Negeren kan naast wegcijferen inhoudelijk ook nog iets anders betekenen: respectloos, gevoelloos, sprakeloos en misschien wel nutteloos. Echter kun je het alleen maar invullen aan de hand van de manier waarop jij ernaar kijkt.
Negeren als vorm van indirecte weerstand. Iemand negeren betekent in feite: net doen alsof de ander niet bestaat. En hoewel er bij negeren weinig woorden worden gebruikt is de boodschap: 'voor mij ben jij lucht'.
onzekerheid; slecht slapen; verminderd zelfvertrouwen; stress, wat op de lange duur kan leiden tot burn-out en andere ziektes als: Hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, eczeem, kanker, etc.
Buitengesloten zijn doet pijn. Het raakt in onze basisbehoefte. Je waant je in een emotionele achtbaan in niemandsland waarbij jij stuurloos in het achterste karretje zit. In de periode van het negeren raak je in bijna permanente staat van overlevingsgedrag, het vechten, vluchten of verstijven.
Als je een narcist negeert, voelen ze zich erg gekwetst. Je voedt hun ego niet meer, je geeft geen narcistische voeding. Een narcist wordt nog liever gehaat dan genegeerd. Zelfs negatieve aandacht is voeding.
Blijf kalm en pas op dat je niet om uitleg gaat smeken of boze berichtjes stuurt. Als iemand in een online dating-app of iemand op een feestje je heeft afgewezen, maak je dan niet druk. Als iemand die je echt goed kent je opzettelijk negeert, dan kan het echt pijn doen. Geef jezelf de tijd om te rouwen.
Negeren heeft een grotere impact op werknemers dan pesten. Werknemers die worden genegeerd, zeggen vaker hun baan op dan gepeste werknemers. Bovendien hebben zij meer problemen met hun gezondheid. Toch denken werknemers dat buitensluiting psychisch minder schadelijk is dan pesten.
Controle. Een andere reden waarom de narcist je negeert en stil blijft, is omdat de narcist de controle wil over jou. Jij bent zijn slachtoffer en hij is de dominante dader. Je moet monddood gemaakt worden, want hij, de narcist, heeft het voor het zeggen.
Je partner op een rustige manier aanspreken is vaak de beste manier om een stiltebehandeling te doorbreken. Vertel je partner dat je hebt gemerkt dat hij niet reageert en dat je wilt begrijpen waarom. Benadruk dat je de dingen wilt oplossen.
Ghosting is eigenlijk niets meer of minder dan iemand die plotseling uit je leven verdwijnt. Dit kan bijvoorbeeld een date zijn, met wie je het eigenlijk wel heel erg leuk leek te hebben, tot er dat moment komt waarop er ineens geen reactie meer komt op jouw berichtjes.
Als hij je negeert, is het makkelijk om bij de pakken neer te gaan zitten. Wacht niet op hem, zorg dat je geen paniekaanval krijgt bij ieder geluidje dat je telefoon maakt. Ga leuke dingen doen met vriendinnen, ga sporten, maar laat hem je dag niet verpesten. Leuk als hij belt.
De 'silent treatment'
De stilte doorbreken kan lastig zijn, vooral na een poosje, maar probeer het toch en je zult zien dat je je daarna beter voelt. Als praten niet werkt, probeer het dan met aanrakingen.
Als jij hem even negeert, betekent dat dat je hem niet nodig hebt. En precies dat activeert zijn jagersinstinct. Het tegenovergestelde is volgens de dating expert ook waar. Als hij het idee heeft dat je afhankelijk van hem bent, zal hij afstand nemen.
Soms is het beter om gewoon sorry te zeggen voor dat wat je gedaan hebt. In een ruzie is je partner vaak niet geïnteresseerd in verzachtende omstandigheden. Soms is het beter om je trots even opzij te zetten en gewoon sorry te zeggen voor wat je fout hebt gedaan.
Allereerst kan het negeren van je ex voortkomen uit een zekere trots, maar er zijn meerdere redenen: je ex kan bang zijn om je nog meer te kwetsen dan nodig is of je ex kan niet goed met zijn/haar gevoelens omgaan. Een ex partner kan de ander ineens negeren uit pure zelfbescherming.
Laat deze persoon gaan
Als je crush na je laatste poging alsnog niks van zich laat horen, laat hem of haar dan gaan. Hij of zij is het niet waard en je kan je tijd beter aan een ander besteden. Voel je vooral niet persoonlijk aangevallen als je geghost wordt.
Iemand negeren kan stress en emotioneel trauma veroorzaken
Want het slachtoffer weet niet hoe hij dit moet interpreteren. Mensen die genegeerd worden, voelen zich uiteindelijk overrompeld door verdriet. Dit kan soms leiden tot depressie. Ze voelen ook woede, angst en schuld.
Voorbeelden van triggeren en overreacties:
Een man wordt verbaal grof wanneer zijn kind per ongeluk een voorwerp breekt. Een vrouw beschuldigt haar echtgenoot van een affaire als hij vijf minuten te laat thuiskomt. Een moeder verwerpt haar dochter, omdat ze na het ontvangen van een verjaardagscadeau niet bevalt.
Ook in bed. De meeste narcisten leven in de volle overtuiging dat ze onweerstaanbaar zijn in bed en dat hun bedpartner maar al te graag bereid is om aan hun fantasien te voldoen. Dit is overigens een reden waarom narcisten zo slecht om kunnen gaan met kritiek, krenking en met afwijzing. Ook in bed.