De eerste vrouwen die broeken droegen bevonden zich aan de rafelranden van de samenleving. Het ging meestal om personen die gewantrouwd of beklaagd werden door de gegoede burgerij: vrouwelijke mijnwerkers en vissers, actrices, prostituees, kunstenaressen en lesbiennes.
De oorsprong van de broek gaat terug naar de eerste eeuw voor Christus, toen de Kelten een 'braccae' (een strakke broek) droegen. Aangezien men in Rome de Kelten verschrikkelijke barbaren vond, werd het de Romeinse man verboden deze broek te dragen.
De kleermaker Jacob Davis kon geen patentaanvraag betalen toen hij de spijkerbroek had uitgevonden. Daarom bood hij in 1872 de textielverkoper Levi Strauss aan om het patent te delen in ruil voor een investering.
Ja, maar je moet wel goed nadenken over de maat. De maatvoering voor mannenbroeken is compleet anders dan voor vrouwen. Mannen dragen hun jeans bovendien vaak wat lager dan dames.
De oorsprong van de spijkerbroek ligt al in de late middeleeuwen en begon in de Italiaanse stad Genua. Hier werd van katoen een stof gewoven die bekend stond om haar stevigheid en o.a. gebruikt werd om broeken voor de marine van te maken.
Vanaf 1928 registreerden Levi's neven Levi's officieel als handelsmerk. In 1934 kwam de eerste Levi's Blue Jeans voor vrouwen op de markt en vanaf 1936 werd het bekende Levi's-logo in rood met witte letters op de rechterachterzak van broeken geplaatst om zich te onderscheiden van andere merken.
De allereerste spijkerbroeken
De eerste spijkerbroeken werden voornamelijk gedragen door werklieden mijnwerkers, cowboys, boeren en spoorwegarbeiders. In 1890 kregen de broeken de populaire 5 zakken: (vive pocket jeans) twee achter, twee aan de zijkant en een centenzakje (money pocket) aan de rechter zijkant.
Vroeger mochten vrouwen niet eens een broek dragen! Het is nog maar honderd jaar geleden dat vrouwen hun jurk of rok in mochten ruilen voor een broek. En wist je dat in de jaren twintig er zelfs politieagenten op het strand kwamen controleren of vrouwen niet te blote zwemkleding droegen?
De leren broek houdt je warm
Leer is waterafstotend, winddicht en daarom lekker warm. Daarnaast leent de leren broek zich perfect voor een look met meerdere laagjes. Een mix van texturen als zijde, wol, kasjmier en katoen staat prachtig bij een leren broek.
Oorzaak afgevende spijkerbroeken: Indigo
Het geheim van afgevende spijkerbroeken begint met de kleurstof die wordt gebruikt om denim zijn blauwe tint te geven: indigo.
Een broek is een kledingstuk dat het bekken omvat en (in tegenstelling tot een rok) aparte openingen heeft voor de benen. Vrijwel elk kledingstuk dat aan bovenstaande definitie voldoet heet in het Nederlands 'broek', In andere talen bestaan er vaak verschillende woorden.
Denim is duurzaam en praktisch
Mannen houden van de eindeloze mogelijkheden van heren spijkerbroeken; ze kunnen gekleed zijn met een mooi overhemd of gekleed met een t-shirt. Je kunt namelijk elke stijl combineren met denim, daardoor is het een veelzijdig kledingstuk dat thuishoort in iedere garderobe!
Die traditie dateert uit de zestiende eeuw, toen jongens de eerste jaren van hun leven gekleed gingen in een jurk en vervolgens 'bij het ouder worden' mochten overgaan op broeken. De jurk zou langzamerhand zijn vervangen door een korte broek.
Ook werden de aantallen verschillende kledingstukken onderzocht. Vrouwen hebben de meeste shirts (19 stuks), gevolgd door 13 paar schoenen, 11 broeken, 11 truien, 6 jasjes en 3 overhemden.
'Spijkers' noemden ze die in de vorige eeuw, toen de spijkerbroek werd uitgevonden. De naam voor spijkerstof, denim, komt van de Franse stad Nîmes, waar de bekende blauwe weefsels werden gemaakt. Die stof was dus voor Fransen 'de Nîmes', oftewel denim.
Wist je dat vrouwen tot 1985 geen eigen bankrekening konden openen in Zwitserland zonder toestemming van hun man? En dat ze niet mochten stemmen tot 1971? Yikes. Gelukkig is de situatie met gendergelijkheid inmiddels een stuk beter geworden, al valt er nog steeds heel wat te verbeteren.
Een vrouw is in Nederland alleen religieus getrouwd. Haar man sluit in Nederland of in het buitenland ook andere religieuze huwelijken. Een vrouw is in Nederland burgerlijk (en eventueel ook religieus) getrouwd.Haar man sluit een burgerlijk huwelijk met een tweede vrouw in een land waar polygamie wel is toegestaan.
Het is vrouwen verboden om te reizen, officiële zaken te doen of bepaalde medische procedures te ondergaan zonder toestemming van deze voogd. Vrouwen hebben de toestemming van hun voogd nodig voor: Huwelijk en echtscheiding. Reizen.
De mannen konden kiezen uit de opties 'gemiddeld', 'gespierd', 'curvy', 'dun' of 'overig'. Wat blijkt? Bijna de helft (48%) vinden vrouwen met rondingen het mooist. 'Slechts' 22,4% kiest voor een dun lichaam en een schamele 3,8% ziet liever een gespierde vrouw.
Zeker 65 procent van de vrouwen geeft aan dat ze een man met een buik hartstikke knap vinden. In 2018 was dit nog 57 procent. We vinden een man met een randje vet rond zijn torso maar wat interessant, blijkt ook uit andere studies. Een man met een knus bierbuikje heeft 2,5 procent meer kans op een afspraakje.
Met een jeans wordt een spijkerbroek bedoeld. Kenmerkend voor jeans zijn de dubbele stiksels en de rivets als afwerking op de naden. Door die rivets (de koperkleurige 'spijkers', red.) wordt de broek in Nederland spijkerbroek genoemd (al zijn de 'spijkers' eigenlijk klinknagels, red.).
Het is namelijk voor een zakhorloge. In de negentiende eeuw werd de jeans vanwege de stevigheid vooral gedragen door cowboys. In die tijd gebruikte men een zakhorloge en om te voorkomen dat 'ie kapot zou gaan, heeft het jeansmerk Levi's het kleine zakje geïntroduceerd.
Gewone broeken en jurken kun je na 2 dagen dragen wassen, vooral als de pasvorm iets uitgerekt is of als er vlekken op zitten. Indien niet, dan mag je deze gerust nog een paar dagen langer dragen zonder wassen.