Wie te lang in een donkere ruimte leest kan dan ook last krijgen van wazig zicht, droge of jeukende ogen, hoofdpijn of zelfs pijn in de nek of rug. Vervelend, maar deze symptomen verdwijnen vanzelf weer op het moment dat je je ogen wat rust gunt. Lezen bij weinig licht richt dus geen blijvende schade aan.
Antwoord: Het lijkt niet schadelijk te zijn om langdurig in het donker naar een telefoonscherm te kijken. Wel vermoeiend omdat de ogen continu voor dichtbij aan het scherpstellen zijn. Voorkom kramp van de oogspieren door het scherm niet te dichtbij te houden of af en toe veraf scherp te stellen.
Er bestaat geen bewijs waaruit blijkt dat het lezen bij zwak licht slecht is voor uw ogen. Eén ding staat echter als een paal boven water: lezen bij zwak licht maakt het moelijker om de woorden op de bladzijde te zien. Lezen wordt daardoor inspannender, wat ervoor kan zorgen dat de ogen vermoeid raken.
Beeldschermen en onze ogen
De grootste oorzaak voor myopie is een combinatie van beeldscherm en weinig zonlicht. Dat beeldschermen niet goed zijn voor onze ogen, kon je vast al wel raden. Tegenwoordig staren veel mensen te lang naar beeldschermen en komen zij te weinig buiten.
Maar als je even een paar minuten wacht, merk je dat je al wat objecten kan onderscheiden. Na een half uur kun je zelfs in het donker al je weg vinden omdat je ogen zich hebben aangepast aan het donker. Dit proces wordt ''adaptie'' genoemd, wat letterlijk ''geschiktmaking'' betekent.
Bij nachtblindheid zie je niets, of bijna niets, in het donker terwijl je bij voldoende licht wel prima kunt zien. Kom je uit een helder verlichte ruimte en heb je moeite om te wennen aan het donker dan ben je waarschijnlijk nachtblind. Ben je nachtblind dan heb je dat aan beide ogen.
Als je 's avonds werkt is het beter om je scherm zo donker mogelijk te zetten. Door in het felle licht van je computerscherm te kijken terwijl de rest van de kamer donker is, verslechtert je nachtzicht aanzienlijk. Geef je ogen regelmatig ontspanning. Door vaak pauze te nemen hou je je ogen gezond en sterk.
UV-licht kan zeer belastend zijn voor uw ogen – niet alleen op zonnige dagen, ook wanneer het buiten bewolkt is. UV-straling is niet te vermijden. Daarom bevatten zonnebrandmiddelen en veel moisturizers UV-bescherming.
Zit je kind veel op een smartphone of tablet, dan loopt hij het risico op bijziendheid. Je kind ziet dan slecht als het in de verte kijkt. Dé vuistregel om het risico op bijziendheid bij kinderen te verminderen is de 20-20-2-regel. Dat betekent: na elke 20 minuten schermen 20 seconden pauze door in de verte te kijken.
Vitamine-C voor ogen
Die is te vinden in fruit, zoals sinaasappels, kiwi's en aardbeien, en in groenten, zoals broccoli, sareptamosterd en paprika. Naast bron van antioxidanten helpt het ook om staar te vertragen en ze geven de benodigde oogvitaminen tegen maculadegeneratie.
Lezen is een bijzonder krachtig middel om het brein te prikkelen. Voor het lezen zijn vele hersenfuncties nodig: de waarneming, de taal, het geheugen, het redeneren en het voorstellingsvermogen, de aandacht, en het vermogen om te selecteren tussen hoofd- en bijzaken. Inhoudelijk zijn verhalen brandstof voor het brein.
Wees gerust: tv kijken is niet slecht voor je ogen. Deze fabel is ooit de wereld in geholpen toen een elektronicafabrikant in de jaren zestig in de Verenigde Staten een televisie op de markt bracht die 100.000 keer meer elektrische straling afgaf dan wettelijk was toegestaan.
Overdadig tv-kijken zou volgens ander onderzoek ook de kans verhogen op onder meer obesitas, slaapproblemen, gedragsstoornissen en cognitieve problemen. Zeker bij kinderen en jongeren is oplettendheid geboden. Dat te veel televisiekijken dergelijke gevolgen kan hebben, komt niet puur door het staren naar het scherm.
Eschenbach MaxTV bril
Voor mensen die behalve hun gehoor en gevoel ook nog deels beschikken over hun zicht, is een tv-bril een uitkomst. Met deze Eschenbach MaxTV bril ziet u uw televisie twee keer zo groot en hoeft u niet meer uw ogen dicht te knijpen.
Je ogen zijn minder gericht op het scherm en zien ook licht achter de televisie. Dat maakt led-strips als lichtbron achter de tv rustgevend voor je ogen.
Naast het corrigeren van de minsterkte, en het geven van oogdruppels geven wij de 20-20-2 regel mee. Neem na 20 minuten dichtbij kijken een pauze van 20 seconden. En ga elke dag minimaal 2 uur naar buiten.
Laat ze in plaats van het scherm bewegen, (buiten) spelen en actief zijn. Veel gezonder en het gaat overgewicht tegen op latere leeftijd. Geef je ze schermtijd, doe dit dan niet langer dan 30 minuten achter elkaar. Tip: houd de 20-20-2 regel aan, dan zit je op 20 minuten maximaal.
Myopie wordt veroorzaakt door een refractiefout in het optische systeem van het oog. Door een te lang oog of een te sterke ooglens wordt de afbeelding scherp wordt geprojecteerd vóór het netvlies. Met behulp van een negatieve (min) lens kan dit verholpen worden.
Je zou het haast niet zeggen, maar water is echt een wondermiddeltje. Dit komt omdat water ervoor zorgt dat je ogen kunnen tranen. De tranen in je ogen zorgen ervoor dat je kunt knipperen. Als je niet genoeg water drinkt dan kunnen je ogen uitdrogen, het gevolg hiervan is dat ze vervelend kunnen gaan prikken.
Door gezonde lucht kan je jouw zicht aanzienlijk verbeteren en bovendien zorgt dit voor gezondere ogen. Enkele dingen die je kan doen om de luchtkwaliteit te verbeteren: Gebruik een luchtbevochtiger, zeker wanneer je een airco of verwarming hebt aanstaan. Houd de kamertemperatuur op een aangenaam niveau.
We kunnen ons zicht niet corrigeren zonder professionele hulp, en er is geen snelle oplossing voor problemen met het gezichtsvermogen. Maar met zaken zoals goede voeding kunt u uw gezichtsvermogen nog steeds op natuurlijke wijze zelf helpen. Bespreek dat, zoals altijd, met uw oogarts.
Oorzaken. In de westerse wereld is nachtblindheid zo goed als altijd het gevolg van een erfelijke aandoening aan de netvliezen. Bijna één op drieduizend mensen wordt erdoor getroffen. Het verschijnsel kan echter ook het gevolg zijn van een tekort aan vitamine A.
Komt de nachtblindheid door een onbehandelde bijziendheid, dan biedt de juiste bril of het laseren van je ogen de oplossing. Voor de erfelijke vorm van nachtblindheid is geen behandeling mogelijk.
Nachtblindheid kan een erfelijke oorzaak hebben, maar kan ook veroorzaakt worden door staar, glaucoom, aandoeningen van de oogzenuw, onbehandelde bijziendheid of een gebrek aan vitamine A. Komt de nachtblindheid door een onbehandelde bijziendheid, dan biedt de juiste bril de oplossing.
Nachtblindheid kan grote gevolgen hebben. Het kost veel meer tijd om de overgang te maken van licht naar donker en autorijden 's nachts kan ronduit gevaarlijk zijn. Nachtblindheid is een aandoening waarbij je zicht slechter wordt naarmate er minder licht is.