Mag je wel plukken? Zowel in Nederland als in Vlaanderen is wildplukken officieel verboden. Het Nederlandse Staatsbosbeheer staat het plukken van paddenstoelen op kleine schaal en voor eigen gebruik wel toe. Zij gedogen een hoeveelheid van 250 gram per persoon.
Om twee redenen. Bescherm jezelf. Er zijn diverse giftige soorten planten en paddenstoelen waarvan je misselijk of ernstig ziek kunt worden; een klein aantal is zelfs dodelijk. Kijk ook uit bij plekken waar net bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt, bijvoorbeeld langs wegen en akkers.
Hierom is wildplukken eigenlijk verboden
Wie betrapt wordt op wildplukken, riskeert een boete. Die kan oplopen tot 4.500 euro. Wildplukken valt volgens de wet onder stroperij. Een deel van de boswachters is ook boa en mag mensen dus beboeten.
Pluk alleen de soorten die je zéker kent. Het is verstandig om een beetje kennis op te doen van wildplukken, met boeken zoals 'De eetbare stad' of 'Van Boven in het wild'. Bij twijfel: laat het staan. Er zijn natuurlijk ook giftige plantensoorten, waar je ziek van kunt worden en een klein aantal is zelfs dodelijk.
Paddenstoelen groeien overal: in bos en wei, maar ook in de stad. Eldorado's zijn de Utrechtse Heuvelrug, Nationaal Park Veluwezoom en Nationaal Park Drents-Friese Wold. Bospaddenstoelen zijn – behalve in het bos – te vinden in parken met monumentale bomen en oude eiken- en beukenlanen.
Zowel in Nederland als in Vlaanderen is wildplukken officieel verboden. Het Nederlandse Staatsbosbeheer staat het plukken van paddenstoelen op kleine schaal en voor eigen gebruik wel toe. Zij gedogen een hoeveelheid van 250 gram per persoon.
Het Voedingscentrum waarschuwt voor de vossenlintworm. De bramenstruiken staan nu volop in bloei. Hoewel wildplukken officieel is verboden, laat Staatsbosbeheer het toe - zolang het niet meer is dan 250 gram, ongeveer een champignonbakje vol. Pluk je meer, dan kun je al snel een boete krijgen.
Wie een braam plukt of iets anders uit de natuur meeneemt maakt zich formeel schuldig aan stroperij. Dat is een misdrijf waarvoor boetes uit de tweede categorie (tot 4100 euro) of zelfs een gevangenisstraf van een maand kan worden uitgedeeld.
En daarbij moet het gaan om kleine hoeveelheden, bestemd voor eigen gebruik. Met 'kleine hoeveelheden' bedoelen we ongeveer een champignonbakje vol. Het rapen of plukken van vruchten, zaden, planten en paddenstoelen voor commerciële doeleinden is verboden.
Ja, paddenstoelen in het wild plukken en ze opeten kun je beter niet doen. De giftige soorten zijn soms bijna niet te onderscheiden van de eetbare. Zelfs voor experts is dit lastig. Elk jaar belanden er weer veel mensen in het ziekenhuis vanwege vergiftigingen door zelfgeplukte paddenstoelen.
Er zijn duizenden soorten eetbare paddenstoelen die wereldwijd geoogst worden, en honderdduizend andere eetbare soorten. Naast de eetbaarheid van de paddenstoel is de smakelijkheid een belangrijke eigenschap.
Vooral in bossen waar dode bomen blijven liggen, groeien veel paddenstoelen. Draai zo'n boomstam eens om. Eronder vind je vaak allerlei minuscule paddenstoelen in prachtige kleuren.
Plukken van paddenstoelen is niet toegestaan in Nederland volgens de wet. Uitzondering alleen in bepaalde gebieden en met een maximum gewicht per persoon. De reden voor deze wet is de bescherming van de natuur en mens.Veel insecten zijn afhankelijk van de paddenstoelen en moeten daarom niet verwijderd worden.
Voorsterbos, Flevoland. Wandel door het enige, echte paddenstoelenreservaat van Europa. Van de meer dan 5000 soorten paddenstoelen die Nederland rijk is, vind je er in het Voorsterbos maar liefst 800.
Het is in Nederland niet verboden om bramen te plukken. Voor bramen is een klein bakje met een hoeveelheid van 250 gram voor eigen gebruik en op eigen risico toegestaan. Op grote schaal of commercieel plukken wordt door Staatsbosbeheer beschouwd als diefstal en beschadiging van zijn terrein.
Frambozen, bramen en bosbessen zijn zo van de plant heerlijk. Maar jeneverbessen, vlierbessen, vossenbessen en cranberry's, sleedoornbessen en rozenbottels zijn te zuur of wrang om rauw te eten. Maak er jam, gelei of compote van of kneus ze/prik ze in en laat ze een paar maanden trekken (met suiker!)
Eigenlijk is wildplukken niet geoorloofd, maar wordt nog wel door de vingers gezien, mits je niet te veel plukt, en dit alleen voor eigen gebruik doet. Pluk alleen bramen van bovenaan de struik en laat de struik en de natuur daaromheen heel. Zorg er ook altijd voor dat je niet een hele struik leegplukt.
Het maakt niet uit of het bramen, frambozen of bosbessen zijn, alle vruchten brengen risico met zich mee. "Als je de vruchten grondig wast en voldoende verhit, zijn ze veilig om te eten", zegt een woordvoerder van het Voedingscentrum.
Rode of groene bramen moet je laten zitten aan de struik. Waar plukken? Aan de randen van bossen en in de duinen vind je vaak grote bramenstruiken. In de vrije natuur is het toegestaan te wildplukken, maar pas op: op privéterrein is dit niet het geval.
'De lintworm komt voor bij vossen en zitten in de eitjes in de ontlasting. Die ontlasting kan terechtkomen op bosvruchten zoals bramen, maar ook op andere groenten of fruit laag bij de grond.
Met behulp van www.wildplukwijzer.nl en deze aan de site gekoppelde app kun je alle openbare fruitbomen en -struiken, notenbomen en verdwaalde komkommerplanten in Nederland vinden, en in kaart brengen. Pluk naast de Petteflat! -Zoeken op seizoen, alleen plukplekken laten zien waar op dit moment wat te plukken valt.