Geef de dwangvoeding langzaam en ver genoeg op de tong, zodat het dier zelf rustig kan slikken. Geef kleine beetjes tegelijk, verdeeld over 6-8 keer per dag (liefst zo vaak mogelijk).
Het beste lukt dit met het dier op schoot en door vanaf de zijkant achter de voortanden de voeding langzaam in de bek te druppelen. Let op dat het dier de voeding goed doorslikt en zich niet verslikt. Geeft kleine beetjes tegelijk, verdeeld over 6-8 keer per dag.
Hoelang dwangvoeren
Net zolang tot de patiënt én zelf eet én voldoende keutels van normale grootte en vorm maakt.
Voor dwangvoeding kun je gebruiken: Vezelpoeder gemengd met water (verkrijgbaar bij dierenarts). Olvarit babyvoeding pure worteltjes of fruithapje (geen vlees of aardappel).
Geef je konijn dagelijks 20 gram biksbrokjes per kilo lichaamsgewicht. Vers hooi mag je onbeperkt geven. Bouw het geven van vers gras en groenten van jongs af aan op en geef het met mate. En zie fruit als snoep: je mag ze af en toe wel wat geven, maar niet te vaak, want dan krijgen ze teveel suikers binnen.
Een konijn kan geen dag zonder eten. Als de darmen stil komen te liggen doordat er geen voeding verteerd wordt ontstaat er zeer snel gas in de buik van een konijn.
Aan deze toestand moet snel iets gedaan worden want anders zal het dier snel erg ziek worden en sterven. Het spijsverteringsstelsel van een konijn kan maximaal 24 uur zonder voedsel.
Kwispelen: dit doen konijnen bij opwinding, bijvoorbeeld als ze honger hebben en (bijna) voeding krijgen. Ze kunnen dit ook doen uit irritatie/frustratie. Op de achterpoten staan: wanneer konijnen dit doen, zijn ze alert en nieuwsgierig en kunnen ze goed bedelen voor lekkere konijnensnacks.
Symptomen: waar heeft een konijn met een gasbuik last van? Meestal blaast het maag-darmkanaal zich zo erg op, dat de buik groter wordt en hard aanvoelt. Betroffen konijnen hebben hevige pijn en liggen met gekromde rug in de kooi. Ze strekken hun benen voor zich uit en knarsen met de tanden.
De meeste medicijnen moet je oraal (via de mond) geven aan een konijn. Vaak zijn ze in vloeibare vorm. Er zijn veel verschillende spuitjes mogelijk om dit mee te doen, veel konijnenbaasjes ontwikkelen een voorkeur.
Het meest ideale is namelijk dat een konijn minimaal 3 soorten groenvoer per dag krijgt en dat die soorten regelmatig wisselen. Let wel op dat je een konijn moet leren groenvoer eten, om te voorkomen dat ze diarree krijgen.
Een konijn mag nooit zonder water zitten. Heeft het dier 24 uur niets te drinken gehad dan komt het in de problemen en ontstaat vochttekort. Door vochttekort kan een konijn ook stoppen met eten. Hierdoor komt het dier in een razendsnelle cirkel omlaag.
Konijnen moeten voldoende bewegingsruimte hebben
Dan kunnen de konijnen zelf bepalen wanneer ze uit de kooi gaan en voor hoe lang. Zorg dat dit minimaal drie uur per dag gebeurt, dan hebben je konijnen voldoende bewegingstijd. Langer is altijd goed.
Tijdens het dwangvoeren geef je de kip voeding waar het wat aan heeft, dus waar het van kan aansterken. Dwangvoeren hoe doe je dat dan? Je maakt van de basisvoer( kuiken of legkorrel) een papje, door er zoveel water bij te doen zodat je er balletjes van kunt maken.
Soms wil uw konijn wel eten, maar kan hij het niet meer. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij haarballen en gebitsproblemen. Als uw konijn nog wel eet maar minder dan normaal of anders eet dan normaal (bijvoorbeeld minder snel), dan kan dat op de langere termijn voor problemen zorgen.
Het zal zich terugtrekken en stilletjes in een hoekje zitten, of in vreemde houdingen gaan liggen en steeds gaan verliggen vanwege de buikpijn. Soms hoort u de buik van het konijn hard borrelen, maar het kan ook zijn dat de darmen juist helemaal stil zijn, ook als er met een stethoscoop wordt geluisterd.
In elkaar duiken: Konijnen nemen vaak een strakke houding aan waarbij ze zichzelf zo klein mogelijk maken wanneer ze pijn hebben. Vaker liggen: Wanneer staan en bewegen voor het konijn pijn doet zal hij vooral liggend te vinden zijn. Soms gaat dit gepaard met een gebogen, bolle rug.
* Ligt hij languit gestrekt op de buik, met de poten naar achteren, dan bedoelt hij dat hij zich relaxed en veilig voelt, dat hij ligt te rusten en nu liever even niet gestoord wil worden. * Ook languit op de zij liggen betekent dat hij zich veilig en prettig voelt.
Goede voeding is erg belangrijk voor konijnen en heeft veel invloed op de gezondheid van uw konijn. Het hoofdbestanddeel van de voeding bestaat uit hooi. In principe kan een konijn overleven op alleen hooi.
Hier zitten weinig vezels in en het teveel eten hiervan kan op verschillende manieren problemen geven voor het dier. Zo worden ze bijvoorbeeld snel te dik. Ook kunnen konijnen problemen krijgen met hun darmstelsel. De darmen bewegen onvoldoende en het konijn kan last krijgen van voer- of gasophopingen.
Je konijn moet 24 uur per dag zoveel hooi kunnen eten als hij wil! Zonder hooi heeft je konijn geen goede spijsvertering, en op een gegeven moment krijgt hij daar last van en wordt ziek. De eerste dagen moet je konijn precies hetzelfde eten als wat hij gewend was.
Een konijn van gemiddelde grootte drinkt tussen de 50 en 300 ml water per dag. Konijnen die veel verse groenten krijgen of regelmatig mogen grazen halen hier vrij veel vocht uit, waardoor ze tot wel 50% minder kunnen drinken dan konijnen die alleen droogvoer krijgen.
Een konijn mag dus nooit zonder water zitten, als een konijn 24 uur niets te drinken heeft, dan komt hij in de problemen omdat vochttekort ontstaat. Door vochttekort kan een konijn ook stoppen met eten. Hierdoor komt het dier in een razendsnelle cirkel omlaag.
Een konijn kan wel 300 tot 350 keutels per dag produceren. Alleen al daarom is het meegenomen als je konijn deze op één plek legt. Ook is het altijd aan te raden om minstens twee konijnen te nemen.