Duitsland sluit vandaag, vrijdag, drie van zijn zes kerncentrales. Over een jaar moeten ook de drie resterende kerncentrales dicht, waarna Duitsland kernenergievrij zal zijn. Ook het aantal kolen- en gascentrales moeten snel worden teruggebracht, ten gunste van zonne- en windenergie.
Halverwege 2017 zijn er nog 8 reactoren die werken in Duitsland. Ze worden uitgebaat door de grote Duitse energiebedrijven, met name E. ON, RWE, EnBW. Al deze reactoren werden in gebruik genomen tussen 1985 en 1989.
Frankrijk beschikt over 58 kernreactoren verdeeld over 19 locaties. In Flamanville wordt een reactor van het type EPR (European Pressurized Reactor) gebouwd. Op het vlak van kernreactoren staat Frankrijk op de tweede plaats achter de Verenigde Staten.
België telt 7 kerncentrales, verdeeld over 2 sites, 4 centrales in Doel en 3 centrales in Tihange. De 7 reactoren samen zijn goed voor een totaal vermogen van iets meer dan 6.000 MW.
In de Volksrepubliek China staat kernenergie in voor ongeveer 4,9% van de stroomproductie (2019). Deze 348 TWh was afkomstig van 25 commerciële reactoren, verspreid over negen kerncentrales. Samen vertegenwoordigen ze een elektrisch vermogen van 23 GW (gigawatt).
Als we de energiebevoorrading willen garanderen, kunnen we op korte termijn niet zonder kernenergie. Kernenergie is een manier voor België om minder afhankelijk te zijn van de internationale gas- en oliemarkt. Bovendien is kernenergie minder gevoelig voor prijsschommelingen, importrechten en geopolitieke incidenten.
27 februari 2017 – De Vereniging Nucleair Nederland pleit in een 'Roadmap CO2-vrije energievoorziening' voor twee of drie kerncentrales in Nederland om zo de CO2-uitstoot fors te kunnen terugdringen.
Vier kernreactoren zijn operationeel in Finland. Twee op de site van Loviisa en twee op de site van Olkiluoto. Het is ook in Olkiluoto wordt momenteel de vijfde Finse kernreactor gebouwd.
Rusland beschikt over 35 functionerende kernreactoren, samen goed voor een capaciteit van 27 900 MW. Ter herinnering, het Belgische nucleaire park bestaat uit 7 reactoren, goed voor een capaciteit van bijna 6 000 MW. De Russische kernreactoren zijn verdeeld over 10 sites.
De kerncentrale Zaporizja (Oekraïens: Запорізька атомна електростанція, Russisch: Запорожская атомная электростанция) ligt bij de stad Enerhodar op ongeveer vijftig kilometer van Zaporizja direct aan de rivier de Dnjepr en is Europa's grootste kerncentrale.
Zwitserland beschikt over 5 kerncentrales: Beznau I en Beznau II, Gösgen, Leibstadt en Mühleberg. Alle Zwitserse reactoren behalve Mühleberg hebben exploitatievergunningen van onbeperkte duur, zolang ze de regelgevende instantie kunnen aantonen dat ze veilig werken.
Ook de Noorse minister voor milieu, Erik Solheim, spreekt zich onverminderd negatief uit over kernenergie: "Kernenergie heeft een gigantisch opslagprobleem." Noorwegen heeft nooit kerncentrales gehad, maar heeft daarentegen een van de grootste aandelen voor duurzame energie, die er vooral wordt opgewekt uit waterkracht ...
Deze 4 reactoren hebben een kracht van 1120 MW elk en zullen een uitbatingsduur van 60 jaar hebben.
Het land met de meeste kerncentrales in Europa is Frankrijk. Daar staan 58 van de in totaal 126 Europese werkende kerncentrales. Zo'n 70 procent van de elektriciteit in Frankrijk komt uit kernenergie (2018). Onze buurlanden Duitsland en België hebben allebei 7 kerncentrales.
Kernenergie levert in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 21% van de elektriciteit. Eind 2017 waren in het Verenigd Koninkrijk 15 reactoren actief op 8 locaties.
Noord-Amerika
De Verenigde Staten tellen 98 reactoren die operationeel zijn. De laatste werd in gebruik genomen in 2016. Meer dan 70 reactoren hebben een vergunning gekregen om gedurende 60 jaar te functioneren. Canada beschikt over 19 reactoren die worden uitgebaat.
De kerncentrale Kashiwazaki-Kariwa (Japans: 柏崎刈羽原子力発電所, Kashiwazaki-Kariwa genshiryoku hatsudensho) is de grootste kerncentrale ter wereld en is gevestigd tussen de stad Kashiwazaki en het dorp Kariwa in de prefectuur Niigata op het eiland Honshu in Japan.
Kerncentrales. Oekraïne beschikt momenteel over vijftien kernreactoren in uitbating, verspreid over vier verschillende locaties - Rivne, Khmelnytskyy, Zuid-Oekraïne en Zaporizja (onder Russische controle). Het grootste risico in termen van radioactieve lozingen betreft die reactoren in uitbating en de splijtstofdokken.
Oekraïne heeft 15 kernreactoren op vier locaties. Acht van deze reactoren zijn momenteel in bedrijf. Het kernenergiecomplex van Zaporizja - met zes reactoren de grootste kerncentrale van Europa - staat onder controle van het Russische leger.
126 kernreactoren zijn operationeel in 14 Europese landen, 4 zijn in aanbouw en er zijn er 24 gepland; In de EU zijn 129 kernreactoren operationeel in 14 landen, waaronder in België 7 reactoren in Doel en Tihange; In 8 landen vertegenwoordigt kernenergie tussen de 34 en 72% van de elektriciteitsmix van het land.
De meeste reactoren op de wereld zijn al meer dan 30 jaar oud. Nederland heeft nog 1 kerncentrale, in Borssele, Zeeland. Die kerncentrale is al sinds 1973 in bedrijf en had een verwachte levensduur van 30 jaar. Toch mag die centrale openblijven tot 2033.
Salaris van de beroepsfamilie
het beroep medisch specialist nucleaire geneeskunde valt onder de beroepsfamilie Medisch specialisten (behandelend). Het salaris Medisch specialisten (behandelend) ligt gemiddeld op € 11417 bruto per maand.
In het klimaatakkoord staat (impliciet) dat in 2030 70 procent van onze elektriciteit uit duurzame bronnen moet komen, zoals zon en wind. 'Doe toch niet zo moeilijk en bouw in plaats van windturbines wat kerncentrales', klinkt het nu in bepaalde hoeken.
De enig werkende kerncentrale in Nederland staat aan de Westerschelde in het Zeeuwse Borssele. De VVD wil dat de twee grote nieuwe centrales in Borssele worden gebouwd omdat daar al kennis en ervaring is. Ook staat er de kernafval-opslag COVRA. Het kernafval kan daar honderd jaar worden bewaard.
Een kerncentrale levert evenveel energie als 6.000 windmolens, is veel goedkoper en schoner, en vriendelijker voor dieren, betoogt Sjef Peeraer.... Het kabinet wil CO2-arme energieopwekking stimuleren en heeft daarom de ambitie in 2020 6.000 megawatt (MW) aan windenergie op zee te installeren.