Binnen de bebouwde kom moeten honden altijd aan de lijn, tenzij het een hulphond betreft. 2. Buiten de bebouwde kom is aanlijnen niet verplicht, tenzij het een verharde weg of een openbare plaats (zoals bv. een sportpark, recreatieterrein e.d. in gemeentelijk beheer) betreft.
De regels hiervoor zijn in de basis eenvoudig: Binnen de bebouwde kom moet uw hond aangelijnd zijn en is er een opruimplicht. Buiten de bebouwde kom mag uw hond los en is er geen opruimplicht.
Het kost je 100 euro voor een loslopende hond waar dat niet mag en 500 als gezien wordt dat de hond een dier opjaagt.
In bossen en natuurgebieden moeten honden altijd aan de leiband. Dat is misschien niet zo prettig, maar wel noodzakelijk om de rust in de natuur te bewaren. Gelukkig hebben we ook hondenlosloopzones, waar honden naar hartenlust vrijuit kunnen lopen en ravotten zonder leiband.
Dit is het landelijke meldnummer voor dierenleed. Het meldnummer 144 'red een dier' komt binnen bij de Meldkamer van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD).
Of de hinder onrechtmatig is hangt af van de aard, ernst, duur en de omvang van de overlast. Het gaat in dit soort situaties meestal om wat nog maatschappelijk acceptabel is en wat niet. Dit bepaalt uiteindelijk de rechter. Hoe veel en hoe vaak een hond mag blaffen, kan dus verschillen.
Wetten en regels omtrent blaffende honden
Natuurlijk mag een hond af en toe blaffen, maar het is volgens de wet verboden om de buren onrechtmatige hinder toe te brengen. Wanneer honden van uw buren hard en veel blaffen zou dit onrechtmatig kunnen zijn en de wet wordt dan overtreden.
Loslopende honden kunnen een gevaar vormen voor het verkeer; omdat ze impulsief en instinctief kunnen reageren. Het is verplicht in (sommige) wandelgebieden, gemeentes en situaties om je hond aan te lijnen. Omdat je ziet dat iemand anders de hond heeft aangelijnd.
Een melding van een loslopende of bijtende hond of andere overlast door honden kunt u doorgeven aan de politie, zeker als er sprake is van verwondingen. Meldingen van ernstige bijtincidenten worden -als het nodig is- door de politie doorgestuurd naar de gemeente.
Aanlijnen of niet
Binnen de bebouwde kom bent u verplicht uw hond aan te lijnen. Alleen op plekken waar een hondenlosloopgebied is, mag u uw hond los laten lopen. Buiten de bebouwde kom mag uw hond wel vrij loslopen, behalve op de plekken waar staat dat u uw hond moet aanlijnen. Bijvoorbeeld in een natuurgebied.
Buiten de bebouwde kom: bijna overal loslopen behalve in aangegeven gebieden, Houd met je loslopende hond altijd rekening met aangelijnde honden, weidedieren, wilde dieren en andere weggebruikers, Houd met je aangelijnde hond rekening met loslopende honden.
Het volle zakje kan in een gemeente vuilnisbak of in een speciale hondenpoep container worden gedeponeerd en zo is de hondenpoep opgeruimd. Het makkelijkste is natuurlijk om de hond zijn behoefte te laten doen op de door de gemeente aangewezen plekken dan hoeft de hondeneigenaar de hondenpoep niet op te ruimen.
Uitlaatplaatsen zijn grasvelden of grasstroken waar honden hun behoefte kunnen doen. De poep mag hier blijven liggen. Iedere inwoner vindt op loopafstand van zijn huis zo'n uitlaatplaats. Ravotplaatsen zijn uitlaatplaatsen die geschikt zijn om honden lekker te laten rondrennen.
Loslopende hond melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. U kunt de volgende situaties melden: De hond zit niet aan de riem op plaatsen waar dit vereist is. De hond is op plaatsen waar het niet toegestaan is, ook niet aan de riem, zoals speelplaatsen of natuurgebieden.
Om gehoorzaam te worden moet hij de gehoorzaamheidstraining leuk vinden. Honden leren sneller te luisteren als ze er plezier in hebben en beloont worden, dan wanneer je streng bent. Als de hond wordt beloont als hij de commando's „zit“, „blijf“ of „volg“ opvolgt, zal de hond dit gedrag herhalen.
Je houdt dieren op afstand met een kant-en-klare afwerende spray, een afwerende gel of ultrasone toestellen. Zo'n spray of gel verspreidt een geur die dieren onaangenaam vinden. Een ultrasoon toestelletje maakt geluiden die voor het menselijke oor niet hoorbaar zijn.
Er zijn verschillende redenen waarom je hond dit zou kunnen doen. Als je hond veel dominante trekjes heeft, kan hij dit doen om zich te doen gelden. Als hij last heeft van verlatingsangst, is dit een door honden veel gebruikte manier om troost te zoeken, door dicht bij je te zijn.
Per hond en ras verschilt het natuurlijk hoe vaak en hoe lang de hond uitgelaten moet worden. Het liefst drie tot vier keer per dag, in de ochtend, middag, avond en voor het slapen gaan. Een volwassen hond heeft behoefte aan een grote wandeling, het liefst meer dan vijf minuten.
Je kunt je hond letterlijk begrenzen met bijvoorbeeld een lange lijn of een hekje. Zo kun je je hond achter een hekje plaatsen als er bezoek komt, zodat hij simpelweg niet bij het bezoek kan komen. Met de lange lijn kun je een hond die najaagt tegenhouden. Dus stel dat je pup in een tafelpoot hangt.
De buur aanspreken over zijn blaffende hond kan vervelend zijn, maar uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van de hondeneigenaar om zijn/haar dier het zwijgen op te leggen. De wet zegt immers dat dieren geen abnormale hinder mogen veroorzaken 'door aanhoudend geblaf, geschreeuw of gekrijs'.
Er is een apparaat ontwikkeld waarmee je het blaffen van de honden van je buren kunt stoppen. Dit is het Anti Blafhuisje. Het huisje kun je ergens in je tuin aan een muur, boom of schutting monteren. Wanneer er een hond begint te blaffen dan zendt dit huisje een ultrasoon geluid uit waardoor de honden minder blaffen.
Als de hond van de buren 's nachts maar blijft doorblaffen, kunt u dit met uw buren bespreken. Helpt dit niet, bel dan de politie via 0900-8844.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.