Eten of drinken aan het stuur is niet verboden.
In Nederland is het niet per definitie verboden om te eten (of drinken) achter het stuur.
Over eten en drinken achter het stuur van de wagen staat in de wegcode expliciet niets vermeld. Wel moet je ten allen tijde je auto onder controle kunnen houden. Je handelingen mogen het rijden niet hinderen. Een aantal zaken, zoals niet-handenvrij bellen als bestuurder, zijn expliciet verboden.
Alcohol drinken achter het stuur is niet verboden. Maar je mag niet dronken auto rijden. Volgens de wet ben je strafbaar als het alcoholpromillage in het bloed hoger ligt dan 0,5 promille bij een ervaren bestuurder. En niet hoger dan 0,2 promille bij een beginnend bestuurder.
Tijdens het rijden mag je bijvoorbeeld niet 'handheld' bellen, appen, je mail lezen, sms'jes versturen, je socials checken enz. Voor fietsers geldt hetzelfde. Nog een paar andere mobiele weetjes: Tijdens het rijden is het ook verboden om je telefoon tussen je oor en schouder te klemmen.
Je mag namelijk wél je telefoon of tablet vasthouden als je auto stilstaat. Op een parkeerplaats is dat duidelijk. En volgens de overheid mag je ook de telefoon vasthouden als je stilstaat in een file of voor een verkeerslicht. Zodra je weer in beweging bent, moet je telefoon weer hebben weggelegd op een vaste plaats.
Ervaren bestuurder
Zij mogen niet meer dan 0,5 promille alcohol in hun bloed hebben. Hoeveel mag je drinken als ervaren bestuurder? Mannen kunnen ongeveer 2 glazen bier, wijn of andere drank drinken. Vrouwen kunnen ongeveer een 1 of 1,5 glazen bier, wijn of andere drank drinken.
Raak ik mijn rijbewijs kwijt als ik dronken op de fiets word aangehouden door de politie? De politie kan uw rijbewijs niet innemen als u dronken op de fiets wordt aangehouden. U kunt wel voor enkele uren een rijverbod voor de auto krijgen.
Ja, je kunt een bekeuring of een rijverbod krijgen voor het rijden onder invloed, ook als fietser.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): u bent 'aangeschoten', u kunt niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): u bent dronken, u kunt absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Als bestuurder mag het alcoholgehalte in uw adem niet hoger zijn dan 220Ugl (= microgram per liter), omgerekend 0,5 promille. Dat zijn ongeveer twee glazen. Dit geldt voor bestuurders van ALLE vervoersmiddelen. Voor beginnende bestuurders geldt een alcohollimiet van 88 Ugl, omgerekend 0,2 promille.
Het feit dat de koetsier rechts op de bok zat, verklaart waarom bij de eerste auto's het stuur (in wat voor vorm dan ook) rechts werd gemonteerd. Deze traditie hield lang stand, ook in landen waar men aan de rechter kant van de weg reed. Bij sommige merken was rechts stuur juist een symbool van sportiviteit.
Autorijden met slippers verboden? Nergens in de wegcode staat letterlijk dat autorijden met slippers verboden is. In de wet staat echter wel dat je in alle omstandigheden moet kunnen sturen, rijbewegingen uitvoeren en je auto in de hand moet kunnen houden.
In de Wet staat nergens dat het fietsen met 2 handen aan het stuur verplicht is.
Ja, dat is mogelijk. De politie kan voor openbare dronkenschap een proces-verbaal maken.
0,5 promille (ongeveer 1 glas voor een vrouw, 2 glazen voor een man): je voelt je meer ontspannen, maar je bent minder alert in het verkeer. 0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen.
De maximale hoeveelheid alcohol dat gemeten mag worden bij een controle is dan 88 UGL ofwel 0,2 promille. Dat is dus in de regel slechts één glas alcoholische drank. Bij ervaren bestuurders ligt deze grens op 220 UGL, aldus 0,5 promille wat logischerwijs uitkomt op twee glazen alcoholische drank.
Drink nooit vlak voordat je gaat autorijden. Wacht minstens 2 uur voordat je in de auto stapt, zodat het alcoholgehalte in je bloed is gezakt. Houd het bij 1 glas of maximaal 2 en drink meteen na de alcohol veel water of vruchtensap.
Boete vanaf 0,5 promille alcohol
'Blaast' u positief bij een politiecontrole (u hebt een alcoholgehalte van meer dan 0,5 promille), dan krijgt u onmiddellijk een rijverbod tussen drie en zes uur. Daarnaast moet u meteen een boete betalen van minstens 137,50 euro, al kan deze oplopen tot 2.000 euro of meer.
1. Eerste overtreding. 0.22 tot 0.35 mg/l of 0.5 tot 0.8 promille: Geldboete van €200 – €4.000.
7-15 glazen (1,5 tot 3 promille): Zat – dronken
Ook ga je je overdreven emotioneel gedragen en je zelfkritiek verdwijnt. Je gezicht wordt rood, zwelt op en je pupillen vergroten. Je kan misselijk worden en braken.
Je drinkt snel te veel glazen of uit glazen die groter zijn dan het 'standaardglas'. Als beginnend bestuurder mag je niet meer dan 0,2 promille (0,02 procent) alcohol in je bloed hebben als je autorijdt. Voor mannen is dit ongeveer één standaardglas drank, voor vrouwen minder dan één glas.
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon. Er bestaan geen speciale middelen om de afbraak van alcohol te versnellen.
Grote hoeveelheid informatie. Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.