Honing is niet alleen heel lekker, het heeft ook een ontstekingsremmende, antibacteriële en verzachtende werking op de keel. Bovendien is honing rijk aan vitamines en mineralen. Dit maakt honing een zeer goed middel om verkoudheid, keelpijn of hoest tegen te gaan.
In de supermarkt vind je een uitgebreid gamma aan honing, maar als je honing gebruikt als middeltje bij hoest en verkoudheid is goede kwaliteit erg belangrijk. Kies bij voorkeur voor een rauwe honing van biologische kwaliteit. Deze is niet verhit en zo blijven alle voedingsstoffen en werkzame bestanddelen bewaard.
Honing is een slijmoplossend middel. De suikers in honing trekken vocht aan. Hierdoor vermindert de slijmvorming. Honing bevat ook etherische oliën die het slijm verdunnen en de hoestprikkel verminderen.
Daarnaast zitten er in honing verschillende vitaminen en mineralen. Deze hoeveelheden zijn alleen zo ontzettend klein dat ze geen positieve effecten op onze gezondheid hebben. Met honing krijg je dus gewoon een vorm van suiker binnen. Het beste is daarom om je thee zonder honing of suiker te drinken.
Bij kinderen die honing hadden gekregen, was de grootste verbetering te zien. Honing heeft een anti-bacteriële werking en onderdrukt mogelijk het hoesten. De siroopachtige substantie zou bovendien de keel smeren en de speekselproductie opwekken.
Op basis van dit kleinschalig onderzoek is zeker niet bewezen dat je klachten verergeren door melk te drinken tijdens een verkoudheid. Drink gerust een glas melk met honing als je je daar beter bij voelt. Het heeft echter geen invloed op het genezingsproces.
Overdag staan of zitten we vaak rechtop, maar 's avonds belanden we vaak gestrekt op de bank en liggen we uiteindelijk plat in bed. Als de luchtwegen dan geïrriteerd raken, kan dit ontstane slijm zich gemakkelijk achterin de keel ophopen, waardoor er flink gehoest moet worden om de weg weer vrij te malen.
Je slaapt inderdaad beter door voor het slapengaan een theelepel honing te nemen. Honing voorkomt namelijk een hongergevoel 's nachts en verlicht (nachtelijk) hoesten, waardoor je algehele slaapkwaliteit flink kan verbeteren. Ook bij kinderen (vanaf 1 jaar) zou dit kunnen helpen, bijvoorbeeld tijdens een verkoudheid.
Energie. Rauwe honing zit werkelijk propvol met koolhydraten. Deze stof heeft de kracht om je die extra kick te geven die je nodig hebt om de dag mee door te komen zonder de uiteindelijke crash op te lopen die je kan krijgen na het nuttigen van energiedrankjes. Honing is bovendien ook nog eens erg goed voor je lichaam.
De normale honing uit de supermarkt bestaat voor 80 % uit suikers en dat is niet echt gezond. Het geeft je wel een flinke energie boost, maar je krijgt uiteindelijk ook weer drang naar suiker en een verhoogde vetopslag. Deze 'normale' honing komt van de goedkope massaproductie.
Een verkoudheid duurt over het algemeen niet langer dan een week. Als de verschijnselen van verkoudheid niet na 10 dagen zijn verdwenen, is er iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een allergie.
In de neus en de longen zijn trilharen aanwezig die het slijm met het virus naar de keel transporteren. Als de trilhaartjes de hoeveelheid slijm niet aan kunnen, dan kunt u gaan hoesten. Door te hoesten wordt het slijm versneld omhoog gebracht in de keel, waarna het slijm wordt doorgeslikt of uitgespuugd.
Het zit zo: honing levert wel wat voedingsstoffen aan ons lichaam, waaronder ijzer en vitamine C. De hoeveelheden zijn echter klein, minder dan 1 procent van wat je op een dag nodig hebt.
Door te hoesten maakt je lichaam je luchtwegen vrij om ze gezond te houden. Honing is, net zoals medicatie, vooral bedoeld om je hoest te verlichten. Het geneest de infectie niet en doet je klachten niet volledig verdwijnen.
Voeg eventueel nog wat vers citroensap toe, en ook gember is een echte krachtpatser die lekker is in je najaarsthee. Let wel op: in honing zitten erg veel suikers, glucose en fructose, dus overdrijf niet. Twee theelepels per dag is voldoende.
Hoewel verhitting van honing een effect kan hebben op een aantal van de stoffen in honing, maakt het dus voor de gezondheid niet uit of je rauwe, koud geslingerde of verhitte honing gebruikt. Smaak en substantie kunnen mogelijk wel veranderen. Qua veiligheid maakt het niets uit."
Kinderen jonger dan 1 jaar kun je beter geen honing geven. Zij kunnen namelijk ziek worden van de sporen van de schadelijke bacterie clostridium botulinum, die soms in honing voorkomt.
Waarschijnlijk heb je een keer tijdens een verkoudheid als tip gekregen om een lepel honing te eten. Honing is antimicrobieel en ontstekingsremmend, en helpt daardoor slechte bacteriën te bestrijden.
Honing is rijk aan antioxidanten
Honing zit boordevol antioxidanten, zoals fenolen, enzymen en flavonoïden. Ze helpen zogenoemde vrije radicalen, ofwel stoffen die ons lichaam kunnen beschadigen, tegen te gaan. Ook verlagen ze het risico op hartaanvallen, beroertes en kanker.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Warme melk voor het slapen ontspant
Nee, dan is het toch beter om een alcoholvrije warme drank te nuttigen voor het slapengaan. Warm drinken helpt je namelijk ontspannen. Hierbij maakt het niet uit of je warme thee, warme chocolademelk of warme melk met anijs of warme melk met honing neemt.
Bij kriebelhoest of een schraal gevoel in de keel: drink iets warms, bijvoorbeeld thee met honing. U kunt ook een lepel honing in uw mond nemen of op een dropje zuigen. Geef geen honing aan kinderen die jonger zijn dan 1 jaar. Bij vastzittend slijm: drink iets warms of stoom met warm water.
Een longontsteking kun je aan de volgende klachten herkennen: kortademigheid. hoesten. eventueel ophoesten van geel, groen of bruin slijm.