Waarom bestellen mensen eten: omdat men geen zin heeft om te koken (49 procent) en als men (onverwacht) laat thuis komt (35 procent). Daarnaast spelen weersomstandigheden een rol.
Per jaar worden er in Nederland 315 miljoen complete maaltijden bij mensen thuisbezorgd. Ook afhalen blijft populair; jaarlijks worden er 650 miljoen maaltijden afgehaald. Gemiddeld komt dat neer op één maaltijd per Nederlander per week.
80% van de Nederlanders heeft wel eens online boodschappen besteld, zo blijkt uit het onderzoek van PayPal. In Europa scoort alleen Zweden even hoog. Portugal scoort het laagste met 65%. Daarnaast bestelt 64% van de Nederlandse consumenten online maaltijden van restaurants.
Horecakwaliteit tegen groothandelprijzen
Omdat we in grote hoeveelheden inkopen, kunnen we de prijs laag houden. Je profiteert dus van goede horecakwaliteit en lage prijzen.” Zo koop je bij Butlon kipfilet voor maar € 4,- per kilo, dat is bijna de helft van de prijs in de supermarkt.
Eigenaar Alessio Pinna (25) is met Butlon al landelijk succesvol. Hoe een PR-stunt in coronatijd volledig uit de klauwen liep: „Opeens kwamen de bestellingen massaal binnen.” Soms ontstaan succesvolle ideeën uit eindeloze brainstormsessies of na geniale ingevingen. Soms ontstaat iets toevallig.
Op zaterdag en zondag wordt het meeste besteld. Op maandag en dinsdag het minste. De drukste besteldag is overal nieuwjaarsdag behalve in België, want daar wordt op 11 november (op Wapenstilstandsdag) het meest besteld.
De pizza, hamburger en kapsalon zijn al jaren favoriet in Nederland. Maar toch zijn er grote verschillen te zien tussen de twaalf provinciën. Zo is in Noord-Holland de butter chicken terug te vinden in de top drie meest bestelde maaltijden, terwijl er in Gelderland en Noord-Brabant veel noedels worden besteld.
Hoe vaak per week eten bestellen? Nederlanders eten gemiddeld een keer per week een bezorg- of afhaalmaaltijd. Jaarlijks worden zo'n 876 miljoen maaltijden gegeten. Dat zegt ABN Amro op basis van cijfers van onderzoeksbureau GfK.
Pizza, hamburger en kapsalon zijn al jaren favoriet in heel Nederland. Maar er zijn ook opvallende regionale voorkeuren. Zo staat in Noord-Holland de butter chicken in de top drie meest bestelde maaltijden, terwijl er in Gelderland en Noord-Brabant veel noedels worden gegeten.
Uit het onderzoek van MarketID onder ruim 500 Nederlanders bleek dat we tijdens ons leven gemiddeld zo'n drie jaar in de keuken staan.
Vrijwel alle aangesloten restaurants zijn 1 januari geopend. Naar verwachting wordt er vrijdag ruim twee keer zoveel besteld als op een reguliere dag. Voor de bestelsite van maaltijden betekent de verwachte drukte extra voorbereidingen. Het platform begint eerder met het inplannen van meer bezorgers.
We blijven veel eten bestellen. Het totaal aantal orders voor Thuisbezorgd.nl steeg in de maanden oktober tot en met november met 39 procent tot 14 miljoen. Dat komt neer op gemiddeld ruim 150.000 orders per dag.
87% van de Nederlanders kookt minimaal één keer per week een warme maaltijd. Redenen om niet te koken zijn dat iemand anders in het huishouden kookt, of dat eten buiten de deur wordt gehaald. Belangrijkste redenen om als huishouden niet zelf te koken zijn vooral gemak en tijdgebrek.
1. Pizza. Pizza is en blijft het populairste gerecht om te bestellen.
Enkele populaire Chinese gerechten
Loempia: gefrituurd voorgerecht dat kip of vlees bevat, alsook groenten, waaronder vooral sojascheuten. Wonton soep: Een heldere bouillon met gevulde deegpakketjes. Dim sum: Gestoomde deegpakketjes gevuld met garnaal, rundsvlees, kip of varkensvlees.
Hollander eten het liefst vroeg. Samen met de Noren en de Denen zitten Nederlanders meestal vóór zessen aan de avondmaaltijd. En daarmee zitten we in Europa als vroegsten aan de warme hap. De reden voor die 'haast' laat zich eenvoudig verklaren: we willen vóór we de koffer induiken nog iets doen.
De meeste mensen eten drie hoofdmaaltijden. Kinderen eten of drinken 4 keer iets tussen de maaltijden door, volwassenen doen dit gemiddeld 7 keer per dag. Het ontbijt wordt door de meeste mensen genuttigd tussen 7:30 en 9:00 uur, de lunch tussen 12:00 en 13:00 uur en het avond- eten rond 18:00 uur.
Ook 's avonds gaan de Denen graag lekker eten in een restaurant. De meeste restaurantkeukens zijn tussen 18.00 uur en 21.00 uur geopend. In de steden zijn ze vaak tot 22.00 uur geopend, of nog langer. Het Deense eten telt niet erg veel variatie.
Lidl is de goedkoopste met huismerken, Albert Heijn nét iets duurder dan Jumbo. De verschillen zijn klein, maar Lidl is de goedkoopste supermarkt als het om huismerken gaat. Aldi en Lidl hebben traditiegetrouw de goedkoopste huismerken, maar nu staat Lidl alleen aan kop.
Als je bij het boodschappen doen huismerken koopt, dan kun je het best naar Lidl. Daar zijn de prijzen namelijk het laagst. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Daarmee is Lidl goedkoper dan Aldi, de andere bekende Duitse discounter.
Spar is de duurste supermarkt. Daar zijn A-merken 12% duurder. Aldi en Lidl staan door het geringe aanbod van A-merken niet in de ranglijst. Maar in een vergelijking van 22 dezelfde A-merken bij beide supermarkten is Aldi ruim 5% duurder dan Lidl.
Met Butlon ben je niet meer gebonden aan openingstijden van reguliere supermarkten en je kunt op ieder moment van de dag een nieuwe bestelling plaatsen. Heb je voor 12 uur in de middag besteld en betaald? Dan heb je jouw bestelling de volgende dag al in huis.
Bij Butlon bestel je zowel de (avond)maaltijd als de wekelijkse boodschappen. Wanneer je dat zelf wilt. Wat het zo bijzonder maakt, is dat Butlon je een complete online beleving biedt. Of je nu klant of een bedrijf bent.