Maar allemaal slapen ze in de winter in een nest. De meeste bijen geven de voorkeur aan warme en droge nestplaatsen. Heel fijngevoelig dichten ze hun nest af met een mengsel van modder en speeksel of met klei, steentjes en plantendelen. De meeste bijen in Vlaanderen nestelen onder de grond.
Sommigen vliegen naar het warme zuiden, anderen overwinteren als ei of als larve. Ook zijn er insecten, waaronder bijen, die overwinteren als volwassen insect. Ze trekken zich terug in dicht struikgewas, in holtes van bomen of in holletjes onder de grond.
Dit doen ze op uiteenlopende plekken. Bijen en wespen vinden dikwijls onderdak in hun nestgangen. Sommige slapen in of op bloemen, wat soms tot slaapgezelschappen leidt. Andere slapen graag met de kaken vastgeklemd aan een plant.
Honingbijen overwinteren in hun bijenkast. Als de temperatuur te laag wordt om te vliegen vormen ze een wintertros. De bijen zitten dicht op elkaar en houden zich op deze manier warm. De koningin zit binnenin de tros.
Bijen slapen 's nachts en ook wel overdag. Ze slapen op de raten, zelden buiten, op bloemen of bladeren. Van darren is wel waargenomen dat ze overdag zitten te slapen op blaadjes of takken. Het zijn vooral de haalbijen die 's nachts slapen na hun vermoeiende dagtaak.
's nachts hebben de bijen net als wij geen idee. bij een zwoele nacht kunnen bijen lang doorvliegen, ( in de zomer is gaan ze door tot het laatste licht, en dat is afhankelijke waar je zit tot laat in de nacht.
Haalbijen slapen daarbij volgens een dag (wakker) en nacht (slapen) ritme, waarbij ze s 'nachts langere perioden achter elkaar slapen. Thuisbijen hebben zo'n ritme niet. Waarschijnlijk omdat ook hun taken dag en nacht door gaan. Waarschijnlijk slapen alle bijen wel ongeveer evenveel.
Van de circa 360 Nederlandse bijensoorten nestelen er zo'n 250 in de grond. De vrouwtjesbijen graven deze nesten meestal zelf (behalve in het geval van koekoeksbijen). Nadat het nest is afgesloten en het hoopje grond is verdwenen, is er van een bijennest in de bodem van buiten vaak niets meer te zien.
Bijen in de spouwmuur
Het in en uitvliegen van het nest dit is meestal van korte duur (maand). Solitaire bijen zijn zachtaardig en storen de mensen niet.
Volgens onderzoek van Visscher & Dukas varieert de gemiddelde levensduur van haalbijen tussen 2 en 17 dagen, met een gemiddelde van 7,7 dagen. Slechts 21% overleeft de periode van 10 dagen. Volgens onderzoek van Liebig wordt een werkbij na het uitlopen gemiddeld niet ouder dan 2 tot 3 weken.
Bijen komen uit de kast als het warm is dwz ongeveer 18 graden. Als de zon begint te schijnen en het is warm beginnen de bijen te vliegen. Als de temperatuur zoals nu 's avonds daalt naar rond de 15 graden blijven de bijen binnen. Het meest aktief zijn de bijen rond het middag uur.
In de haalperiode kan een bij maximaal 800 km vliegen. De nectar wordt tot 13 km van de kast verzameld, het stuifmeel tot 6 km en het water tot 2 à 3 km. Per dag maakt een haalbij gemiddeld 10 vluchten waarbij ze gemiddeld 10 minuten voor nectar en tot een uur voor stuifmeel onderweg kan zijn.
Levende wespen in de winter zijn te vinden op goed beschutte, droge plekken. Kijk daarom eens op zolder of in de garage. In dit soort ruimtes bouwen wespen vaak ongestoord aan een nest. Wie weet kom je een nog levend nest tegen of je stuit op een wespenkoningin die een winterslaap houdt.
Waar maken ze hun nest? Veel soorten nestelen in de grond, daarvoor hebben ze wel een beetje kale grond nodig. Andere soorten maken hun nest in gangen in hout of in holle stengels. Er zijn bijen die de binnenkant van hun nest bekleden met stukjes blad of wol van plantenharen.
Een volwassen bij leeft meestal slechts enkele weken. De rest van het jaar zijn de bijen alleen in andere levensstadia (larve, pop) aanwezig, zoals hierboven beschreven. Uitzonderingen zijn hommels en sommige groefbijen, waarvan bevruchte vrouwtjes overwinteren en zo wel een half jaar oud kunnen worden.
Wilde bijen nestelen op heel verschillende plekken, dat verschilt per soort. De meeste soorten wilde bijen maken een nest in (zand)grond, soms gewoon verticaal naar beneden, anderen graven horizontaal in een talud of dijk.
Gebruik bittere amandelolie. Bittere amandelolie, of het hoofdbestanddeel benzaldehyde, kan gebruikt worden om bijen mee te weren. Giet een kleine hoeveelheid op een doek en bewaar deze op een warme, winderige plek buitenshuis waar het snel zal verdampen.
Insecten zoals wilde bijen zijn in het voorjaar druk met het leggen van eitjes. Ze kruipen in een buisje van je insectenhotel of de gangetjes die je in een boomstam of baksteen hebt gemaakt. Hier leggen ze hun eitjes in. Ze leggen meerdere eitjes in de buis, daarom zie je ze vaak druk heen en weer vliegen.
Een bijennest kan alleen door een imker worden verwijderd. Het heeft geen enkele zin om dit zelf te proberen, tenzij het solitaire bijen zijn. Meestal betreft het de honingbij. Ze zijn oranje - bruin/zwart van kleur.
Bijennest verwijderen en de gevolgen
In principe kan een nest weinig kwaad. Echter kan de ingang van het nest op een plek zitten die ervoor zorgt dat je door de aanvliegroute heenloopt. Om zichzelf of het nest te verdedigen kunnen bijen gaan steken.
De vrouwtjes hebben een zwart, glimmend achterlijf en het borststuk is dicht behaard. De lange grijze haren vormen als het ware een pelsje. De mannetjes zijn vergelijkbaar, maar hebben minder beharing op het borststuk. Ze hebben een lange witte baard op de onderste helft van hun gezicht.
Een bijennest zit vrijwel nooit op een standaard locatie. De plek waar een bij haar nest bouwt hangt namelijk af van de soort waartoe het behoort. Zo zijn er bijvoorbeeld bijensoorten die een nest in de grond graven. In dit geval zie je vaak een hoopje zand rond de ingang van het nest liggen.
In geval van nood/extreme kou of iets anders, kan een slak 3 jaar zonder te eten slapen.
#7 Een werkbij vliegt wel 35 maal per dag uit om nectar en/of stuifmeel te halen en dat doet ze met een snelheid van zo'n 40km/u. #8 Bijen leggen voor het verzamelen van 1 kg honing een afstand af van 40 tot 50.000 km (dat is bijna de omtrek van de aarde). Dit kost ruim 100 bijen het leven.