Het advies voor volwassenen is om niet meer dan 6 gram per dag binnen te krijgen. Omdat er veel zout in zit, is mosterd een minder gezonde keuze. Een theelepeltje bij je maaltijd kan niet gelijk kwaad, hiermee krijg je ongeveer 160 milligram zout binnen. Een theelepel mosterd is een dagkeuze buiten de Schijf van Vijf.
Er zitten heel wat vitaminen in mosterdzaad die gezond zijn;
Vitamine E zorgt voor gezond bloed, is belangrijk voor de bloedstolling, sterkt de ogen, voorkomt ontstekingen en atherosclerose, vertraagt het verouderingsproces en is een natuurlijk conserveringsmiddel.
We hebben geleerd dat de meeste soorten mosterd weinig calorieën, vet en suiker bevatten, dus het lijkt een van die voedingsmiddelen te zijn waar we van kunnen genieten. Ben-Asher zegt echter dat er nog steeds een paar voorzorgsmaatregelen zijn: " Het wordt als veilig beschouwd om dagelijks mosterd te consumeren en kan deel uitmaken van een gezond voedingspatroon.
Mosterd bevat veel zout, dus ja het is slecht voor je bloeddruk als je er te veel van neemt. In 100 gram mosterd zit ruim 3 gram zout. Het advies is om als volwassene niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen, liever minder.
Is gele mosterd gezond? Zowel de bladeren als de zaden van de gele mosterd kunnen worden gegeten en zijn gezond. Het bevat veel vitaminen, zoals A, B, C, E en K, mineralen, zoals calcium, fosfor, kalium, mangaan, seleen en zink, en omega 3 vetten.
Mosterd bevat per 100 gram bijna 3,5 gram zout, dat is relatief veel. Het advies voor volwassenen is om niet meer dan 6 gram per dag binnen te krijgen. Omdat er veel zout in zit, is mosterd een minder gezonde keuze.
Door het eten van mosterd daalt ook je bloeddruk, heb je een lagere kans op aderverkalking en wordt je immuunsysteem sterker.
Eet je weg naar een gezond hart
Uit recent onderzoek is gebleken dat volkorenmosterd goed voor je is en dat 10 gram – of een afgestreken theelepel – per dag kan helpen om een gezonde bloedsuikerspiegel en/of cholesterolgehalte te bereiken.
Mosterd breekt vetten af en versnelt de spijvertering. De olie in de mosterd stimuleert de spijsorganen, de lever scheidt meer gal af waardoor de spijsvertering beter verloopt. 's Winters wordt je minder snel koud als je mosterd eet.
Mosterd is een goede bron van omega-3-vetzuren waarvan bewezen is dat ze de risicofactoren voor hartaanvallen verminderen , zoals: het verlagen van de bloeddruk, het verhogen van het HDL-cholesterolgehalte ('goede') en het verminderen van plaque en ontstekingen in de slagaders.
Veel mensen zweren dat een lepel snel maagzuurklachten verlicht . Sommigen bewaren zelfs mosterdzakjes in het dashboardkastje van hun auto als een remedie voor onderweg.
Mosterdzaad bevat veel mineralen en gezonde Omega-3 vetten. De mineralen zorgen ervoor dat je je eten beter kunt verteren. Ook vermindert het de kans op aderverkalking en verlaagd het de bloeddruk. Daarnaast wordt van mosterd gezegd dat het een ontstekingsremmende werking heeft en een boost geeft aan je immuunsysteem.
De vezels in mosterdzaad kunnen helpen bij het verhogen van het volume van de ontlasting en het bevorderen van de regelmaat, wat constipatie kan voorkomen.
Mosterd kan bij allergie tot misselijkheid, braken en nierschade leiden.
Eén theelepel mosterd kan je stofwisseling met 20% verhogen, volgens het Oxford Polytechnic Institute. Onderzoek van de Duke University liet zien dat testpersonen die aan cardio deden 30% minder trainden, maar net zoveel afvielen als degenen die alleen met gewichten trainden.
Traditionele mosterd wordt gemaakt van mosterdzaad, azijn, water en zout. Er zitten dus geen ongezonde ingrediënten in en daarom past het prima in een gezond eetschema.
Het consumeren van mosterd wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor de meeste mensen. Echter, het consumeren van grote hoeveelheden of het direct op de huid aanbrengen kan problemen veroorzaken voor sommige mensen .
'Van een vervette lever merken mensen niets, en ook niet van beginnende schade. In een vervette lever zorgt een zeer milde maar continu aanwezige ontsteking voor littekenvorming, fibrose genoemd. Fibrose kan ontaarden in cirrose, zeer ernstige leverschade.
Kortom: mosterd is rijk aan glucosinolaten en krachtige antioxidanten, die beide de gezondheid bevorderen en kunnen beschermen tegen verschillende ziekten. De mosterdplant wordt al eeuwenlang gebruikt als een traditioneel middel tegen diverse kwalen.
Een portie mosterd komt overeen met 15 gram.
Verschillende soorten duren verschillende tijden
Over het algemeen geldt dat gele mosterd ongeveer een jaar houdbaar is als hij open is in de koelkast, en tot twee jaar als hij ongeopend is . Dijon- en bruine mosterd blijven iets langer houdbaar — tot drie jaar als hij ongeopend is en dan nog een jaar in de koelkast.
Er is nauwelijks wetenschappelijk bewijs dat mosterd effectief is bij de behandeling van brandend maagzuur, ook al bevat het kurkuma, wat veelbelovend lijkt voor de gezondheid van het maag-darmkanaal.
Mosterd is goed voor je omdat het verschillende antioxidanten bevat die verschillende gezondheidsvoordelen bieden, zoals antikanker-, antibacteriële, antivirale, antischimmel-, ontstekingsremmende en wondhelende eigenschappen.
Vermijd ook het gebruik van natriumrijke smaakmakers zoals bouillonblokjes, ketjap, groente- en kruidenmixen en/ of mosterd.
Pinda's (en dus ook pindakaas) hebben echter een positief effect op ons cholesterol. Het kan namelijk het LDL-cholesterol verlagen. Dit type is het ongezonde cholesterol en een overschot hiervan kan negatieve effecten hebben op de bloedvaten en bloeddruk.