Hygiëne. Ik weet dat voor veel mensen hygiëne de reden is om een spray te gebruiken. Met een roller zal je inderdaad bacteriën van je huid het product 'inrollen'. Maar je hoeft je over die bacteriën niet zoveel zorgen te maken: zo'n roller bevat stoffen die ervoor zorgen dat deze bacteriën niet lang overleven.
Een deodorant roller werkt discreet en je maakt echt huidcontact door de roller tegen je oksel aan te drukken. Dit is ook meteen het nadeel van een roller, omdat je dan ook steeds eventuele bacteriën van je huid oppakt en die terug rolt in de roller.
Tegen natte oksels staat een deodorant in ieder geval machteloos. Bij natte oksels en zweetvlekken helpt een anti-transpirant. Die begint namelijk eerder te werken en vermindert de zweetproductie effectief. De reden daarvoor zijn de aluminiumzouten die erin zitten.
In deodorant zitten vaak aluminiumzouten. Deze zouten zorgen ervoor dat er minder zweet uit de klieren kan komen. Doordat er minder zweet uit de klieren komt, zijn de oksels minder vochtig en krijgen bacteriën minder snel de kans om zich te vermenigvuldigen. Hierdoor ontstaat er dus ook minder snel een 'zweetgeur'.
Een spray is bovendien praktischer en sneller in het gebruik. De meeste mensen kunnen echter beter tegen een roller dan tegen een spuitbus. Een roller is veel vriendelijker voor de gevoelige huid. Daarnaast is een roller milieuvriendelijker, vanwege de drijfgassen in een spray.
Iedere dag deo opdoen is eigenlijk helemaal niet nodig. Laat staan het in de loop van de dag nog eens te doen. Als je een goede deodorant hebt, zou je het volgens dokter Harper maar 1 à 2 keer per week op hoeven te spuiten of smeren.
Wanneer je stopt met deo ga je dus gewoon weer transpireren. Geur ontwikkelen. Het is juist heel goed voor je lichaam dat het onder de armen weer kan stromen.
– Gebruik een antiperspirant dagelijks en bij voorkeur 2x per dag. Een antiperspirant gaat pas na een aantal dagen echt goed werken, dan raken namelijk de zweetklieren pas goed verstopt. Stop je met aanbrengen, dan verdwijnt de werking ook geleidelijk weer.
Draag luchtige kleding van katoen. Was u elke dag met water en zeep. Een deodorant of lotion met aluminium-zouten kan ook helpen. Soms komt veel zweten door bijvoorbeeld de overgang, angst, overgewicht, alcohol of drugs.
De NIVEA Invisible for Black & White-producten kunnen interessant zijn voor iedereen die witte strepen op kleding wil vermijden. Ook voorkomt deze deodorant vlekken in het textiel, zoals de welbekende gele vlekken in witte kleding.
Bewaar een roller niet te lang
Hoewel op de meeste deorollers staat dat het product na openen 12 maanden houdbaar is, zou ik voor de zekerheid toch elke 3 maanden een nieuwe roller kopen. En deel deze liever niet met iemand anders. Dit kan huidirritatie veroorzaken.
Deodorant is veilig
Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek toont tot nu toe aan dat parabenen veilig zijn voor mens en milieu. Het gebruik van parabenen als conserveringsmiddel voor cosmetica en andere productgroepen is goedgekeurd door de Europese Commissie. Deodorant kan je dus veilig gebruiken.
Een goede deo voor als je een gevoelige huid hebt, is Dermolin Anti-Transpirant Spray. Dit product bevat aluminiumzouten. Deze vernauwen de klieren, maar dringen niet in de huid. Of bijvoorbeeld Deoleen Sensitive Roller.
Deodorant: als je deo niet antibacterieel is gaat het ongeopend drie jaar mee, na opening zes maanden. Antibacteriële deodorant gaat een stuk langer mee. Gezichtscrème en body lotion: ongeopend drie jaar, na opening zes maanden.
De apocriene klieren houden zich bezig met geurproductie. Deze klieren worden pas ontwikkeld in de pubertijd en zijn voornamelijk actief in het okselgebied en de schaamstreek. Wanneer deze apocriene klieren overactief zijn, veroorzaakt dit een heftige transpiratiegeur.
Bacteriën zetten zweet om in geur
'Daar komen de zogeheten apocriene zweetklieren voor. Daar zweet je ook vetten, aminozuren en hormonen uit. ' Daar zijn de bacteriën op onze huid verantwoordelijk voor. 'Als het zweet bij de apocriene zweetklieren wordt omgezet, ontstaat onze geur', legt Callewaert uit.
Uien. Het zweet van vrouwen bevatte in verhouding een grote hoeveelheid van een geurloze zwavelhoudende substantie. Toen de stof door wetenschappers in contact werd gebracht met bacteriën die normaal gesproken onder de oksels van mensen leven, ontstond er een luchtje dat vergelijkbaar is met de geur van uien.
De antiperspirant heeft namelijk een hele nacht de tijd gehad om in de huid binnen te dringen, waardoor hij effectief blijft, ook na een douche. Een deo is daar lang niet sterk genoeg voor, daarom dat je die ook meestal de hele dag opnieuw moet aanbrengen.
Vermijd tot 24 uur na het ontharen ook factoren als deodorant of geparfumeerde producten, deze kunnen leiden tot een gevoelige of pijnlijke huid.
Er is geen juiste leeftijd om deodorant te gaan gebruiken. Sommige kinderen beginnen te zweten vanaf 7 jaar en anderen pas vanaf 10 jaar. Sommige kinderen hebben een duidelijke geur en anderen niet. Dit komt omdat geur wordt veroorzaakt door 2 factoren; de bacteriën op je huid en de werkende apocriene zweetklieren.
Sluip dus voor een subtiele geur check-up eerst naar de koffie-automaat en ruik daarna of het nog snor zit met je eigen geurtje. Valt het tegen? Dan heb je alvast een bakje troost om de publieke vernedering door te spoelen, om vervolgens naar deodorant te grijpen.
Met warm weer zet het lichaam ook de eccrine zweetklieren in, die over het gehele lichaam zitten. Die helpen mee met het afkoelen van het lichaam. Dit zweet ruikt niet, maar kan door de luchtvochtigheid wel bijdragen aan de lichaamsgeur. In totaal heeft een mens twee miljoen tot vijf miljoen zweetklieren.