Het Nederlands kent drie woordgeslachten: mannelijk, vrouwelijk en onzijdig. Grammaticaal mannelijke en vrouwelijke woorden krijgen in het enkelvoud het lidwoord de, grammaticaal onzijdige woorden het lidwoord het.
Onzijdige woorden zijn goed herkenbaar aan het lidwoord het, maar mannelijke en vrouwelijke woorden hebben allebei het lidwoord de. Daaraan kun je het dus niet zien. Helaas kun je vaak niet 'weten' of een woord mannelijk of vrouwelijk is; je moet het opzoeken, bijvoorbeeld op Woordenlijst.org.
Mannelijk, vrouwelijk en onzijdig
Helaas is het vaak moeilijk om te weten of een woord mannelijk, vrouwelijk of onzijdig is. Als je dat wel weet, weet je ook of het een de-woord of een het-woord is. Voor mannelijke en vrouwelijke woorden komt namelijk altijd de, voor onzijdige woorden altijd het.
Mannelijk, vrouwelijk en onzijdig.
Het Nederlands heeft twee bepaalde lidwoorden: het voor onzijdige woorden en de voor mannelijke en vrouwelijke woorden. Wie het Nederlands als moedertaal heeft geleerd, weet meestal vanzelf of een woord de of het krijgt.
Is het de of het water
In de Nederlandse taal gebruiken wij het water.
Is het de of het tikkie
In de Nederlandse taal gebruiken wij de tikkie.
Je geslacht heeft vaak geen toegevoegde waarde. In de meeste gevallen is uit jouw naam of soms uit je bijgevoegde foto toch wel op te maken of je een man of vrouw bent. Recruiters en werkgevers scannen altijd eerst de personalia op je cv. Houd daarom je cv kort en makkelijk te scannen.
'Man' en 'vrouw' zijn de binaire genders. Alles daarbuiten noemen we niet-binaire genders. Je genderidentiteit gaat over hoe je je voelt: een meisje, een jongen, allebei, geen van beide of nog iets anders. Je genderexpressie gaat over hoe je jezelf toont aan de buitenwereld.
Soms wordt een baby geboren en is het niet mogelijk om direct het geslacht vast te stellen. Dit gebeurt ongeveer 30 tot 50 keer per jaar in Nederland. In sommige gevallen is het voor de geboorte bekend dat het kindje een onduidelijk geslacht heeft maar meestal is dit geheel onverwachts en voor ouders een grote schok.
Een aantal vrouwelijke woorden is aan de vorm te herkennen: woorden op -de, -te, -heid, -ij, -ing, -ie, -theek, -teit en -nis zijn doorgaans vrouwelijk. Ook de-woorden op -tuur en -schap worden over het algemeen als vrouwelijk beschouwd.
Het antwoord is ð
Het antwoord is: het huis.
Zelfstandige naamwoorden met het lidwoord 'het' zijn onzijdig. Altijd. College is dus een onzijdig woord.
Naar onzijdige woorden (het-woorden) verwijs je niet met haar, maar met zijn. Daarom is Amsterdam en zijn grachten goed. Ook namen van dorpen en landen zijn onzijdig. Daarom is juist: Bunnik en zijn inwoners, België en zijn bijzondere bieren en Nederland en zijn Deltawerken.
Het antwoord is: de nacht.
Bij de meeste meercellige en sommige eencellige organismen zijn er twee seksen: vrouwelijk en mannelijk. De vrouwelijke sekse is gedefinieerd als de sekse met de grootste geslachtscellen.
Eigenschappen die worden gezien als typisch mannelijk zijn bijvoorbeeld technisch, professioneel, resultaatgericht, zelfredzaam, individueel, doelgericht, zelfstandig, actief, moedig, sterk, autonoom, seksueel roofdier, stoer, player, slim, sportief, competitief, besluitvaardig, daadkracht, verantwoordelijk, zakelijk, ...
Probeer mee te leren wat non-binariteit net betekent voor jouw kind en waar je kind zelf informatie vindt. Ook wanneer je kind zichzelf als non-binair identificeert, kan je de adviezen op deze pagina rond 'transgender' gebruiken. Daarnaast kan je ook terecht bij zorgverleners met expertise rond het transgenderthema.
Uitvragen. Over het algemeen krijgt de vraag 'Wat is je geslacht? ', met als antwoordopties 'Man, Vrouw, Anders' en 'Wil ik liever niet zeggen' de voorkeur (27%). Voorstanders van een geslachtsneutrale optie hebben als voorkeur 'Hoe ziet u zichzelf?
U kunt de vermelding van uw geslacht laten aanpassen in de gemeente waar u bent geboren. Uw geboortegemeente past uw geboorteakte aan. De geboortegemeente geeft de wijziging door aan de gemeente waar u woont. Uw woongemeente past uw gegevens daarna aan in de Basisregistratie Personen (BRP).
Genderqueer is niet nieuw
Het kan echter ook volgens zijn schaal dat men zich zowel man als vrouw voelt, maar ook man nóch vrouw. Men kan zich zelfs soms man, soms vrouw voelen. “Men past dan niet in de hokjes travestie en transseksualiteit en heeft het gevoel daar ergens tussenin te zitten” (Vennix, 2000).
Zowel de matras als het matras is correct. In België wordt matras voornamelijk als de-woord gebruikt. In Nederland is zowel de matras als het matras gangbaar.
Een echt Tikkie herkennen
Oplichters maken zelf de website van Tikkie na en hosten die op een URL die op de echte URL lijkt. Je ziet dan bijvoorbeeld tikkie.nl in plaats van tikkie.me. Let dus altijd goed op of de URL wel klopt en wie je de Tikkie stuurt.
Tikkie is enorm ingeburgerd om snel geld over te maken naar een bekende. Er kleeft echter ook een risico aan. De Fraudehelpdesk waarschuwt voor oplichters die de populaire betaal-app van de ABN-AMRO Bank nabouwen. Daarmee hengelen ze gegevens binnen waarmee ze bankrekeningen van hun slachtoffers kunnen plunderen.