Kamperfoelie is giftig voor mens en dier. Bij volwassenen kan inname van bessen of bladeren leiden tot misselijkheid en braken, maar bij dieren en baby's kan deze plant erge gevolgen hebben. Neem bij (vermoeden van) inname contact op met de huisarts.
De bessen en bladeren van de kamperfoelie zijn giftig, symptomen zijn misselijkheid en braken. Sterker nog, het enige eetbare deel van de kamperfoelie is de nectar. Daar verwijst de Engelse bijnaam ''honeysuckle'' duidelijk naar. Toch heeft de kamperfoelie ook goede, genezende eigenschappen.
Er zijn overigens genoeg niet giftige klimplanten (maar dan niet wintergroen): klimrozen, hop, bruidssluier, druif, wilde wingerd of doornloze braam, of framboos. gewoon hedera( klimop) planten.
Hortensia's sieren heel veel tuinen. De bloemen kunnen variëren van roze tot blauw. Toch zijn deze prachtige bloemen giftig voor honden; het voordeel is dat ze niet snel een hapje zullen nemen van deze klassieke tuinplant.
De lavendel is niet giftig voor mensen of insecten, maar wel voor huisdieren zoals katten, honden en konijnen. Neem bij (of vermoeden van) inname contact op met de huis- of dierenarts.
Gevolgen voor dieren
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
Wat veel mensen niet weten is dat een hortensia giftig is. Het zijn geen planten waar een hond of kat zomaar aan gaat knabbelen, vandaar dat het vaak niet bekend is dat ze giftig zijn. Ook voor mensen kan de hortensia reacties oproepen als: braken, diarree en kan het effect hebben op de bloedsomloop.
De pannenkoekplant is niet giftig voor huisdieren
Mooi meegenomen voor planten lovers die ook honden, katten of andere huisdieren in huis rond hebben lopen. De pannenkoekplant is niet giftig, en daar worden wij heel blij van.
Kortom: lavendel uit de tuin kun je gerust eten. Het verhaal dat lavendel giftig is komt mogelijk doordat de planten in tuincentra bespoten zijn. Op deze planten (zelfs op kruiden zoals peterselie die je in tuincentra kunt kopen) staat dan aangegeven dat de planten niet eetbaar zijn.
De buddleja is niet giftig en daardoor ook geschikt voor tuinen, waarin kinderen spelen. Het afsnijden van de uitgebloeide bloemen bevordert een verdere bloeiperiode. Bij goede groei- en weersgesteldheid kan de buddleja een hoogte tussen de 2 en 3 meter bereiken.
Kamperfoelie (Lonicera Japonica) is een kruid dat uitstekend werkt voor de afbouw van gifstoffen in het lichaam en het remmen van ontstekingen. Dit populaire kruid wordt in China gebruikt voor de behandeling van zweren, huiduitslag, en huidinfecties die worden veroorzaakt door gifstoffen in het lichaam.
Kamperfoelie (Lonicera)
De plant heeft gekleurde bloemen die een sterke geur verspreiden. Klinkt als een geweldige plant voor in de tuin, maar dat valt vies tegen als je een groot kattenliefhebber bent. De besjes die aan de kamperfoelie groeien zijn namelijk giftig voor katten.
De kamperfoelie brengt kleur en geur in het bos. De opvallende bloemen lokken allerlei insecten. Vooral 's nachts, als de honingklieren opengaan en de plant heerlijk begint te geuren. De lichte bloemen zijn ook 's nachts goed te vinden voor de nachtvlinders en zij doen zich dan graag tegoed aan de nectar.
Blauweregen is een giftige en irriterende plant. Het zijn de peulen en de erwtjes die meestal de oorzaak van accidentele vergiftigingen zijn. Het aantal beschreven intoxicaties is vrij beperkt. Symptomen: er kunnen ernstige maag-darmstoornissen optreden, zowel bij mensen als bij dieren.
Haagplanten die giftig zijn voor honden, katten of paarden zijn onder meer de taxus, de liguster, de laurierkers, de buxus en de hulst. Wel geschikt zijn de haagbeuk, de beukenhaag, de sneeuwbal en de meidoorn.
Munt wordt al eeuwenlang gebruikt om de maag te kalmeren en een opgeblazen gevoel te verminderen. Wanneer je hond last heeft van diarree of winderigheid kan je gerust een snuifje verse of gedroogde munt aan zijn voer toevoegen.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Uw hond mag dus zeker verwend worden met pure pindakaas (zonder xylitol). En als lekker-maak-smaakje mag het ook zeker. Aangezien pinda's echter wel behoorlijk calorierijk zijn is het beter om uw hond niet te veel pindakaas te geven. Dan voorkomt u overgewicht en alvleesklier problemen bij uw hond.
Honden zijn heel gevoelig voor geur. Hun reukvermogen is 100 keer krachtiger dan dat mensen. Etherische oliën kunnen, mits goed gedoseerd, fijn zijn om te gebruiken en zelfs bijdragen aan hun gezondheid. NIET GEBRUIKEN: eucalyptus, kruidnagel, teatree, tijm, wintergroen, kaneel!!!
De geur van zowel Tijm als Rozemarijn kan honden met epilepsie triggeren. Voer dit kruid alleen aan gezonde honden die niet kampen met problemen aan het centrale zenuwstelsel. Geef dit kruid ook niet tezamen met andere kruiden, als je hond nog niet gewend is aan kruiden in het algemeen.