Discusdegeneratie is een natuurlijk verouderingsverschijnsel van de tussenwervelschijven (discus). De tussenwervelschijven verliezen doorheen de jaren meer water dan ze kunnen opnemen, waardoor er na verloop van tijd een hoogtevermindering van de tussenwervelschijven optreedt.
Als enkel de nucleus, de gelachtige kern van de tussenwervelschijf, beschadigd is kan men opteren om deze te vervangen. De discus wordt hierbij als het ware “opgevuld”. De nucleus wordt verwijderd en vervangen door een kunstvariant. De insnijding kan via de buik, de rug of zelfs via de lendenstreek.
De wervelkolom wordt stabieler gemaakt waardoor de druk op de verzwakte tussenwervelschijf gelijkmatiger verdeeld wordt en de uitstulping zal verminderen. De tussenwervelschijf zelf kan echter niet genezen.
Kan een versleten tussenwervelschijf met behulp van BSR zich weer kunnen herstellen? Röntgenfoto's hebben aangetoond dat tussenwervelschijven zich inderdaad weer kunnen herstellen. Een 'versleten tussenwervelschijf' kan verschillende oorzaken hebben.
In de regel geeft een uitpuilende schijf of bulging-disc vaak een week tot twee weken veel klachten om daarna weer langere tijd weg te zijn. Nadeel is dat bij veel bukken of zitten de klacht vaker per jaar terugkeert.
Verschil tussen discusbulging en hernia
Bij discusbulging stulpt de tussenwervelschijf uit, maar is nog niet doorgescheurd. Bij een hernia is de buitenste bindweefselring van de tussenwervelschijf al helemaal doorgescheurd.
Facetartrose is een aandoening van uw facetgewrichtjes. Deze gewrichtjes zitten aan de achterkant van uw rug en verbinden telkens twee opeenvolgende ruggenwervels met elkaar. Tussen deze gewrichtjes zit kraakbeen. Als u ouder wordt verdunt uw kraakbeen en kan uw rug pijnlijk of stijf voelen.
Een hernia van de tussenwervelschijf L4/5 geeft druk op en knikt de linker wortel L5, wat de pijn veroorzaakt in het gebied van het linker been dat wordt verzorgd door L5. Indien er degeneratie van de tussenwervelschijf optreedt kan deze gaan puilen.
Om je rug gezond te houden of te krijgen, moet je dus vooral twee dingen doen: de spieren trainen en zorgen dat de tussenwervelschijven weer dikker kunnen worden. Als de spieren die vlak rondom je ruggengraat liggen sterker en beter getraind zijn, zullen ze de wervels beter bij elkaar en op hun plaats houden.
Het effect hiervan is dat bij voorover buigen de rug star en hol blijft. Optimale ondersteuning van de wervelkolom door gebruik van de passieve structuren is op deze manier niet mogelijk.
De neuroloog kan met lichamelijk onderzoek vaststellen of u een rughernia heeft. De arts onderzoekt of de pijn toeneemt door bepaalde bewegingen of standen van het been. Ook kijkt hij naar de stand en de beweeglijkheid van de rug.
Een discushernia kan het ruggenmerg of de omliggende zenuwwortels raken, waardoor deze zenuwen geïrriteerd raken en er een radiculaire pijn ontstaat. Deze pijn treedt specifiek op in het verloop van de zenuw en gaat vaak gepaard met tintelingen en soms zelfs uitval van het gevoel of van de spierfunctie.
De pijn kunt u tot in het onderbeen voelen, soms tot in de voet. Het is een scherpe pijn. Uw been kan branderig, prikkelend of doof aanvoelen. Bepaalde houdingen of bewegingen maken de pijn vaak erger, bijvoorbeeld staan.
Symptomen Discopathie
Klachten worden erger als u langdurig zit of loopt. Soms uitstralende pijn of tintelingen in de benen of armen.
Op welke leeftijd komt discopathie voor? Een discopathie is een veroudering van de tussenwervelschijf. Dit kan al op jongere leeftijd ontstaan. Vanaf 30 jaar is het vloeistof gehalte in de tussenwervelschijf dusdanig hoog dat dit veel druk kan uitoefenen op de buitenste schil van de tussenwervelschijf.
Discopathie is het beste te behandelen met fysiotherapie. Daarmee maakt u de spiergroepen van uw romp en bovenbenen sterker. Ook is het belangrijk om advies te vragen over uw houding bij uw belangrijkste dagelijkse bezigheden. Denk hierbij aan advies over uw houding tijdens het zitten op kantoor.
Rugzwemmen is ideaal omdat het de rugspieren versterkt terwijl de wervelkolom mooi recht blijft tijdens de training. Crawl is, mits een correcte techniek, ook aan te raden. School- en vlinderslag zorgen voor een holle houding van de lage rug en zijn daarom minder geschikt als u al last hebt van lage rugpijn.
Niettemin blijkt zijlig met gebogen benen de beste houding te zijn. In ruglig wordt je onderrug onvoldoende gesteund. Je kunt dit oplossen door een kussen of een handdoek in je lende of knieholte te leggen. Zijlig met een of beide knieën gebogen is het minst vermoeiend voor je wervelkolom.
Gebruik nooit warmte bij acute pijn. Warmte voelt in eerste instantie prettig aan maar is alles behalve goed voor uw hernia. Dit zorgt er namelijk voor dat het geprikkelde deel nog meer zal zwellen. Een coolpack in een doek gewikkeld zal de ontsteking remmen en de zwelling laten afnemen.
Probeer zoveel mogelijk te blijven bewegen en door te gaan met uw dagelijkse activiteiten, maar vermijd houdingen en bewegingen die pijn veroorzaken en/of de rug belasten. Probeer zoveel mogelijk de gewone dagelijkse zaken te blijven doen, maar ga niet over uw pijngrens heen.
Naast pijn kunt u last krijgen van een slapend, dof gevoel in uw been. Anderen hebben een doffe rugpijn met wisselende pijn naar de benen en worden steeds stijver. Als de zenuw erg bekneld is, kan een spiergroep in het been kracht verliezen en zelfs verlamd raken.
De ernst van artrose wordt met een MRI scan goed zichtbaar. Hierdoor krijgt de behandelend specialist een nauwkeurige diagnose waarmee een gericht behandelplan kan worden gestart. Op een MRI van Privatescan zijn de botten, gewrichten, kraakbeen, banden en pezen en omliggende weefselstructuren te zien.
'Medicijnen die artrose genezen zijn er niet, maar wel behandelingen die de klachten verminderen en ervoor zorgen dat je kan blijven leven en werken. ' Margreet Kloppenburg benadrukt dat artrose meer is dan kraakbeen dat slechter wordt.
Artrose is een veelvoorkomende oorzaak van invaliditeit. Ook heeft deze gewrichtsaandoening een grote impact op de samenleving en op de economie. Denk maar aan tijdelijke en blijvende arbeidsongeschiktheid.