Sinds juni 2017 zijn de roamingkosten (de extra kosten om in het buitenland te bellen, sms'en of surfen) afgeschaft. Opgelet: dit geldt enkel in de landen van de Europese Unie en in Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.
Je bundel gebruiken zonder extra kosten is niet mogelijk in Turkije.
KOSTEN VAN DIENSTEN
De prijs van bellen en internet in Turkije voor toeristen varieert afhankelijk van de geselecteerde operator. Meestal kiezen toeristen voor simkaarten met internetverkeer tot 6 GB en 300-500 minuten. Gemiddeld moet een dergelijk pakket voor een maand gebruik 105 lira betalen.
Als je in het buitenland bent, kun je je WhatsApp-account nog steeds gebruiken via mobiele data of wifi. Als je op reis een lokale simkaart gebruikt, kun je WhatsApp nog gewoon gebruiken met je eigen nummer.
Draadloos internet
Wi-fi is beschikbaar in de meeste Turkse hotels en luchthavens (bijna elk hotel en elke luchthaven heeft ook kabeltoegang). De prijzen variëren afhankelijk van de locatie, hoewel je bij vele je gratis kan aansluiten.
Sinds 15 juni 2017 zijn roamingkosten afgeschaft in de hele Europese Unie (EU). Dat betekent: géén extra kosten meer voor MB's of belminuten/SMS. Dit is Europese wetgeving. Het maakt dus niet uit bij welke provider je zit; je belt en internet gewoon vanuit je normale bundel.
Turkije valt bij ons in Zone 2 en valt buiten de EU.
Zone 2: Rest van Europa, Aruba, Australië, Canada, Ned. Antillen, Marokko, Suriname, Turkije, VS. Betalen per MB kost € 2,50 per MB met een maximum van € 60,50.
In principe zendt elke modem van die provider een WiFi netwerk uit, en als je klant bij hun bent dan kun je gratis met dat netwerk verbinden. Je hebt op die manier op veel plekken in het land toegang tot het 'gratis' (je betaalt er immers voor via je Ziggo of UPC abonnement) WiFi netwerk.
Met je Sim Only abonnement kun je in het buitenland bellen, sms'en en internetten. Je gebruikt dan een lokaal netwerk. Roaming heet dat. Vroeger kostte dat geld, nu kun je in de Europese Unie en een paar andere landen gewoon de minuten, sms'jes en MB's uit je bundel gebruiken.
Allereerst dient natuurlijk mobiele data aan te staan en raad ik aan om het toestel eens opnieuw op te starten. * Bij Apple kun je hiervoor naar de instellingen gaan en dan naar mobiele netwerk. Ook kun je hier roaming aanzetten. Bij Apple zit er nog een handige optie bij de mobiele netwerk.
Op reis binnen Europa
Zet je data roaming aan en maak gebruik van dezelfde tarieven als thuis. Ook buiten de EU, want alleen bij Vodafone ben je ook in Turkije, Zwitserland en Albanië net zo mobiel als in Nederland.
Reis alleen als het noodzakelijk is naar de grensovergang bij Habur (Turkse-Iraakse grensovergang) en de provincies Şırnak en Hakkari. Het is niet veilig is om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval.
Met welke betaalmiddelen kun je betalen in Turkije? In Turkije kun je dus cash betalen met de Turkse lira en op sommige plaatsen met de euro. Je kunt ook gewoon je Nederlandse bankpas gebruiken om turkse lira te pinnen in turkije en ook creditcards worden zo'n beetje overal geaccepteerd.
De belangrijkste zaken waar u zeker aan moet denken als u naar Turkije reist zijn uw legitimatiebewijs, betaalpas en visum. Turkije eist niet dat u een paspoort bij u heeft, een Nederlandse ID-kaart voldoet ook. Let er wel op dat deze in elk geval nog 150 dagen geldig is vanaf het moment dat u Turkije inreist.
De tarieven voor dit land zijn anders dan in Nederland. Met een Extra Bundel voor Supervoordeelland buiten de EU internet, bel en sms jij voordelig. Hiermee ben je tot 80% goedkoper uit dan het buitenbundeltarief. Ook is het goed om te weten dat je in Turkije geen 4G verbinding hebt met jouw KPN abonnement.
Met dataroaming krijg je in het buitenland ook gewoon al je WhatsApp-berichtjes, e-mails en andere berichten binnen. Dit is natuurlijk leuk en heel handig, maar er kunnen ook kosten aan verbonden zijn. Daarom kun je er ook voor kiezen om dit uit te schakelen.
Android. Ga naar Instellingen en vervolgens, onder het kopje Draadloos en netwerk, naar Meer en vervolgens Mobiele netwerken. Hier kunt u mobiel internet (gegevenstoegang) in het geheel uitzetten of alleen voor het buitenland (gegevensroaming).
Een Turkcell simkaart kost 50 tl en je krijgt daar vaak zelfs al een bepaald bedrag beltegoed bij. Een goede tip: Wat we zelf iedere vakantie doen in Turkije is het volgende. We hebben een Turkse Turkcell simkaart gekocht met een Turkse telefoon nummer. Deze is na activatie 9 maanden geldig.
En volgens de Turkse wet moeten alle simkaarten geregistreerd zijn en kunnen ze alleen worden gekocht met een geldig paspoort. Ze bieden allemaal abonnementen met verschillende hoeveelheden datagebruik.