ISOVER glaswol is brandveilig. Vrijwel alle producten vallen in brandklasse A volgens EN 13501-1. Dit betekent dat ISOVER glaswol onbrandbaar is, niet bijdraagt aan de verspreiding van brand en geen giftige rook verspreidt.
Glaswol is van nature volledig onbrandbaar. Minerale glaswol zorgt ervoor dat de vlammen zich minder snel verspreiden, in tegenstelling tot ander isolatiemateriaal. Met glaswol heb je verder ook geen kans op (giftige) rook of brandende druppels.
Brandveiligheid natuurlijke vlas isolatie
Vlas isolatie is een natuurlijk product. In tegenstelling tot de minerale wollen glas- en steenwol, is vlaswol brandbaar. De Brandklasse waartoe vlaswol isolatie behoort, is Brandklasse C.
Niets is onbrandbaar
Alles brandt namelijk, als de temperatuur maar hoog genoeg is. Minerale wol heeft een hogere ontbrandingstemperatuur dan EPS of PUR, maar ook glaswol ontbrandt rond de 700 °C, en steenwol bij 1100 °C. Bij een volledig ontwikkelde brand kunnen temperaturen oplopen tot 1200 °C.
ROCKWOOL steenwol is onbrandbaar en voldoet aan Euro-brandklasse A1. Het verdraagt temperaturen tot boven de 1.000°C en veroorzaakt nauwelijks rook of toxische gassen.
Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Speciaal voor deze toepassing ontwikkelde ROCKWOOL Conlit Steelprotect Board. Deze onbrandbare steenwolplaat met hoge densiteit is volgens Europese normen getest op brandwerendheid en levert uitstekende prestaties in een range van dertig tot en met 240 minuten.
Alle onbeklede glaswol isolatie, minerale wol en steenwol isolatie en de isolatie met glasvlies van Knauf Insulation heeft de brandklasse A1. Glaswol, minerale wol en steenwol zijn als isolatiemateteriaal van nature niet brandbaar en zijn daarmee als brandveilige isolatie een goede keuze voor brandveilig bouwen.
Welk materiaal je best gebruikt? Minerale isolatiematerialen zoals glaswol of rotswol zijn niet brandbaar en dus zeer brandveilig. Sterker nog: bij een brand versnelt die isolatie de uitbreiding van het vuur niet en verspreidt ze ook geen giftige rook.
Onze brandwerende materialen
Glasroc F gipsplaat. Dit zijn onbrandbare, glasvlies versterkte gipsplaten, van het merk Gyproc die de brandwerendheid sterk verbeteren. Wij gebruiken Glasroc F voor het maken van brandwerende wanden, plafonds en staalconstructies.
Harde schuimplaten: minder brandveilige isolatie dan glaswol
Zo ontbranden schuimplaten bijvoorbeeld veel sneller dan glaswol. Glaswol daarentegen werkt brandvertragend.
Glas- en rotswol kunnen al snel temperaturen aan van 500 °C. Er zijn ook specifieke isolatiematerialen op de markt die temperaturen boven 1000 °C aankunnen (bijv. keramische dekens)."
PIR is een materiaal dat moeilijk brandbaar is. Het wordt ingedeeld in brandklasse B. Dit betekent dat PIR een hoge brandveiligheid heeft en vaak het label 'brandwerend' meekrijgt. Bovendien is PIR brandvertragend dankzij de chemische structuur van het materiaal.
Het verschil tussen glaswol en rotswol (ook wel steenwol genoemd) zit in eerste instantie in de basis. Bij glaswol zijn dat gerecycleerde glasscherven, gecombineerd met zand, kalk en andere natuurlijke grondstoffen. Bij rotswol is dat vulkanisch gesteente (basalt).
Glaswol is een duurzaam isolatiemateriaal, omdat het levenslang meegaat.
Steenwol valt daarmee in Euro-brandklasse A1.
Concreet bestaat piepschuim qua volume slechts voor 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht. Het is dan ook een zeer licht isolatiemateriaal. Vocht (en waterdamp) tasten piepschuim niet aan. Het is behoorlijk brandbaar en daarom wordt een brandvertragend middel toegevoegd.
PIR isolatie en brandveiligheid
PIR isolatieplaten zullen niet branden maar verkolen, als ze aan een erg hoge temperatuur zoals bij vuur het geval is blootgesteld worden. PIR isolatie ontbrandt bij een lagere temperatuur dan glaswol of steenwol en valt daarom in Brandklasse B.
Wat betekent niet-brandbaar? Niet-brandbaar betekent simpelweg dat een materiaal niet bijdraagt aan een brand. De gradatie van niet-brandbaarheid wordt bepaald door het Euroklasse-systeem, waarbij de klassen A1 en A2 niet-brandbaar en B-F brandbaar zijn.
PIR is een aangepaste variant van PU met dezelfde eigenschap en bovendien niet brandbaar is en erg geschikt is voor de isolatie in isolatiemantels. PIR kan immers temperaturen weerstaan van -200°C tot 120°C en PIR-HT kan zelfs tot 200°C aan.
Oorzaken van brand
Een brand ontstaat sneller dan je denkt. Via openingen in het buitenspouwblad kan het wegbranden van onkruid, het afbranden van verf of lassen al leiden tot brand. Ook de aansluiting van een plat dak met een opgaande gevel vormt een risico als daar werkzaamheden met open vuur plaatsvinden.
'Stenen zijn overal verkrijgbaar. Bovendien is oude steenwol volledig recyclebaar, brand- en vochtwerend. Het is ook veilig in gebruik en het heeft superieure isolatie-eigenschappen. Dat maakt het veelzijdig inzetbaar'.
Het is algemeen bekend dat door bepaalde eigenschappen gips een uitstekend materiaal is in de strijd tegen branddoorslag en brandoverslag. Het witgekleurde afgebonden gips bevat circa 20 procent water. Dit gaat bij hoge temperaturen dehydrateren oftewel verdampen.
ROCKWOOL rotswol is onbrandbaar en voldoet aan EUROCLASS A1. Het verdraagt temperaturen tot boven de 1.000°C en veroorzaakt amper rook of toxische gassen.