Op elk gazon moet je minimaal 1 keer per jaar kalk strooien om mosgroei te voorkomen. Dit kan het beste in de wintermaanden, zelfs als het sneeuwt. Want de kalk zorgt er namelijk voor dat de sneeuw gaat smelten en gesmolten sneeuw wordt makkelijk door de bodem opgenomen.
De zuurtegraad van de bodem bepalen
Dat kan al met een eenvoudige bodemtest, zoals de DCM Bodemanalyse Testkit. De analyse van de test vertelt je hoe hoog of laag de zuurtegraad of pH waarde is, en hoeveel kalk je gazon nodig heeft. De ideale zuurtegraad voor een gazon ligt tussen 6,2 en 6,7.
De beste periode om kalk te strooien is in de herfst (september/oktober). Kalk is een bodemverbeteraar, dit betekent dat het even duurt voordat kalk met de bodem reageert en zijn werk kan gaan doen. In de winter verzuurt de bodem snel.
Voor planten die van zure grond houden is met kalk verrijkte grond een probleem. Zulke planten (bijvoorbeeld heideplanten en Rhododendron's) kunnen andere voedingssoorten dan juist minder goed opnemen. Bij zulke zure-grondplanten dus nooit kalk geven!
Verzorgingtips. Zorg daarnaast dat de grond waar de hortensia in staat zuurder blijft, verbeter de grond bijvoorbeeld met Bio Hortensia Potgrond of strooi wat turf om de plant. Kalk maakt de grond minder zuur, gebruik dit dus niet in de buurt van een hortensia.
Het allerbeste is om begin maart het strooiseizoen te beginnen met het strooien van kalk. Door het strooien van kalk ontzuur je de bodem, waardoor de graswortels de voedingsstoffen beter opnemen. Je kunt het gazon tegelijk kalken en bemesten.
Kalk in water is niet slecht of schadelijk voor de menselijke gezondheid, en ook planten en dieren hebben er geen last van. Sterker nog: kalk (calcium) is onontbeerlijk voor zowel mensen, dieren als planten.
Naast een aangepaste bemesting is ook een goede bekalking van belang. Lavendel vraagt flink wat kalk voor een goede opname van de voedingselementen uit de toegediende meststoffen.
De zuurgraad of Ph kent een beetje een merkwaardige schaalverdeling. Een Ph met als waarde zeven betekent dat de grond niet zuur en niet basisch is, maar neutraal. Is de Ph hoger dan zeven dan is de grond basisch, is de Ph lager dan is de grond zuur. Elk punt hoger of lager is tien keer zo basisch of tien keer zo zuur.
We adviseren je na het bekalken minimaal 3 weken te wachten voordat je gaat bemesten. Strooi kalk in de winter of vroeg in het voorjaar, en bemest je gazon 3 weken later. 3 weken na het bemesten kan er ook weer prima bekalkt worden.
Eén keer per jaar kalk strooien is doorgaans voldoende om de zuurtegraad weer op peil te brengen. Reken op 0,8 kg DCM Groen-Kalk® per 10 m², als onderhoudsdosis. Bodems met een pH lager dan 5 zijn zwaar verzuurd en hebben nood aan een grondige herstelbeurt.
Kalk maakt de grond namelijk minder zuur.Mos en ander onkruid worden zo ontmoedigd. Daarnaast kan het gras haar voedingsstoffen beter opnemen in een minder zure grond. Zo kan het gras beter dichtgroeien en wordt het een sterkere, groene grasmat.
Het is belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid kalk die u gebruikt. Een teveel aan kalk kan leiden tot overmatige groei van uw gras en kan de groei van sommige planten en bloemen in uw tuin belemmeren. Het is belangrijk om de aanbevolen hoeveelheid kalk te gebruiken voor de grootte van uw gazon.
In het voorjaar gebruik je het liefst kalk die sneller werkt en oplost. De ideale maand om kalk te strooien is oktober of november. Sommige soorten kalk doen er langer over om op te lossen.
Kalk strooien kan het hele jaar lang, met uitzondering van de hete zomermaanden.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
De meeste planten in onze siertuin vragen een zwak zure tot neutrale grond (pH 6.5-7). Uitzondering zijn de zuur minnende planten, zoals de rododendron en azalea, die een zuurdere grond vragen (pH 4.5-6) en de kalk minnende planten zoals lavendel vragen (pH hoger dan 7).
Tuinkalk, Bio kalk voor gazon, vlinderstruik, clematis, druif en. Zorgt voor betere opname van voedingstoffen voor kalkminnende planten (lavendel, druiven e.d.) Niet geschikt voor zuurminnende planten (rhododendron, hortensia's e.d.)
Mest bevat namelijk belangrijke voedingsstoffen die je gras sterker maken. Een andere goede manier om mos te voorkomen is door het gebruik van kalk. Door je gazon te bekalken beïnvloed je de zuurtegraad van de ondergrond. Mos groeit graag op een zure ondergrond, terwijl gras dit juist niet doet.
Kalk strooien op een regenachtige dag
Het is aan te raden om een regenachtige dag te kiezen voor het strooien van kalk. Het vocht in de grond en de regendruppels zorgen ervoor dat kalk makkelijker en veel sneller kan worden opgenomen. Voor een nog betere opname is het aan te raden om het gazon van tevoren te maaien.
De grond heeft van nature een bepaalde pH, dit ontstaat in de loop der jaren. De pH kan worden verhoogd door het strooien van kalk, de hoeveelheid kalk bepaald de verhoging van de pH. Ook als e pH van de bodem op het juiste peil is, is het verstandig om jaarlijks kalk te strooien.
Koemest kan je het hele jaar door strooien.Heb je een moestuin?In dat geval kan zal twee keer strooien per jaar in de meeste gevallen ook voldoende zijn.
Dus u moet er perfect tussenin zitten, voor een groentetuin wordt een pH van 6 – 6.5 vooropgesteld. Door de zure regen en het bodemleven verzuurt de bodem elk jaar een beetje, dus moet u ook elk jaar een beetje kalk gooien – in theorie :-).
Na het verticuteren moet je mest strooien, maar doe dit nooit tegelijkertijd met kalk. Door kalk te strooien ga je mosvorming tegen. Tenslotte kun je ook beluchten. Met een riek, prikroller of prikvork maak je gaatjes in de mat.