Het avondeten wordt in huiselijke kring gegeten tussen 16.30uur en 18.00 uur. In restaurants kan er meestal vanaf 17.00 uur gedineerd worden. De Noorse keuken kent veel heerlijke pure vis- en vleesgerechten. Aardappels worden in de schil gekookt en pas aan tafel gepeld.
De Noorse keuken wordt vooral gekenmerkt door de rijkdom aan vis en zeevruchten . Het is beroemd om zijn zalm, maar ook om gedroogde kabeljauw, walvisvlees, koningskrab of wild zoals eland of rendier. Het is een lichte keuken, maar erg lekker, omdat veel van de gerechten meestal worden vergezeld door milde sauzen.
Een van de bekendste Noorse gerechten is Lutefisk, wat gedroogd en gebakken kabeljauw is. Dit wordt geserveerd met gekookte aardappelen, erwtenpuree, gerookte spekjes en mosterd. Wil je een Noorse lekkernij proberen die iets bekender klinkt, ga dan voor een gerecht met smaakvolle, verse zalm.
De hoofdschotel, het enige wat de Noren echt nodig hebben, is de "hovedrett". Ze zullen hun avondeten eten als ze thuiskomen van het werk: meestal tussen 4 en 6u 's avonds. Vaak eten ze rond 9u nog een klein hapje.
Enkele voorbeelden van deze klassieke Zweedse gerechten zijn: 'isterband' (gerookte varkensworstjes geserveerd met crème dille-aardappelen), 'rotmos och fläsk' (wortelgroentepuree en varkensworst) en 'ärtsoppa' (Zweedse gele erwtensoep, meestal vergezeld van pannenkoeken), een traditie die teruggaat tot de 18e eeuw.
Het avondeten wordt in huiselijke kring gegeten tussen 16.30uur en 18.00 uur. In restaurants kan er meestal vanaf 17.00 uur gedineerd worden. De Noorse keuken kent veel heerlijke pure vis- en vleesgerechten.
Lunch (lunsj)
Voor de meeste Noren bestaat een doordeweekse lunch meestal uit heel eenvoudige open sandwiches, matpakke genaamd, waarbij de sneetjes van elkaar gescheiden worden door kleinere vellen bakpapier, mellomleggspapir genaamd .
Je mag geen aardappelen meenemen. Honden- en kattenvoer hoef je niet mee te rekenen in die 10 kg. Voor groente, fruit, planten, bloemen en zaden zijn er beperkingen op de hoeveelheden die je mee mag nemen. Dit heeft te maken met het voorkomen van planten- en dierziekten.
Wist je dat de naam 'bruine kaas' een veel voorkomende Noorse term voor 'weikaas' is? Het wordt gemaakt met wei, melk en room. De kaas werd voor het eerst geproduceerd op bergboerderijen in het hele land, en de verschillende lokale recepten gaven de kazen een unieke smaak.
Noren eten doorgaans drie of vier maaltijden per dag .
Het nationale brood van Noorwegen is van oudsher flatbrød, ongegist en dus plat brood. Het is eigenlijk niet meer dan een flinterdunne, zeer breekbare cracker. Flatbrød of roggebrood maakten tot de tweede wereldoorlog deel uit van elke maaltijd.
Een van de meest geliefde is fårikål, een troostende stoofpot van langzaam gegaard lamsvlees en kool , die in verschillende peilingen is verkozen tot het nationale gerecht van Noorwegen. Het is vooral populair in de herfst en wordt gevierd met een eigen speciale dag op de laatste donderdag van september.
Sommige producten zijn behoorlijk duur in Noorwegen, zoals alcohol, brood en verse groenten, terwijl andere producten qua prijs vergelijkbaar zijn met die in Nederland.
Kraanwater is overal in Noorwegen veilig om te drinken. Flessenwater uit Noorse bronnen wordt steeds populairder ten koste van frisdranken. Flessenwater wordt voornamelijk verkocht aan mensen die onderweg zijn, niet zozeer als vervanging van kraanwater thuis.
In Noorwegen kan je de Kiwi, Rema 1000 en de Rimi vergelijken met de Aldi. De Joker, Coop, Spar en Bunnpris vallen onder het middensegment. De supermarkten die je echt moet vermijden als je op je budget wilt letten zijn de Meny en de Ultra, dat zijn zo'n beetje de Jumbo en de Albert Heijn van Noorwegen.
Ze wijst erop dat Noren weliswaar graag nieuwe trends uitproberen, maar dat we vaak teruggrijpen naar wat we kennen en waar we van houden: gezond en voedzaam 'alledaags brood' vol granen. Naast ons geliefde grovbrød (volkorenbrood) eten we ook veel kneippbrød, landbrød (boerenbrood) en roggebrood .
Knekkebrood
Een snack die ooit uitsluitend voor de armen was weggelegd, knekkebrød is nu een huishoudelijk en bakkerijproduct, gemaakt door roggemeel te combineren met zaden en noten en gebakken tot ze knapperig zijn. Top naar wens.
Noren eten doorgaans één warme maaltijd per dag (middag) en eten brood met pålegg voor ontbijt (frokost), lunch (lunsj) en avondeten (kveldsmat) . Wat is pålegg? Het is eigenlijk alles wat je op je brood doet – het kan ham, kaas, jam, salami, sardines, leverpastei, tomaten, komkommers, etc. zijn.
Naast ons geliefde grovbrød (volkorenbrood) eten we ook veel kneippbrød, landbrød (boerenbrood) en roggebrood. We weten ook prima hoe we onszelf kunnen verwennen, en veel mensen bakken verschillende soorten loff(witbrood) voor in het weekend of met de feestdagen.
Ook hierdoor is er geen vaste regel hoeveel fooi je moet achterlaten, maar een fooi is doorgaans rond de 5 tot 15% van de totale rekening. Maar onthoud dat je je nooit verplicht moet voelen om een fooi achter te laten. Dit is volledig jouw keuze, en niemand zal je iets kwalijk nemen als je het niet doet.
Viking souvenirs Noorwegen: De Vikinggeschiedenis van Noorwegen leeft voort in tal van souvenirs, zoals replica's van wapens, sieraden en andere Viking symbolen. Denk bijvoorbeeld aan gegraveerde armbanden en kettingen, of aan miniatuur zwaarden die je thuis kunt uitstallen.