juli 1943, Maastricht in augustus 1944, Wageningen in september 1944, Hengelo in oktober 1944, Rotterdam in november 1944, Den Haag in maart 1945).
"Gemiddeld één keer per week komt iemand een vliegtuigbom tegen." Schattingen over hoeveel bommen er nog in de Nederlandse bodem liggen, lopen uiteen. Volgens de EOD zijn er nog een stuk of honderd onontdekt, maar Frank Barink denkt eerder dat het er duizenden zijn. Zijn bedrijf spoort die bommen op.
De Tweede Wereldoorlog in Nijmegen
Het bombardement vond plaats nadat geallieerde vliegtuigen als gevolg van het slechte weer plotseling werden teruggeroepen. De piloten kozen een gelegenheidsdoel uit nadat hun missie naar het Duitse Gotha was mislukt. Ze kozen voor het Nijmeegse spooremplacement.
Van de 2,7 miljoen ton bommen die van 1940 tot 1945 boven Europa zijn uitgeworpen, vielen er meer dan 1,5 miljoen op Duitsland. Dat aantal is trouwens zeer ongelijk verspreid, want in 1944 alleen kregen de Duitsers 650.000 ton bommen op zich en in de eerste maanden van 1945 nog eens 500.000 ton.
Dresden was een luchtaanval met de bedoeling om een vuurstorm aan te wakkeren, die in enkele uren tijd duizenden doden moest maken. Waarom Dresden werd gebombardeerd is duidelijk: het was de manier van oorlogvoeren en is het nog steeds. Burgerdoelwitten worden gebombardeerd met als doel om burgers te treffen.
75 jaar na het bombardement op Dresden: 'Churchill liet ons in de steek' Deze week 75 jaar geleden regende het bommen boven de Duitse stad Dresden. In drie dagen legden Britse en Amerikaanse bommenwerpers het historische centrum plat en vonden 25.000 burgers de dood.
Op 20 april 1945 veroverden de Sovjets Berlijn.
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen voor Nederland, maar de ontwikkelingen in het conflict volgen elkaar snel op. Dat maakt dat het dreigingsbeeld snel kan veranderen.
Maar waarom gaat de Duitser naar Nederland? Voor Duitsers is Nederland nog altijd een klassieke kust- en watersport bestemming en daarom ideaal voor gezinsvakanties. Onze Oosterburen vestigen zich graag in een gezellig vakantiehuis aan de Nederlandse Noordzeekust.
Cijfers. Het Heer (landmacht) had in de Tweede Wereldoorlog bijna 13 miljoen troepen. Het mobiliseerde 1.000.000 Russische gevangenen. Meer dan 3 miljoen Duitsers werden gedood en nog eens 4,1 raakten gewond.
Het kleine Nederlandse leger werd volkomen onder de voet gelopen door de Wehrmacht en het moest zich na vijf dagen vechten, op 14 mei, overgeven na het Bombardement op Rotterdam. Zeeland capituleerde pas op 18 mei, na het Bombardement op Middelburg.
280.000 Nederlandse soldaten opgeroepen
Tijdens de mobilisatie van 1939 en in de Meidagen van 1940 waren 280.000 beroeps- en dienstplichtige militairen onder de wapenen. 6.000 van hen raakten gewond. En meer dan 2.300 kwamen om op het slagveld tussen 10 en 17 mei 1940, of zij overleden later aan hun verwondingen.
Naast 37 Heinkel He111-bommenwerpers gingen aan Duitse zijde ook 47 Messerschmitt Bf 109-jagers verloren. Volgens Grimm, betrokken bij het opstellen van de zogeheten Verliesregisters, verloor de Luftwaffe van 10 tot en met 14 mei 1940 in totaal 450 vliegtuigen boven Nederland.