De mythe waar we allemaal in getrapt zijn. Zelfs huurbazen zeggen het: een woning huren is geld weggooien. En dat is typerend voor hoe we denken over huren versus kopen, zegt Cody Hochstenbach. 'Het idee dat kopen superieur is aan huren is een hardnekkige mythe – met reële gevolgen.
Huren: de voor- en nadelen
Huren wordt vaak afgeschilderd als zonde van het geld. Iedere maand de huur weggooien. Want ja, dat geld zou u ook kunnen investeren in een eigen huis. Hiermee gaat u echter voorbij aan alle voordelen die huren heeft.
Voordelen van huren
De verkoopprijs is lager dan je hypotheek. Woningen zijn op lange termijn waardevast, maar mocht je het huis binnen enkele jaren na aankoop, moeten verkopen, dan loop je wel risico. Kortom: kopen is het meest interessant als je van plan bent om een lange periode in het huis te gaan wonen.
Huren = Meer spaarcapaciteit
Huren vraagt een kleiner startkapitaal dan kopen: je betaalt immers alleen je huurwaarborg. Een maandelijkse huur ligt vaak lager dan een maandelijkse aflossing van een lening: zo kun je tijdelijk meer sparen.
Huren ongeveer twee keer duurder dan kopen
Het is een ongelijke strijd tussen huren en kopen. Het CBS maakte bekend dat de huren in 2020 gemiddeld met 2,9% zijn gestegen.
Alle huur die je betaalt, zie je nooit meer terug. Je bouwt dus geen vermogen op met je huis. Als je te veel verdient voor sociale huur, kom je alleen in aanmerking voor vrije sectorwoningen.
Wat is er toch mis met huren? Een rekensom geeft antwoord. In theorie is er niets mis met huren, zegt econoom Nic Vrieselaar, gespecialiseerd in de woningmarkt. "Je bent een stuk flexibeler, dus als je een baan krijgt of een relatie, kun je gemakkelijker verhuizen.
20% eigen inbreng geen ijzeren wet
De gangbare regel is dat u 20% van de aankoopprijs zelf moet kunnen leggen, voor de overige 80% kan u naar de bank voor een lening. Stel dat u een appartement van 220.000 euro wil kopen, dan zou u dus 44.000 euro zelf moeten ophoesten en de overige 176.000 euro lenen.
Gewoonlijk wordt er aangeraden dat je ongeveer een derde van je maandloon mag uitgeven aan je huishuur. Met een nettoloon van 1400 euro kan je dus ongeveer huur betalen van 470 euro.
Een woning huren gaat dus veel sneller dan er één kopen en er hangen minder kosten aan vast. In vergelijking met de aankoopprijs van een woning, zal de huurprijs voor een evenwaardig pand doorgaans lager liggen dan het bedrag dat u maandelijks neertelt om uw lening terug te betalen.
Het huren of kopen van een woning kennen allebei hun voor- en nadelen. Even kort door de bocht: Huren is flexibel en kent weinig risico maar de mogelijkheden zijn beperkt en het huurgeld ben je kwijt. Kopen is (uiteindelijk) voordeliger, je hebt meer mogelijkheden maar ook meer verplichtingen.
Hoeveel betaal je nou precies als je een woning koopt of huurt? Veelal wordt er enkel gekeken naar de maandelijkse lasten van de hypotheek en vergeleken of deze kosten hoger of lager zijn dan de kosten van huur. Als dit goedkoper is, dan is de conclusie al snel dat kopen een betere optie is.
Je kan de overwaarde op verschillende manieren inzetten voor een verbouwing: met het verhogen van de hypotheek, een tweede hypotheek of de hypotheek oversluiten. Je kan mag maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen en 106 procent als je het geld in duurzaamheidsmaatregelen steekt.
Antwoord. "Je mag jouw woning onmiddellijk verkopen, maar je moet wel met een aantal zaken rekening houden", waarschuwt vastgoedmakelaar Mathieu Vansweevelt. "Als je gekocht hebt met klein beschrijf (5 % ipv 10 % registratierechten), dien je drie jaar in de woning te blijven wonen.
Samen een huis kopen op één salaris, kan dat? Dat kan. U kunt er zelfs voor kiezen de woning op één salaris te kopen maar wel allebei de hypotheekakte te tekenen. U bent dan alsnog beiden verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheek.
In Nederland geldt er geen limiet voor de hoeveelheid geld die u in huis mag hebben. Contante bedragen boven de €560 euro moet u wel opgeven bij uw belastingaangifte. Dit is €1120 als u een fiscale partner heeft.
Als je geen spaargeld hebt, dan is een huis kopen zonder eigen geld niet helemaal uitgesloten. Misschien kunnen je ouders wel helpen met de hypotheek. Ze kunnen bijvoorbeeld een bedrag aan je lenen of schenken.
Het vervelende is niet alleen dat je geld misloopt. Maar ook de duur van de periode dat je geld misloopt. Een looptijd van een hypotheek is namelijk gemakkelijk 30 jaar. Dit betekent dat je in die 30 jaar, jaar op jaar cashflow misloopt door het geld dat vastzit in je huis.
Kopen blijkt lastig, ook voor Korten. De kans op een huis is in veel gemeentes namelijk nihil voor alleenstaande starters met een modaal salaris (dat is rond de 38.000 euro) en zonder enorme spaarrekening of vermogende ouders, aldus Kassa. Korten verdient 42.000 euro bruto per jaar.
Vraag de Huurcommissie om huurverlaging
Dan krijgt u misschien huurverlaging via de Huurcommissie. U betaalt dan een lagere huur tot uw verhuurder het gebrek oplost. De Huurcommissie kan maximaal 80% huurverlaging geven. U betaalt in dat geval 20% van uw huur.
De formaliteiten bij het huren van een woning nemen veel minder tijd in beslag dan bij het kopen. Ook al woon je lang in een huurwoning, het is de eigenaar die alle beslissingen neemt. Zo kan deze ervoor kiezen om je huurovereenkomst niet te verlengen, waardoor je moet verhuizen.
Woningcorporaties bieden soms sociale huurwoningen aan voor de verkoop. Is dat het geval dan kunt u uw sociale huurwoning kopen. Bij de verkoop stelt uw verhuurder voorwaarden, die u vastlegt in een contract.
Jouw verantwoorde huurprijs is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Is jouw inkomen te laag, maar heb je wel voldoende eigen vermogen? Dan telt de verhuurder gemiddeld 7% van dit eigen vermogen op bij je inkomen. Bij eventuele schulden of verplichtingen kan de verhuurder om extra zekerheid vragen.