De eerste Jackfruit in blik in de supermarkt! In tegenstelling tot veel andere vleesalternatieven, bevat Jackfruit geen gluten!
Goed afspoelen
Voordat je de keuken induikt is het belangrijk om de jackfruit goed af te spoelen en vervolgens het vocht er zachtjes uit te knijpen. Op deze manier worden de kruiden beter opgenomen.
Jackfruit is een stekelvormige vrucht, afkomstig uit Azië, Zuid-Amerika en Afrika. De vrucht groeit aan bomen, is groen en groot, heel groot. Jackfruit kan namelijk wel tot 35 kilo wegen! In Nederland is het nog niet veelgebruikt, maar in o.a. Amerika maakt het nu zijn furore als vleesvervanger.
De smaak van jackfruit is zoet en fruitig, maar het heeft de handige eigenschap heel goed smaken te kunnen opnemen. Daardoor wordt het ook wel gezien als een veelzijdige vleesvervanger.
Rijp jackfruit kun je prima rauw eten. Het vruchtvlees is dan geel, knapperig en smaakt een beetje naar ananas, mango en appel. Lekker zoet dus, maar niet té zoet. Ook is het lekker in desserts, smoothies en ijs.
Jackfruit bevat maar liefst 14 soorten caroteen, waardoor het een goede bron is van vitamine A is. Daarnaast bevat het vooral vitamine B6 en de mineralen kalium en calcium. Dit fruit is ook rijk aan polyfenolen die werken als antioxidanten. Op deze manier kan het helpen het immuunsysteem te versterken.
De nangka of jackfruit (Artocarpus heterophyllus) is een tot 30 m hoge groenblijvende boom uit de moerbeifamilie (Moraceae), die inheems is in de oerwouden van Indonesië, Maleisië, India, Sri Lanka en de Filipijnen.
Als de jackfruit rijp is, komt er een sterke geur vanaf die doet denken aan een mix van rotte uien, bananen en ananas. Dieren weten zo dat de vrucht klaar is om te eten. Mensen plukken de jackfruit liever wanneer deze volgroeid, maar nog niet rijp is, om zo de sterke geur te vermijden.
Waar is jackfruit te vinden? Jackfruit is te koop bij Albert Heijn en staat in het schap met peulvruchten. Het product is ook online verkrijgbaar bij Albert Heijn. Op www.jackfruit.nl zijn verschillende recepten te vinden.
Voor een zakje met 200 gram betaal je bij Albert Heijn € 3,99. En je kunt jackfruit kopen bij Aziatische supermarkten zoals Amazing Oriental waar een blik rond de € 1,50 kost. Bij Ekoplaza is deze jackfruit van het merk Jacky F verkrijgbaar voor € 3,49 per blik.
Voedingswaarde lijkt niet op vlees
Qua voedingswaarde is jackfruit geen goede vleesvervanger. Een goede vleesvervanger bevat namelijk voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en/of vitamine B12. Jackfruit bevat bijna geen eiwit, weinig ijzer en geen vitamine B12.
Deze fruitsoort, lokaal ook wel 'Thong Prasert' genoemd, kun je op twee manieren eten: rijp en geel of jong en groen. De jonge jackfruit zit in ons blik en is ideaal om mee te koken, omdat hij neutraal van smaak is. Het vruchtvlees neemt makkelijk alle smaken op, waardoor je het heel goed kunt kruiden en marineren.
Kan ik jackfruit bewaren in de koelkast? Na opening kun je de stukjes jackfruit onbereid enkele dagen bewaren in de koelkast. Bewaar de overgebleven stukjes niet in het blik, maar stop ze in een bakje. Je kunt het ook invriezen, maar als je het daarna ontdooit, kan het wat zachter zijn.
Durian heeft scherpe stekels, jackfruit meer uitstekende 'bobbels'; Durian stinkt naar sokken, jackfruit meer naar (bijna-)rotte vruchten als banaan, ananas en appel; Durian heeft geel vruchtvlees, jackfruit bevat geel, oranje of soms zelfs ietwat rood vruchtvlees.
Laat de stukjes jackfruit uitlekken en spoel ze af onder koud stromend water. Trek ze met je handen of met een vork uit elkaar. Verhit de rest van de olie in een hapjespan en bak de jackfruitstukjes met de barbecuesaus 5 min. op middelhoog vuur.
Oorspronkelijk komt jackfruit uit India. Nu groeit het ook in Azië, Oost-Afrika en Latijns-Amerika.
Jackfruit is een vrucht met de structuur van vlees, en wordt daarom steeds meer gebruikt als vleesvervanger. Verse jackfruit is weinig verkrijgbaar in Nederland en daarom uniek bij Groentebroer.nl.
De doerian is het bekendst om zijn penetrante geur, vandaar ook de naam stinkfruit. Hoe rijper de vrucht, des te sterker de geur. Het vruchtvlees bestaat uit een soort grote mandarijnenpartjes, maar dan zonder velletje en met een oranjebruine pit in elk partje.
Met zweet doordrenkte gymsokken op een bedje van rottend vlees: zo kun je de geur van de durian vrucht omschrijven. Deze geur is zó penetrant, dat het fruit op sommige plekken verboden is. Maar los daarvan is durian een gezondheidsbom!
Durian bevat relatief veel eiwitten (wat bijzonder is voor een vrucht) en gezonde vetten (wat eigenlijk alleen vriendje avocado met hem deelt). Een ander voordeel van de vrucht is dat hij flinke hoeveelheden tryptofaan bevat, een stofje dat er onder andere voor zorgt dat je je happy voelt én goed kunt slapen.
Jackfruit
Van oorsprong groeit jackfruit in Zuid-Oost Azië, en het is de grootste fruitsoort ter wereld die aan een boom groeit (de vrucht kan wel 35 kilo zwaar worden!).
Het vruchtvlees in onrijpe vruchten is zacht en melig, waarbij een onaangename geur kan ontstaan. Bij rijpe vruchten verandert is het vruchtvlees vezelig, sappig en zacht. De smaak doet denken aan een combinatie van aardappel en brood.
Jackfruit is een stekelige exotische vrucht die zijn oorsprong vindt in India. Deze vrucht groeit aan 30 meter hoge bomen en heeft een groengele kleur. Het is 's werelds grootste vrucht en kan maar liefst 40 kilo wegen! Je kan deze vrucht zowel rijp als onrijp gebruiken in de keuken.
Het is een tropische vrucht die groeit aan bomen in Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Je herkent hem aan de groene, stekelige structuur. Verwar hem vooral niet met zijn kleine broertje, de durian. Jackfruit is heerlijk zoet, maar zijn familielid stinkt een uur in de wind als je hem openmaakt.
De rijpe ongeopende vrucht heeft een hele onaangename geur, alsof het rot is, maar als je het opent ruikt het naar banaan en ananas. Vooral in India is jackfruit een belangrijke vrucht, maar ook in Sri Lanka, Zuid China, Maleisië, en Myanmar.