Als vlees in de koelkast of diepvriezer ligt, kan de kleur iets lichter of donkerder worden. Dit alleen betekent niet dat het bedorven is. Als je merkt dat behalve de kleur bijvoorbeeld ook de de geur of consistentie verandert, kan je het vlees maar beter weggooien.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende licht zure geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Een rauwe biefstuk kan variëren in kleur van diep paarsrood tot fel kersenrood of bruingrijs. Hoewel de bruine kleur er alarmerend uit kan zien, is het geen reden tot bezorgdheid .
Gehakt verkleurt door het oxidatieproces wanneer het in contact komt met lucht. Een natuurlijk proces dat dus geen invloed heeft op de kwaliteit van het vlees. Hoogst waarschijnlijk zat er in dat geval een kleine fit in de verpakking van het vlees. Maar het is dus nog wel perfect bruikbaar.
Bedorven vlees kan een onaangename geur, een verkleurde of plakkerige textuur en een vreemde smaak hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle bedorven vleesproducten dezelfde symptomen hebben. Soms kan het vlees er nog steeds normaal uitzien en ruiken, maar toch besmet zijn met schadelijke bacteriën.
Als vlees er grijs of bruinachtig uitziet, moet je er nog niet onmiddellijk van uitgaan dat het vlees bedorven is. Ook deze kleur wordt veroorzaakt door myoglobine. Het vlees aan de buitenkant van de verpakking wordt blootgesteld aan meer zuurstof, waardoor het die rode kleur krijgt.
In sommige gevallen kunnen bacteriën ervoor zorgen dat het vlees bruin wordt, maar als dat gebeurt, zullen de bacteriën ook een geur creëren. Dus de volgende keer dat u verkleurd vlees in de koelkast vindt, ruik er dan aan. Als het lekker ruikt, bedenk dan dat het slechts een beetje oxidatie is en dat het prima te eten is .
Gehakt op de juiste manier bewaren
Als een verpakking gehakt of ander vlees een bruingrijze kleur heeft aan de oppervlakte en helemaal door, dan is het mogelijk bedorven . Bedorven vlees heeft een duidelijke 'zure' of 'vreemde' geur en voelt plakkerig aan bij aanraking. Neem geen enkel risico met bedorven vlees. Als u twijfelt, gooi het dan weg.
Vers gehakt is mooi roze, maar dat gehakt een ander kleurtje krijg – wat bruinig of een beetje grijs – wil niet altijd zeggen dat het slecht is geworden. Wél een alarmsignaal is wanneer het gehakt een groenig kleurtje heeft: de vuilnisbak is de enige plek waar groen gehakt hoort te zijn.
Vers rauw gehakt heeft een neutrale geur, maar als uw gehakt een scherpe, stinkende geur heeft, duidt dit op bacteriële bederf en is het niet veilig om te eten. Vers gehakt is vochtig en stevig om aan te raken en gemakkelijk uit elkaar te halen. Als uw gehakt een slijmerige, plakkerige textuur heeft, duidt dit erop dat het slecht is en niet veilig om te eten.
Deze verdonkering is te wijten aan oxidatie, de chemische veranderingen in myoglobine door het zuurstofgehalte. Dit is een normale verandering tijdens opslag in de koelkast. Rundvlees dat bruin is geworden tijdens langdurige opslag kan bedorven zijn, een vreemde geur hebben en plakkerig aanvoelen en mag niet worden gebruikt .
Dit bruinen wordt de maillard reactie genoemd. Het bruinen van jouw stukje vlees is dus de chemische reactie tussen reducerende suikers en aminozuren. Deze stoffen zorgen voor de hartige smaak van gebakken vlees, de umami smaak van bouillon, de heerlijke geur van versgebakken brood en geven kleur tijdens het bakken.
Kleurveranderingen kunnen optreden in bevroren voedsel, maar het voedsel blijft veilig om te eten. De felrode kleur van vlees zoals gekocht, wordt meestal donker of lichtbruin, afhankelijk van de variëteit . Dit kan komen door gebrek aan zuurstof, vriesbrand of abnormaal lange opslag. Invriezen veroorzaakt meestal geen kleurveranderingen bij gevogelte.
Bijvoorbeeld rundvlees kan bruin of groenig van kleur worden. Dit is een volledig natuurlijk proces en het bewijs dat wij geen kleurstoffen of conserveringsmiddelen toevoegen aan onze producten.
Een te donkere kleur met zacht of ranzig vet is een teken dat het bedorven kan zijn . Maar kleur is niet altijd een doorslaggevende factor, benadrukt Beauchamp. "Hoewel kleur een indicatie kan zijn van bederf, betekent het niet altijd dat een product bedorven is", zegt ze.
Kleur en verpakking
Verse rauwe kip moet een lichtroze tint hebben met witte vetdelen. Als de kleur vervaagt, het er geel of grijs uitziet, schimmel heeft of een andere kleurtint, is het niet langer veilig om te eten .
Goed doorbakken van het gehakt zorgt weliswaar dat de bacteriën worden gedood, maar de kans is groter dat tijdens het bereiden van het gehakt keukenoppervlakken en gebruikte materialen besmet worden. Hierdoor kun je alsnog ziek worden. Is de datum verstreken? Gooi het gehakt dan weg.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Voer een geurtest uit
Hoewel de geur van vers rundergehakt nauwelijks waarneembaar is, heeft ranzig vlees een scherpe, stinkende geur. Als het eenmaal bedorven is, is het niet langer veilig om te eten .
Gekookt gehakt bewaren
Gekookt gehakt kan veilig op kamertemperatuur worden bewaard voor maximaal 2 uur , voordat het in de koelkast of vriezer moet. De reden hiervoor is dat bacteriën zich snel vermenigvuldigen bij kamertemperatuur en het risico op door voedsel overgedragen ziekten vergroot.
Gekookt en bevroren vlees mag slechts één keer worden opgewarmd. U kunt echter veilig ontdooid vlees in een nieuwe maaltijd koken en dat invriezen.
Steaks kunnen bruin worden door blootstelling aan zuurstof en toch veilig zijn om te eten. Pas echter op voor een gelige verkleuring, gekrulde randen of een slijmerig laagje met een groene tint .
De Maillard-reactie zorgt op een heel specifieke manier voor bruine pigmenten in gekookt vlees: door aminozuren en bepaalde eenvoudige suikers te herschikken. Deze worden vervolgens gerangschikt in ringen en verzamelingen van ringen die het licht zodanig weerkaatsen dat het vlees een bruine kleur krijgt.
Maar gehakt dat bruin van kleur is, is niet per se oud of onveilig om te eten. Wanneer vlees wordt blootgesteld aan zuurstof, kan de kleur veranderen van felrood naar bruin. Zolang het gehakt op de juiste manier in de koelkast wordt bewaard en wordt geconsumeerd vóór de houdbaarheidsdatum, is het nog steeds veilig om te eten .