Hoewel kalk in principe niet schadelijk is voor je gezondheid, is het belangrijk om je waterkoker regelmatig te ontkalken. Als de kalk zich opstapelt, zou je namelijk weleens onsmakelijke brokjes in je thee of kookwater kunnen terugvinden.
Antwoord: Kalk in het water is beslist niet schadelijk voor de menselijke gezondheid, en ook planten en dieren hebben er geen last van. Sterker nog: kalk (of beter calcium) is belangrijk voor mensen, dieren en planten.
Kalk in water richt geen schade in het lichaam aan, wel aan apparaten. Het is niet zo dat het lichaam ook een aanslag krijgt door de aanwezige kalk in water: dit gebeurt niet. Wel kan de huid sneller uitdrogen door hard water. Door deze uitdroging kan er huiduitslag ontstaan, schilfering van de huid of jeuk.
Op zich is kalk niet ongezond of gevaarlijk. U hoeft zich dus geen zorgen te maken als u hard water drinkt of het gebruikt om koffie of thee te bereiden. Calcium is zelfs een belangrijk mineraal voor de opbouw van botten en tanden. Toch kunt u de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium niet uit hard water halen.
Hoe vaak je waterkoker ontkalken? De lokale waterhardheid van het drinkwater en het aantal keer dat je water aan de kook brengt bepalen hoe snel je last krijgt van kalkaanslag en dus ook hoe vaak je de waterkoker moet ontkalken. Gemiddeld een keer per maand je waterkoker ontkalken is meestal voldoende.
Pas op met azijn. Azijnzuur kan het elementen en afdichtingen aantasten. Lees dus goed de handleiding van het produkt. Veel apparaten kunnen alleen nog maar veilig ontkalkt worden met een ontkalker op basis van citroenzuur.
De minimale levensduur van een waterkoker is 2 tot 3 jaar. Zelf vinden wij dit erg kort, maar dit kan je dus ook zien als de minimale termijn dat een waterkoker mee moet kunnen gaan.
Kalkaanslag verdwijnt gemakkelijk met een laagje azijn in de waterkoker. Alle kalk laat los! Na afloop kun je nog even twee keer koken met water, om te voorkomen dat je die zure smaak in het theewater krijgt. Tip voor als je azijn gaat koken: met azijn stroomt de koker sneller over, dus vul hem hooguit tot de helft.
Ook is het niet zo dat hard water veel rijker is aan mineralen dan zacht water. Ontharden haalt de kalk uit het water en verlaagt zo het calcium- en magnesiumgehalte, maar het verandert niets aan de hoeveelheid andere opgeloste mineralen. Zacht water is dus even gezond als hard water.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen. Soms krijgt u een kookadvies zonder dat uw drinkwater vervuild is.
Water na ionenuitwisseling is in de regel niet gevaarlijk voor mensen. Onthard water is daarom gewoon drinkbaar. In sommige gevallen gebruikt de watermaatschappij zelfs eerst zelf een waterontharder voordat het water aan de consument geleverd wordt. Je kan onthard water dus gewoon drinken.
De beste waterontharder voor veruit de meeste huishoudens is de Omega 200. Deze waterontharder van Omega onderscheidt zich van andere merken door de krachtige werking van hoogwaardig kunsthars. Hierdoor oogt én smaakt het water natuurlijk zacht, vergelijkbaar met bronwater uit de supermarkt.
De beste manier om kalk uit het water te halen is door middel van een filtersysteem, oftewel een waterontharder. Deze wordt op de waterleiding aangesloten. De waterontharder vangt calcium en magnesium af, en voorziet zo de rest van het huis van zacht water.
Warm water om te koken
Maar wist je dat dat eigenlijk helemaal niet gezond is? Wanneer water opgewarmd is door de boiler, verliest het namelijk heel wat zuurstof. Daardoor ontstaat er ruimte voor giftige bestanddelen, bacteriën en metalen. Je mag het dan ook niet meer als drinkwater beschouwen.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
Het verhaal dat je water nooit twee keer zou mogen koken - als je thee zet met je waterkoker bijvoorbeeld - doet regelmatig de ronde. De samenstelling van het water verandert namelijk wanneer het wordt gekookt, waardoor water na opnieuw koken slecht zou zijn.
Zacht water zou beter zijn voor een gevoelige huid, maar kan juist ook weer leiden tot huidirritatie omdat zeep minder goed van je huid afspoelt. Het drinkwater is door drinkwaterbedrijven dusdanig onthard dat de aanwezige hoeveelheid kalk geen invloed heeft op het lichaam.
Wanneer hard water opwarmt of verdampt, treedt er kalkafzetting op. Dat kan kalkaanslag aan warmwatertoestellen en leidingen veroorzaken. Bij een wasmachine zorgt de ophoping van aanslag en bezinksel er bijvoorbeeld voor dat je de binnenkant van het toestel vaak moet ontkalken.
Let op je hoeft de ontkalker niet aan de kook te brengen en te laten doorkoken. Laat dit 40 minuten inwerken. Giet de oplossing weg, wees voorzichtig. De waterkoker drie keer naspoelen met warm water.
Vervang het met azijn doordrenkte water met gewoon water en spoel nog eens 5 - 10 keer om ervoor te zorgen dat de azijn helemaal uit je koffiezetapparaat wordt verwijderd. Lees alle stappen op: Senseo ontkalken of Nespresso ontkalken.
In een waterkoker ontstaat regelmatig afzetting van kalksteen, om de waterkoker in goede staat te houden dient deze dan ook regelmatig ontkalkt te worden. Kalksteen ontstaat doordat tijdens het koken van water het oplosbare calciumwaterstofcarbonaat wordt omgezet in het niet oplosbare calciumcarbonaat.
Je moet echter zien te voorkomen dat je een waterkoker gebruikt waar BPA in zit verwerkt. Als je te veel in contact komt met Bisphenol-A is dit schadelijk voor je gezondheid. Ga je voor safe, kies dan een glazen of roestvrijstalen waterkoker.
Een waterkoker is duurzamer dan een fluitketel. Dit komt vooral omdat er tijdens het koken op een gasfornuis of een elektrisch fornuis veel warmte verloren gaat. Deze warmte komt weliswaar vrij in de woning, dus je zou de kachel een standje lager kunnen zetten, maar heel efficiënt is het niet.
Plint waterkoker
en ziet er ook nog eens uit goed uit. Hij is van het Deense merk Plint. De binnenkant is volledig gemaakt van RVS (dus zonder plastic, BPA en BPS). Het is een dubbelwandige waterkoker.