Meestal gaat de naald met de inkt tot zo'n 2mm diep de huid in totdat het de lederhuid bereikt. De huid is opgebouwd uit twee verschillende lagen, die weer uit verschillende weefsels bestaan.
De naald moet een beetje aan je huid trekken wanneer je hem eruit haalt, maar het bloeden moet minimaal zijn. Als je huid niet tegenwerkt wanneer je de naald eruit trekt, zit de naald waarschijnlijk niet diep genoeg. Als je veel bloed hebt, zit de naald te diep.
Je zult je misschien ook wat vermoeid voelen. Dit hoort er soms bij. Het ligt er aan hoe jou lichaam reageert op jou tattoo, je lichaam is natuurlijk aan het herstellen en doet er alles aan om om je wond goed te laten genezen. Hierna komen de jeuk en de velletjes….
Die lederhuid maakt voortdurend nieuwe huidcellen aan. De nieuwe huidcellen reizen van de lederhuid in 4 weken naar boven, om uiteindelijk in de opperhuid weer door slijtage van je lichaam te vallen. En zo wordt je huid voortdurend vernieuwd en blijft de inkt gewoon zitten zonder te slijten.
Thuispriktatoeages worden ook wel stick & poke-tattoos genoemd. Je zet ze door een naald in inkt te dopen en die vervolgens zo in je huid te prikken – dat is voor beginners makkelijker dan met een tattoomachine. Verder zijn ze net zo permanent als machinale tattoos.
Ongeveer 0.5mm. Wanneer de naald in de huid zit en je haalt er hem weer uit zou er een klein beetje weerstand te voelen moeten zijn. Poke niet te diep, de inkt zal dan niet hechten aan de huid en vervolgens zal er geen tattoo te zien zijn.
Doet een stick-and-poke-tattoo pijn? Net als bij een tattoo die met een machine wordt gezet verschilt het per persoon hoeveel pijn het doet. De een heeft een lagere pijngrens dan een ander, en dan ligt het vaak ook nog eens aan de plek.
Na hoe lang je mag douchen hangt af van wanneer je de folie mag verwijderen van je tatoeëerder. Je kan pas gaan douchen, als je de huishoudfolie eraf mag halen. Meestal mag de folie er na 2 tot 4 uur af.
Niet zwemmen, in bad en niet te lang douchen. Zweet en vuil in je wond vermijden. Geen sterke zon of onder de zonnebank. Blijf van je tattoo af, ook als het vreselijk jeukt.
Je artiest kan je zelfs aanraden om de folie er 24 uur op te laten en je adviseren om de eerste nacht met de folie te slapen. Als je echt heel erg veel wondvocht verliest, kan je je tattoo inpakken met folie voordat je gaat slapen. Zo voorkom je dat je beddengoed of kleding vastplakt aan je tattoo.
Voor het slapen gaan mag je de tatoeage licht insmeren met de zalf die je hebt mee gekregen. Smeer de tatoeage niet dicht, maar zorg voor een dun laagje. Op die manier kan de wond blijven ademen. Draag er eventueel katoenen kleding overheen om zowel de tattoo als je beddengoed te beschermen.
Nog niet alle huidlagen zijn dan hersteld. Dat duurt zeker drie tot vier maanden. Door het zetten van de tattoo is er een wond(je) in de huid ontstaan dat tijd nodig heeft om te helen en dat goed verzorgd moet worden. Een goede tattoo verzorging helpt de huid genezen en houdt de tattoo mooi!
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft aan dat het risico op kanker door tatoeages klein is, maar niet verwaarloosbaar: variërend van 1 op 10.000 tot 1 op 1 miljoen. Tatoeage-inkt bevat stoffen als polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) en aromatische aminen.
“Hij wordt wat grijziger, lichtjes blauwer of groener. Dat komt omdat er pigment in je huid zit. De ene huid heeft een roze ondertoon, de ander een gele of een groene. Dat beïnvloedt hoe je zwarte tattoo doorheen de jaren zal verkleuren.” Maar wie smeert, behoudt doorheen de jaren wel beter de oorspronkelijke kleur.
Kankerverwekkende stoffen
In tatoeage inkt kunnen PAKs of aromatische amines zitten als vervuiling. PAKs en aromatische amines zijn kankerverwekkend. De kans dat je kanker krijgt door de vervuiling in tatoeage inkt is klein, maar niet verwaarloosbaar. Het risico.
Als je de tattoo te weinig of helemaal niet insmeert, kan de huid uitdrogen met als gevolg een minder mooi blijvend resultaat van je tatoeage. Hierdoor kunnen er invloeden van buitenaf in de huid komen. Denk bijvoorbeeld aan pluisjes van je trui, stof en dergelijke.
Op het moment dat je tatoeage net is gezet, kun je de folie 2 uur laten zitten. Mocht je langer onderweg zijn is dit geen enkel probleem; je kunt de folie iets langer of korter laten zitten. Was echter wel altijd je handen met de meegeleverde desinfecterende Unicura zeep voor je aan je nieuwe tatoeage komt.
Net als dat prikje kan een tattoo ervaring heel sterk van persoon tot persoon gaan verschillen. De pijn van een tattoo is dan ook afhankelijk van jouw pijngrens. In het algemeen zijn er wel enkele plaatsen die gekend zijn om pijn te doen. Gewoonlijk doen plaatsen waar men echt op het bot zal tatoeëren, echt pijn.
In tegenstelling tot de bovenarm zitten er in de onderarm geen spieren, waardoor de huid dichter op het bot ligt. Deze kan hierdoor gevoeliger zijn om te laten tatoeëren. Iedereen ervaart het tatoeëren echter anders. De een voelt nauwelijks iets, terwijl een ander zich wat flauw kan gaan voelen.
Niet met Vaseline, Uierzalf of Nivea smeren. Dit dekt de wond af en belemmert het genezingsproces. Zorg dat je tijdens het genezingsproces: de tattoo/wond zo min mogelijk aanraakt (was eerst je handen voordat je de tattoo verzorgt)
Zorg ook dat er de eerste weken geen (fijn) stof of chemische middelen in je wond kunnen komen. Dus werk je bijvoorbeeld in de bouw of als hovenier, zorg dan dat je tattoo goed bedekt is. Ook voor de dames die met make-up, haarverf ed. werken, goed je tattoo bedekken.
De minst pijnlijke plekken voor een tattoo
De plekken op de bovenarm en onderarm, de schouders, de bovenbenen en de kuiten zijn het minst gevoelig voor een tattoo.
Maar uiteindelijk zul je nooit weten hoeveel pijn het doet totdat je de tattoo hebt gehad. Maar over het algemeen bevinden de meest pijnlijke gedeeltes zich op het bovenlichaam omdat de meeste vitale organen zich daar bevinden.
Op je polsen
Vaak kun je bij je polsen al je aderen zien lopen door de dunne huid, niet gek dat het zetten van een tatoeage daar dus erg pijnlijk kan zijn. Daarbij liggen de zenuwen vrij dicht aan de oppervlakte, waardoor je er ook meer van zal voelen.