Er wordt dus altijd een jaartal, het jaar van de oogst, vermeld. Millésime champagne moet minimaal 3 jaar rijpen, terwijl 'reguliere' champagne minimaal 15 maanden moet rijpen. Langer rijpen komt de kwaliteit en de smaak ten goede. De smaak is complexer en daarmee interessanter.
Dom Perignon 2008 is opnieuw de grote winnaar in de grote blindproeverij die jaarlijks door FINE Champagne Magazine wordt georganiseerd. Deze nu al beroemde vintage champagne staat gewoon weer keihard op #1.
Zo wordt Champagne demi-sec, de meest zoete dus, meestal bij het dessert gedronken, en omgekeerd is Champagne brut, die weinig suiker bevat, vanwege de frisse, sprankelende smaak heel geschikt als aperitief en tijdens de maaltijd.
De smaak van de champagne wordt versterkt door aardbeien en komt zo helemaal tot zijn recht. Verse aardbeien zijn super gezond vanwege hun hoge vitamine C gehalte en daarnaast zorgt de champagne natuurlijk voor een extra feestelijk effect.
Het overgrote deel van alle champagnes is brut champagne. Dit zijn droge champagnes met 6 tot 15 gram suiker per liter. Demi-sec betekent letterlijk 'halfdroog'. In deze champagnes zit ongeveer 33 tot 50 gram suiker per liter.
Net zoals wel meer Champagnes in deze top 10, komt de prijs dus ook bijna niet door de Champagne zelf, want Dom Perignon 1995 kost in een normale fles ongeveer 300 euro.
Prijs € 34,90.
Wat champagne zo duur maakt, is de exclusiviteit. Er zijn strenge regels voor de streek en de druiven, maar ook voor het productieproces. Champagne wordt eerst gegist en gebotteld, zoals normale wijn. Vervolgens wordt er aan de fles wat extra suiker en gist toegevoegd voor de tweede gisting, die voor de bubbel zorgt.
Dit kost de champagne bij de Formule 1
Een magnumfles Champagne Carbon kost je ongeveer 3000 dollar. Op het podium staat niet één fles, maar er staan er maar liefst drie. Dat betekent dat het spuitfeestje iedere podiumceremonie weer 9000 dollar aan champagne kost.
Champagne mag worden gemaakt van 1 wit druivenras en twee rode druivenrassen. Meestal is champagne een blend tussen deze 3 rassen. Cava wordt meestal van 3 verschillende witte druivenrassen gemaakt. En prosecco maar van 1 witte druif, namelijk de prosecco-druif.
Moët & Chandon is een champagne uit het Franse stadje Épernay. Het huis werd opgericht in 1743 en is het grootste champagnehuis ter wereld.
Andere bubbels en een minder lange houdbaarheid van prosecco. Smaak: champagne heeft een frisse smaak, cava is vaak licht gekruid en prosecco smaakt meestal wat zoeter.
Cava is iets milder van smaak dan champagne. Door het klimaat zitten er namelijk minder zuren in. Voor cava wordt vaak gebruik gemaakt van de druiven Macabeo, Parellada en Xarel-Lo. Ook cava komt tot stand volgens de Methode Traditionelle.
Als de champagne al geopend is, is hij houdbaar tot maximaal 5 dagen nadat hij is geopend. Champagne die geen jaartal hebben, zijn houdbaar tot 9 maanden. De overige champagnes mits ze van een goed jaar komen, zijn van 1 tot maximaal 15 jaar houdbaar.
Prijs: € 30.000 euro
Deze champagne van Dom Perignon uit 1995 bevindt zich in een fles van witgoud. Je begrijpt dat ook de fles wel van invloed is op het prijskaartje van deze champagne. Tijdens een veiling werd maar liefst 30.000 euro betaald voor deze champagne.
Prijs € 42,90.
1. Tequila Ley . 925 – €2.940.000. Daar is ze dan, de duurste drank ter wereld.
Dom Perignon is van het champagnehuis Moët et Chandon.
De 's werelds duurste wijn is een rode wijn van Chateau Lafite-Rothschild uit Pauillac, Frankrijk. Een verzameling van 300 flessen werd onlangs verkocht op een veiling voor $ 540.000. Deze zeldzame wijn is een favoriet van veel rijke mensen.
Brut is vandaag de dag de meest gedronken champagne. De term verwijst naar de smaak van de schuimwijn of champagne, meer bepaald hoe zoet die is. In vergelijking met sec en demi-sec is een brut champagne minder zoet. Een fles kan pas het label "brut" krijgen als ze minder dan 12 gram suiker per liter bevat.
De meest gedronken champagnesoort is de Brut champagne met een klassieke blend van Chardonnay, Pinot Noir en Meunier. Deze champagne wordt ook wel gezien als de 'veilige' keuze om te serveren. Zo'n 90 tot 95% van alle champagnes vallen onder de noemer ´brut´ en hebben de klassieke assemblage.