Deze ketjap bevat enorm veel suiker, in allerlei vormen (suiker, melasse, gebrande suikerstroop). Ook bevat het veel zout en het conserveermiddel E202, waarover je reeds hebt kunnen lezen dat het irriterend werkt, het immuunsysteem kan verzwakken en mogelijk kankerverwekkend is.
Sojasaus met palmsuiker is ketjap. Coconut Aminos is ingedikt kokosbloesemsap en lijkt qua smaak op ketjap alleen dan zonder de soja. Als je coconut aminos inkookt krijg je dezelfde substantie als ketjap. Je kunt het dus ingekookt gebruiken als alternatief voor ketjap.
Sojasaus wordt ketjap doordat er palmsuiker en/of melasse aan wordt toegevoegd. Vandaar de zoete smaak en de stroperige structuur. Ketjap is absoluut niet vergelijkbaar met 'gewone' sojasaus en het is dus niet één op één te vervangen.
30% minder suiker*, 100% smaak! De helft van de suiker in deze ketjap manis is vervangen door Stevia-extract, een zoetstof van natuurlijke oorsprong.
Er zitten 37 kilocalorieën in 1 eetlepel (16 gram) ketjap. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'ketjap'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Slecht nieuws voor sushi-lovers: er blijken kankerverwekkende stoffen in sojasaus te zitten. Dit kwam naar voren tijdens tests van de Keuringsdienst van Waarde. In een recente aflevering werd duidelijk dat ons favoriete sausje om sushi in te dippen bijzonder slecht voor je gezondheid is.
Net zoals Kikkoman Sojasaus bevat Kikkoman Sojasaus met minder zout de additieven suiker en zout (zij het wat minder). Daarnaast bevat deze saus echter ethylalcohol, dat beter bekend staat als ethanol.
Er zijn Nederlandse en Engelse bronnen die zeggen dat ketjap onbeperkt houdbaar is.
Ketjap (Indonesisch: kecap) is een Indonesische sojasaus. Het wordt gemaakt van een gefermenteerd mengsel van sojabonenmeel, grof gemalen tarwe, kruiden en zout.
Ketjap manis is een veel gebruikt ingrediënt in de Aziatische en vooral Indonesische keuken. Behalve als ingrediënt in gerechten zet men hem ook vaak als smaakmaker over gerechten in. Daarnaast doet de zoete saus prima dienst als onderdeel van een marinade of dipsaus. Er bestaan verschillende soorten ketjap.
Donkere Chinese sojasaus
Rijk van smaak, zoet (vaak wordt melasse toegevoegd) en minder zout dan de Japanse soort. Hij is ook wat dikker en minder transparant dan zijn Japanse collega. Wordt vooral gebruikt tijdens het koken.
Op ketjap en vissaus staat vaak 'koel en droog bewaren', wat betekent dat ze op hun best blijven in je keukenkastje. Maar ook mayonaise en ketchup blijven goed buiten de koelkast. Zelfgemaakte sauzen zijn een stuk minder lang houdbaar en blijven het best als ze gekoeld staan.
Azijn. Door de zuurgraad conserveert azijn zichzelf en hierdoor is het bijna eeuwig te bewaren. Uitzondering hierop is azijn met een smaakje, zoals wijnazijn. De kleur van azijn kan na verloop van tijd veranderen, maar dat heeft geen consequenties voor de smaak en kwaliteit van de azijn.
Ketjap manis is wat dikker en stroperiger van structuur en is mede daarom niet zo geschikt om in te dippen, maar wordt vooral gebruikt om sauzen en gerechten mee op smaak te brengen. Tijdens het koken dus.
Maar wat zit er nou precies in die fles? Ketjap wordt dus gemaakt van sojasaus. In de basis bevat sojasaus een mengsel van soja(bonen) en tarwe, waar kruiden en zout aan worden toegevoegd. Sojasaus maken duurt maanden, omdat het mengsel van de soja en tarwe moet fermenteren.
Seasoning sauce van Maggi is gemaakte van sojasaus, azijn, suiker, zout, water en wat ingrediënten voornamelijk voor smaak, kleur, houdbaarheid. Het is een aangemaakte saus die veelvuldig wordt gebruikt in de Thaise -en Chinese keuken.
Deze ketjap bevat enorm veel suiker, in allerlei vormen (suiker, melasse, gebrande suikerstroop). Ook bevat het veel zout en het conserveermiddel E202, waarover je reeds hebt kunnen lezen dat het irriterend werkt, het immuunsysteem kan verzwakken en mogelijk kankerverwekkend is.
De peulvrucht soja is rijk aan tal van componenten die ons kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Hij bevat onverzadigde vetten en zit boordevol pectine, een soort voedingsvezel die de slechte cholesterol (LDL) verlaagt. Soja is ook rijk aan plantaardige eiwitten die de cardiovasculaire gezondheid verbeteren.
Een reden om soja uit je dieet te schrappen is dat het phyto-oestrogenen bevat. Ons lichaam beschouwt deze als natuurlijke oestrogenen. Bij mannen kan dit leiden tot een schommelende testosteronspiegel, onvruchtbaarheid, afname van spermacellen en een verhoogde kans op kanker.