Op een werkgever rust een zorgplicht. Zo is de werkgever verplicht om de veiligheid en gezondheid van zijn werknemer te beschermen. Dit houdt in dat een werkgever redelijke maatregelen moet treffen om ervoor te zorgen dat de werknemer tijdens de uitoefening van zijn werkzaamheden geen schade lijdt.
De werkgever is aansprakelijk voor de schade die de werknemer in de uitoefening van zijn werk lijdt, tenzij hij aantoont dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan of dat de schade te wijten is aan opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer.
Volgens de wet moet je goed zorgen voor je werknemers. Dat betekent dat je voorziet in een veilige en gezonde werkplek, de juiste werkmiddelen en instructies om veilig te werken. Als werkgever ben je verantwoordelijk voor goede arbeidsomstandigheden, verzuimbegeleiding en preventie. Dat is je zorgplicht.
Goed werkgeverschap (volgens de wetgeving) houdt in dat je je als werkgever goed dient te gedragen ten opzichte van jouw medewerker. Je weegt dus ook de belangen van je werknemer mee in de keuzes en afwegingen die je maakt.
Ze geloven dat dingen uitvoeren hun enige taak is. Een heldere visie of marsrichting ontbreekt. Ze nemen beslissingen die de wenkbrauwen doen fronsen. Collega's en ondergeschikten stellen zich vragen en betwijfelen of de genomen beslissingen wel de beste zijn voor het bedrijf.
Zo zijn diefstal, verduistering of bedrog voorbeelden van ernstig verwijtbaar handelen. Ook het structureel niet nakomen van re-integratieverplichtingen kan onder omstandigheden leiden tot ernstig verwijtbaar handelen door de werknemer.
Als u uzelf en uw werkgever u jarenlang heeft uitgeput door stress en spanningen is uw werkgever aansprakelijk en moet een schadevergoeding worden betaald. Stress is iets wat op zich niet verkeerd is. Door stress wordt u alerter in situaties die daar om vragen en waardoor u ook beter presteert.
De medewerker is wel aansprakelijk, wanneer er sprake is van opzettelijk handelen of nalaten of wanneer er sprake is van bewuste roekeloosheid. Bewuste roekeloosheid betekent, dat de medewerker overgaat tot risicovol gedrag, terwijl hij zich bewust is van het risico dat hij neemt.
Veroorzaakt u schade tijdens uw werk? Dan is meestal uw werkgever aansprakelijk voor de schade. Uw werkgever is verantwoordelijk voor zijn werknemers. Hij moet ervoor zorgen dat u op een goede en veilige manier uw werk kunt doen.
Werkgeversaansprakelijkheid schade. Indien een werknemer schade veroorzaakt dan is de werknemer alleen aansprakelijk richting de werkgever als hij de schade opzettelijk heeft veroorzaakt of wanneer hij bewust roekeloos gehandeld heeft. In alle andere gevallen draagt de werkgever het risico voor schade.
Voorbeelden: diefstal, oplichting, opzettelijke vernieling. Zware fout: houdt een fout in die zo groot en buitensporig van aard is dat ze onvergeeflijk is in hoofde van diegene die ze begaat.
De vereisten
Voor het slagen van een actie uit onrechtmatige daad moet aan vijf eisen zijn voldaan: onrechtmatigheid, toerekenbaarheid, schade, causaliteit en relativiteit.
Voor schade als gevolg van ongevallen in de privésituatie van de werknemer, is de werknemer zelf verantwoordelijk. Maar ook weer niet altijd. Bijvoorbeeld als hij gewond raakt door een skiongeval en het skiën onderdeel is van een verplicht bedrijfsuitstapje.
Hoofdelijk aansprakelijk zijn, betekent dat een gezamenlijk schuldenaar de gehele schuld moet voldoen als de schuldeiser deze vordert. Ook als een deel van de schuld voor rekening van een ander komt, moet dus de volledige schuld worden betaald.
Werkgevers zijn primair verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden in de onderneming. Als een werknemer een ongeval krijgt of schade oploopt, kan dat onder de aansprakelijkheid van de werkgever vallen. Dit geldt ook als gewerkt wordt met uitzendkrachten, zzp'ers en stagiairs.
Vraag uw arbodienst of arbodeskundige om advies
Bijvoorbeeld wanneer het te koud is om te werken. Kunnen u en uw werkgever niet tot een oplossing komen? Dan kunt u advies vragen aan uw arbodienst of arbodeskundige. Zij geven een onafhankelijk advies waarmee u en uw werkgever het probleem op kunnen lossen.
Er is sprake van pesten indien één of meerdere collega's of leidinggevenden herhaaldelijk intimiderend, kleinerend of ander ongewenst gedrag vertonen tegenover u. Belangrijk is hierbij dat het gedrag zich herhaald in de tijd. Een eenmalige gedraging kan niet gezien worden als pesten.
Meld het pestgedrag bij uw werkgever
Meld het dan bij uw werkgever. De werkgever is verplicht om pesten op het werk zoveel mogelijk te voorkomen en op te lossen. Na een melding kan uw leidinggevende praten met de pester. Soms zal de werkgever afspraken maken of maatregelen nemen.
Praat met uw leidinggevende of werkgever. Praat met uw leidinggevende of werkgever over de werksfeer. Soms is dat genoeg om samen tot een oplossing te komen. Laat u niet onder druk zetten door uw werkgever om akkoord te gaan met bepaalde afspraken.
Verwijtbaar handelen of nalatigheid is een reden om uw werknemer te ontslaan. Een voorbeeld hiervan is een werknemer die diefstal pleegt of een redelijke opdracht tot overwerk weigert. De situatie moet zo ernstig zijn dat er niet van u verlangd kan worden de arbeidsovereenkomst voort te zetten.
Dan kunt u ook bij de rechter vragen om een billijke vergoeding. U moet dit binnen 3 maanden na het ontslag doen. Na die tijd kunt u geen billijke vergoeding meer vragen of iets anders doen tegen het ontslag. Wees dus op tijd!
Een werkgever betaalt een billijke vergoeding aan een werknemer als een ontslag het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever. De billijke vergoeding is een extra vergoeding waarop een werknemer recht kan hebben bij een onterecht ontslag.
De werkgever is mogelijk aansprakelijk voor schade geleden door een werknemer door een ongeval, beroepsziekte, aantasting eerbaarheid of door schade aan de goederen van de werknemer. Een beroepsziekte is een ziekte die geleidelijk ontstaat door het werk dat de medewerker verricht of door de werkomstandigheden.
In situaties als diefstal, fraude, vernieling en sabotage is sprake van opzet of bewuste roekeloosheid. Een directeur die verantwoordelijk is voor de boekhouding, maar elke financiële verslaglegging achterwege laat, handelt bijvoorbeeld ernstig verwijtbaar en is daarmee aansprakelijk jegens de werkgever.
Gevolgschade is schade die indirect voorkomt uit een schadeveroorzakende gebeurtenis. Gevolgschade onderscheidt zich van directe schade: de. » Meer over vermogensschade vermogensschade welke direct wordt veroorzaakt door de schadeveroorzakende gebeurtenis.