Sinds de komst van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting (2002) is bij ons fertiliteitslaboratorium de anonimiteit van nieuwe spermadonoren opgeheven. Dat wil zeggen dat het niet meer mogelijk is om anoniem sperma te doneren.
Rechten en plichten van anonieme donoren
Donorkinderen hebben goede bedoelingen bij het zoeken naar de donor. Ze zijn niet op zoek naar een vaderfiguur of een erfenis maar naar informatie over zichzelf.
Je kunt in principe elke week een keer doneren. Na verloop van tijd kan de bloedcontrole worden herhaald om te controleren of je gezondheidstoestand nog steeds in orde is. Het sperma van een donor mag wettelijk slechts bij zes verschillende vrouwen gebruikt worden om een of meerdere kinderen te verwekken.
U kunt zelfinseminatie tijdens het vrijen toepassen. De kans dat, bij een regelmatige eisprong en normale hoeveelheid zaad, met deze methode een zwangerschap ontstaat, is vergelijkbaar met de zwangerschapskans via gemeenschap en is ongeveer 15% per maand.
Een bekende donor doneert zijn sperma niet 'anoniem' in een ziekenhuis. Hierdoor is er geen controle op hoeveel kinderen er verwekt zijn met sperma van deze donor. Bij een bekende donor is er daarom eigenlijk geen maximum op het aantal kinderen dat hij mag verwekken.
Je kunt kiezen voor een donor van de spermabank, of zelf een donor zoeken. Als de donorinseminatie-behandeling plaatsvindt in een ziekenhuis/kliniek kun je er zeker van zijn dat naar de gezondheid van de donor wordt gekeken en natuurlijk naar de kwaliteit van zijn sperma.
Wanneer je met behulp van een bekende donor zwanger wil worden is het nodig om een donorcontract op te laten stellen. Zo'n bekende spermadonor wordt ook wel een 'C donor' of een 'donor plus' genoemd.
Je kunt via een spermabank aan donorsperma komen. Je kunt er ook voor kiezen zelf een donor te zoeken. Dit wordt Kunstmatige Inseminatie met Donorsperma (KID) genoemd. Je kunt ook voor Kunstmatige Inseminatie met sperma van een Eigen partner (KIE) kiezen.
U heeft de mogelijkheid om een spermadonor te kiezen met een basisprofiel of met een uitgebreid spermadonorprofiel. Een basisprofiel bevat informatie zoals de etniciteit, kleur ogen, kleur haar, lengte, gewicht, beroep en bloedgroep van de donor.
Alleenstaande vrouwen met een kinderwens, lesbische koppels of heteroseksuele koppels waarbij de man onvruchtbaar is, kunnen kiezen voor kunstmatige inseminatie met donorsperma. Bij donorinseminatie maak je altijd gebruik van ingevroren sperma uit de spermabank.
Alleenouderschap. Je kunt gebruikmaken van een zaaddonor of naar een vruchtbaarheidskliniek gaan. Als je alleenstaande moeder wilt worden, moet je er wel zeker van zijn dat je dit in je eentje aankunt. Als je voor alleenouderschap kiest, heb je geen (ex-)partner waar je in moeilijk tijden op terug kunt vallen.
Afspraken die je met elkaar maakt en opneemt in het donorcontract gaan over: De rol van de donor: blijft de donor op grote afstand of is de donor echt betrokken bij het kind, zonder zeggenschap te hebben. Gaat de donor het kind erkennen en/of gaat hij gezag krijgen?
In het donorcontract leg je onder andere vast of je wil dat de donor wel of juist niet juridisch de vader van het kind wordt. Ook leg je bijvoorbeeld vast hoeveel contact er in de toekomst zal zijn tussen het kind en de donor. Een donorcontract is heel belangrijk voor de toekomst.
Bij Cryos of European Sperm Bank in Denemarken heeft u de mogelijkheid om sperma van een donor te kopen. Deze spermabank voldoet aan alle in Europa geldende richtlijnen. U kunt op de site kijken (www.cryos.com of www.europeanspermbank.com) en zelf uw donor selecteren.
Voorvocht bevat een hele lage concentratie aan zaadcellen. De kans op zwangerschap is klein, maar het kan wel! Voorvocht is vocht dat uit de penis komt wanneer de man opgewonden is of seksueel gestimuleerd wordt. Voorvocht bevat een heel lage concentratie aan zaadcellen.
Soms kan door een ziekte of behandeling de kwaliteit van zaad slecht worden. Om toch later met eigen zaad een kind te krijgen, kunnen jongens hun zaad in laten vriezen. Dit kan na een eerste zaadlozing en als hij zelf een zaadlozing kan opwekken.
Voor een donorcontract met een bekende donor hoef je geen kosten te maken bij een notaris. Want een donorcontract dat je zelf maakt op basis van een voorbeeld is net zo geldig.
Kan een donor het kind erkennen? Voor erkennen is toestemming van de moeder die bevalt van het kind nodig. Wanneer deze moeder ermee instemt dat de donor het kind erkent, dan kan de donor het kind erkennen.
Twee vrouwen kunnen een kind krijgen door kunstmatige inseminatie: een vrouw heeft dan geen seks met een man, maar er worden in het ziekenhuis spermacellen in haar baarmoeder gebracht waardoor ze zwanger kan worden.
De medische behandeling (consultaties, bloedafnames, echo's, inseminatie, ivf...) valt onder ons terugbetalingssysteem. Wat niet gratis is, zijn de consulten bij de psycholoog en het donorsperma (zowel de staaltjes als de bewaring). Reken toch op zo'n 1.000 euro.
KID: kunstmatige inseminatie met donorzaad Indien een partner ontbreekt of de partner onvruchtbaar is, is KID een uitkomst. Hierbij wordt een rietje met donorzaad geïnsemineerd wanneer de vrouw op haar vruchtbaarst is. De spermadonor kan iemand uit de omgeving zijn, maar kan ook via de donorbank worden geregeld.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Wat kost donorsperma bij een Nederlandse spermabank? Als je voor behandeling gebruik wilt maken van een Nederlandse spermabank, betaal je een bedrag per rietje/inseminatie. De prijs verschilt per spermabank, en varieert tussen € 100 en € 475*.
Heb je geen idee wanneer je weer ongesteld zou moeten worden, dan is het een goede richtlijn een zwangerschapstest te doen 19 dagen nadat je voor het laatst onveilige seks hebt gehad. Dit betekent seks zonder voorbehoedsmiddel of waarbij iets mis is gegaan met een voorbehoedsmiddel.
Het condoom voorkomt zwangerschap minder goed dan voorbehoedmiddelen met hormonen of een spiraaltje. Het condoom beschermt ook tegen soa's.