Geef jonge kinderen alleen goed doorbakken vlees en voeg geen zout toe. De aanbeveling voor peuters (1,5-3 jaar) bedraagt 25 tot 50 g vlees, vis, ei of een vervangproduct per dag, voor kleuters (3 tot 6 jaar) 50 tot 75 g per dag en voor lagereschoolkinderen (6-11 jaar) 75 tot 100 g per dag.
van 1 – 3 jaar: circa 60 gram. van 4 – 8 jaar: circa 80 gram. 9 – 13 jaar: circa 80 – 100 gram.
Vlees bevat vitamines, eiwitten en mineralen die belangrijk zijn voor kinderen in de groei. Maar elke dag vlees eten is niet nodig. Het is niet beter voor de gezondheid van je kind en ook niet goed voor het klimaat.
Je kind kan prima vegetarisch eten. Zorg er wel voor dat je het vlees goed vervangt, zodat je kind voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnenkrijgt.
Je kunt prima eten met minder of zonder vlees, als je andere producten neemt met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten. Mensen die weinig dierlijke producten nemen en veganisten doen er daarom goed aan vitamine B12-supplementen te slikken.
Vegetarisch eten: op maat van je gezin
De American Dietetic Association, de meest gezaghebbende organisatie ter wereld op het vlak van voeding, stelt dat 'goed uitgebalanceerde vegetarische en veganistische voedingswijzen nutritioneel geschikt en gezond kunnen zijn voor kinderen'.
Rauw vlees (zoals bv. gehakt en filet americain) kan besmet zijn met bacteriën. Kinderen kunnen hier ziek van worden. Gehakt wordt gemaakt van minderwaardig vlees (spieren en vet) waaraan zout en soms kruiden zijn toegevoegd.
Als jullie thuis een gevarieerd voedingspatroon hebben, kun je je kind gerust drie eieren per week geven, is de mening van het Voedingscentrum. Eet je kind geen vlees-, kaas-, of leverproducten, dan kun je je kind vier tot vijf eieren per week laten eten.
Vlees heeft een hoge voedingswaarde. Volwassenen kunnen hun dagelijks benodigde bouwstoffen aan eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen halen uit zo'n 100 à 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren. Dat is het (bruto) gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld bereid vlees en vleeswaren samen.
Gezond met brood. Je kind eet ongeveer 2 tot 3 boterhammen per dag, meestal verdeeld over het ontbijt en de lunch (zie de dagmenu's). Brood heeft je kind nodig om bijvoorbeeld genoeg koolhydraten, eiwitten, vezels, jodium, B-vitamines en ijzer binnen te krijgen.
Eet gevarieerd en eet volop verse groenten en fruit Door regelmatig aanbieden raken kinderen gewend aan de smaak. Pas na 15 keer proeven went een nieuwe smaak! Beperk het snoepmoment tot 1 keer per dag en geef kleine hoeveelheden. Behalve in snoep, komt veel suiker voor in frisdranken en yoghurtdrank.
Mag mijn kind filet américain eten? Nee. Vanwege de bacterie E. coli (Escherichia coli 0157) is het belangrijk dat jonge kleuters en peuters geen rauw rundvlees eten, zoals: filet américain, tartaar, ossenworst, carpaccio of een niet goed doorbakken hamburger.
En: gewone melk bevat veel eiwit wat nu nog te veel belasting voor die kleine baby-niertjes kan geven. Als je kleintje 8 maanden is, kan een beetje naturel yoghurt of kwark wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de melkbasis blijft.
Griekse yoghurt
Yoghurt zit boordevol calcium, proteïne en gezonde vetten. Deze vetten geven de hersenontwikkeling van je baby een boost, en probiotica zorgen voor een sterk afweersysteem. Als je kiest voor yoghurt, overweeg in eerste instantie dan Griekse yoghurt.
Start met enkele lepeltjes groentepap. Gaat het goed, voer de hoeveelheid dan langzaam op tot gemiddeld 150 gram. Tegen de leeftijd van 1 jaar neemt dit toe tot 250 à 300 gram. De ideale verhouding is: 2/3 groenten en 1/3 aardappelen, deegwaren of witte rijst.
Dit hangt af van hun groei, rijpheid, behoeften, motorische ontwikkeling en de gewoonten in de omgeving.
Een baby heeft zeker niet elke dag vlees nodig. Het is een goede bron van eiwitten, ijzer en vitamines, maar die voedingsstoffen zitten ook in andere producten. Kies voor vers vlees zonder zichtbare vetrandjes, zoals kip, kalkoen, paarden-, kalfs-, runds- of varkensvlees.
Krijgt je kind borstvoeding, geef hem dan vanaf 6 maanden een volwaardige vleesvervanger: (gepureerde) peulvruchten, tahoe of ei. Vanaf 9 maanden mag je baby ook een fijne notenpasta krijgen. Melkproducten (melk, yoghurt, kaas, kwark) zijn belangrijk voor kinderen.
Gezond eten zonder vlees of met minder vlees is niet moeilijk. Ook zonder vlees eet je volgens de Schijf van Vijf. Daarbij let je erop dat je genoeg eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnenkrijgt. Dit zijn voedingsstoffen die je vindt in vlees, maar ook in andere producten.
Vlees belast de darmen omdat het moeilijk te verteren is. Vooral de stof haem in rood vlees is een belasting voor de darmen. Het eten van meer dan 500 gram rood vlees per week (rund-, varkens- en lamsvlees) is een risico voor het ontwikkelen van darmkanker.
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten. Het eten van te veel vlees brengt risico's voor de gezondheid met zich mee.