Deze leeft ongeveer 10 tot 30 dagen, een periode waarin ze zich ook voortplanten. De hele levenscyclus van een trips duurt gemiddeld 35 tot 55 dagen. Een vrouwtje kan 100 eitjes leggen in haar leven, waardoor het duidelijk is dat ze in een heel korte tijd een heel groot probleem kunnen vormen.
Trips heeft een hekel aan water.
Tripsen houden niet van een hoge luchtvochtigheid, om van trips af te komen wordt er aangeraden de luchtvochtigheid te verhogen of de plant regelmatig te besproeien met water. Om goed te kunnen waarnemen hoeveel trips er aanwezig is gebruik je gele vangplaten waarop de trips zal vastplakken.
Trips vrouwtjes leggen eitjes in het bladweefsel. Deze eitjes komen na 8 dagen uit en de larven leven samen in groepjes. Als ze ouder worden verspreiden ze zich. Een trips ontwikkelt zich in diverse stadia: van ei tot larve tot voorpop tot pop.
Wel heeft de trips het vooral naar zijn zin bij warme temperaturen en een lage luchtvochtigheid. In droge warmte plant de trips zich veel sneller voort dan in vochtige kou. Als het te koud is dan kruipen tripsen onder de grond om te 'overwinteren' en is dus helemaal niet meer actief.
Ook handig om te weten over trips
De larven van tripsen verpoppen zich vaak op de potgrond van je plant. De hele cyclus duurt ongeveer 20 dagen bij 20°C, en 12 dagen bij 30°C.
Tripsen verspreiden zich heel snel en zijn resistent tegen bestrijdingsmiddelen. De enige oplossing is een natuurlijke oplossing, namelijk om trips te bestrijden met roofwants. De roofwants is een vraatzuchtig beestje en maakt snel korte metten met je trips plaag!
Trips herkennen
Tripsen kunnen springen van blad tot blad, of vliegen met hun kleine vleugels. Zo kunnen ze zich over meerdere planten verspreiden in huis.
Tripsen zijn in principe plantenbeschadigers en voeden zich niet met bloed. Ze worden aangetrokken door allerhande kleuren en komen zo soms ook bij de mens terecht, maar dan eerder incidenteel. Tripsen bijten de mens niet uit verdediging zoals sommige andere insecten, maar eerder om nieuwe voedselbronnen op te sporen.
Tripsen zijn niet schadelijk voor mensen. Ze kunnen je wel eens prikken in je arm, maar daar houdt het dan ook op. Tripsen kunnen virussen overbrengen op planten, maar ze dragen geen virussen over op mensen.
De meest voorkomende spint is groen of groenachtig geel. Vaak zijn aan de onderkant van de bladeren wit-gele vlekken zichtbaar die naar bruin kleuren. Ook spinnen ze wit rag. Een volwassen trips is een klein, langwerpig insect met typische franjevleugels.
Antwoord van de bieb: Met warm en drukkend weer, tegen onweer aan, lijkt de lucht soms vol kleine, zwarte insecten. Het zijn tripsen, ook wel onweers- of donderbeestjes genaamd. Ze gaan bij voorkeur met dit soort weer de lucht in en komen dan in onze ogen of in het zweet op onze armen terecht.
Deze beestjes komen in een hele vlaag en zijn vervolgens weer snel weg. Daarom komt langdurig overlast van Tripsen niet voor. Onweersbeestjes komen op warmte en een hoge luchtvochtigheid af. Zodra de luchtvochtigheid weer laag is zitten de onweersbeestjes weer hoog in de lucht en zijn ze voor ons vrijwel onzichtbaar.
Hoewel ze niet groter zijn dan een speldenknop, hebben ze volgens insectenkenner Eric Mahieu uit Kamperland wel degelijk nut. "Want dat heeft elk diertje. Ze doen verder niet veel, maar het gaat in de natuur om eten en gegeten worden.
De trips niet ver kan vliegen. Zwevend door wind of luchtstromen kunnen ze zich verplaatsen.. Gekochte snijbloemen kunnen tripsen bevatten.
De aandoening die bekendstaat als parasietenwaan, infestatiewaan of het Ekbom-syndroom is de beleving van de patiënt dat er beestjes of parasieten op of in zijn huid leven, en soms ook in zijn leefomgeving. De patiënt voelt en ziet de beestjes, maar andere mensen zien ze niet.
De meest voorkomende beestjes die je in je bed tegen zult komen zijn huisstofmijten, bedwantsen (ook wel wandluis of bedluis genoemd) en vlooien. Spinnen zul je vooral rond je bed zien, omdat zij zich voeden aan de muggen, die zich weer aan jou voeden.
Het beste wat u kunt doen om Trips te voorkomen, is om de omgeving rond uw plant schoon te houden. Maak de pot vrij van bladeren en andere afvalstoffen waar trips zich in kunnen verbergen. Verschoon ook regelmatig de potgrond van de plant. Controleer regelmatig de planten op trips en verwijder ze zodra u er een ziet.
Tripsen zuigen oppervlakkig plantenweefsel leeg waardoor er beige tot witte vlekjes ontstaan in het bladoppervlak.Donkergroene tot zwarte puntjes op het blad wijzen op uitwerpselen van trips. Op zich is dit niet schadelijk. Aan de hoeveelheid zwarte puntjes zie je wel hoe erg de aantasting is.
Een tweede waar u op moet letten bij het hergebruiken van potgrond is of er geen larven(eitjes) in de grond zitten. Soms heeft een plant last van insecten. De eitjes van deze insectjes komen dan vaak in de grond te recht. De eitjes zien er uit als witte bolletje.
Trips herkennen & signaleren
Tripslarven zijn oranje, geel of groen van kleur. Ze zijn 1 mm lang en met het blote oog nauwelijks waar te nemen. Larven hebben geen poten, waardoor ze zich langzaam over een blad verplaatsen. Een volwassen trips is daarentegen meestal bruin of zwart van kleur en zijn ongeveer 1-2mm lang.
Met onweer op komst stijgt de luchtvochtigheid vaak snel nog meer, vandaar dat ze dan in 1 keer voor ons zichtbaar worden. Ze zijn daarom ook nog wel bekend onder de naam dondervliegjes. Zo gauw de lucht weer droger is, verkassen de beestjes weer naar hogere luchtlagen.
Spray de bladeren (op en onder), stengels en wortels in met neemolie. Indien de plaag na ca. 1 week niet is bestreden, kun je de behandeling herhalen. De planten kunnen een beetje vettig aanvoelen nadat ze zijn besproeid, maar dit verdwijnt na verloop van tijd.