De Nederlandse vloot bestaat voornamelijk uit kotters en treilers, die de voedingsrijke kustwateren van de Noordzee bevissen. Er wordt een groot aantal soorten gevangen, waarvan platte soorten als platvis en slibtong het populairst zijn. Er wordt ook haring, makreel, kabeljauw en schelvis gevangen.
De witvis is de meest voorkomende vis in de Nederlandse wateren. De bekendste varianten zijn de rietvoorn, de kolblei, de winde, de blankvoorn en de kolblei en brasems. Vissers scheiden de witvis in twee hoofcategorieën, namelijk de voorns en de brasems.
De blauwvintonijn is de duurste vis ter wereld
Dat is niet zozeer vanwege de smaak, maar vooral omdat deze vis zo schaars is. Op een veiling werd voor 300 kilo van deze tonijn ooit 736.000 dollar betaald. Deze vis is populair als ingrediënt voor de sushi.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
De prijzen van platvissen lopen zeer uiteen. De goedkoopste platvis is de schol en de duurste is de tarbot. Deze vissen leven op de zeebodem en de ogen van de larve verplaatsen zich naar de zijkanten zodat beide ogen aan één kant komen.
Nederland heeft de zeevisser met 523 km aan kustlijn een hele hoop te bieden. Langs de gehele Nederlandse kust zijn – afhankelijk van het jaargetijde – uiteenlopende platvissoorten, gul, wijting, steenbolk, zeebaars, makreel, horsmakreel, geep, fint en harder te vangen.
Het Nederlandse deel van de Noordzee bevat zo'n 145 soorten vis, inclusief diverse soorten haaien en roggen. Er zwemt vooral veel kabeljauw, haring, platvis en makreel rond.
Koolvis. In veel opzichten lijkt koolvis op kabeljauw. Het is een voordelig visje dat je kan bakken, grillen en stomen. Het heeft een vrij neutrale smaak, waardoor hij in veel gerechten gebruikt kan worden.
Het vangen van een wilde steur is waarschijnlijk de zwaarste klus in de zoetwatervisserij.
De Europese meerval, Nederlands grootste zoetwatervis, is een inheemse soort in Nederlandse water. De vis is te herkennen aan de kenmerkende zes bekdraden en de grote, vooral brede kop met kleine kraaloogjes.
Verspreiding: Noord-Atlantische Oceaan, Noordzee en Oostzee. In Nederlandse kustwateren zeldzaam. Uit de Nederlandse rivieren is de oorspronkelijke zalmstand verdwenen, maar door uitzettingen in zijrivieren van Rijn en Maas wordt de zalm nu weer vaker gevangen.
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
De grootste vis is de walvishaai. De reuzenhaai weegt ongeveer 5000 tot 7000 kilogram. De nakomelingen van de reuzenhaai zijn flinke baby's: ze kunnen al anderhalve meter tot twee meter groot zijn bij geboorte.
De Nederlandse vissers vissen voornamelijk in de Noordzee en het noordoostelijke deel van de Atlantische Ocean. In Nederland wordt voornamelijk gevist met kottervloten (boomkorkotters) en trawlervloten. De meest gevangen vissoorten in Nederland zijn haring, wijting en makreel.
34.000 verschillende vissen | Natuurwijzer.
Het beste antwoord. Er zijn zeker giftige vissen. Bijvoorbeeld de blowfish, een kogelvis die zich bij gevaar opblaast. De vis wordt wel in Japan gegeten, zonder giftige organen via een speciale bereidingswijze.
Tong: de lekkerste platvis van de zee. Tong is verkrijgbaar in allerlei soorten en maten.
Is de huid ruw als schuurpapier dan is het bot, is de huid glad dan is het schol en de schar is een mengsel van de twee, in een richting glad maar in de andere richting ruw.
Tongschar heeft niet dezelfde reputatie als tong, maar culinair zijn ze bijzonder nauw verwant. Het visvlees van tongschar is wat zachter dan dat van tong en de filets zijn wat dikker. Je kan ze daardoor smeuïger bakken, wat hen de bijnaam “melktong” heeft opgeleverd.
Voor een gezond voedingspatroon is het advies om 1x per week vis te eten, of schaal- en schelpdieren. Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 450 milligram omega-3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Dit kun je doen door per week twee porties vis te eten, waarvan ten minste een keer vette vis.
Echte kibbeling wordt van oudsher van kabeljauw gemaakt. De stukjes worden door een beslag gehaald, gefrituurd en eventueel bestrooid met viskruiden. Kabeljauw is schaarser geworden en daardoor duurder. Daarom wordt in plaats van kabeljauw vaak de goedkopere vissoort Alaska-koolvis gebruik.