Als het bijwoord eens onbeklemtoond kan worden uitgesproken als [əs], met de [ə] van de, kan het in informelere teksten of bij de weergave van gesproken taal verkort worden tot 'ns of 's. Eens wordt dan ter versterking gebruikt; de betekenis is 'een keer'. De spellingen is* en es* zijn in die context niet correct.
'Eens' is een bijwoord, het betekent zoveel als 'een keer'. 'We gaan eens kijken in het kabouterdorp. Ah, de kabouter zit weer 'ns in de kroeg.
(1) We zullen eens kijken. In informele schrijftaal worden ook weleens de vormen es en is gebruikt als verkortingen van eens, maar die vormen zijn niet correct.
1eens (bijwoord) 1één keer2(+ niet) zelfs niet: hij kan niet eens lezen3tweemaal: eens zo groot 2eens (bijvoeglijk naamwoord) 1van dezelfde mening: het eens zijn met iem., iets 3eens (bijwoord) 1in het verleden; = ooit: er was eens2in de toekomst; = ooit: eens zal het je spijten; (voor) eens en voor altijd voorgoed3 ...
Nederlandse Spoorwegen - Opdracht Overheid. Nederlandse Spoorwegen (NS) is actief in de wereld van het openbaar vervoer.
NV Nederlandse Spoorwegen is een naamloze vennootschap naar Nederlands recht, gevestigd in Utrecht. De governance van NS, een staatsdeelneming, is gebaseerd op het gemitigeerde structuurregime.
Treinen in Frankrijk: spoorwegenkaart en hoe het werkt
Dankzij SNCF, de Franse nationale spoorwegmaatschappij, kun je bijvoorbeeld om 10.00 uur een croissant in Parijs eten en rond 12.00 uur een glas wijn drinken in Bordeaux.
Weleens en wel eens zijn allebei correct in de betekenissen 'soms', 'ooit, wel een keer', 'heel graag'. Een kleine vonk ontsteekt weleens / wel eens een grote brand.
geeneens bijwoord Uitspraak: [ xen'ens ] Afbreekpatroon: geen·eens niet eensinformeel Voorbeeld: 'Ik ben verliefd op een leuke jongen, maar ik ken zijn naam geeneens!'
Teveel is één woord als het een zelfstandig naamwoord is: het teveel of een teveel. De betekenis is dan 'overschot', 'overkill'.
De regel is eenvoudig: schrijf 'er' vast aan het voorzetsel dat erachter staat. Dus 'erin', 'eraan', 'ertegen', 'erop', 'ervoor', enzovoorts. Overigens geldt dit ook voor 'hier' en 'daar'.
' of 'Hoe ver is het naar het station? ' 'Hoe ver is het naar het station? ' heeft de voorkeur. Bij hoe( )ver geldt het volgende betekenisverschil: als een afstand bedoeld is, is hoe ver juist; in meer figuurlijke zin is hoever één woord.
De correcte vorm is "Ik kijk ernaar uit." en "Ik doe eraan mee." Voorbeeld: Ik kijk uit naar onze ontmoeting. -> ik kijk ernaar uit.
De woorden pas en net kunnen allebei 'sinds kort' of 'onlangs' betekenen. Er zijn veel contexten waarin ze min of meer synoniem zijn: We wonen hier pas. / We wonen hier net. Ze zijn pas getrouwd. / Ze zijn net getrouwd.
Tijdig is een synoniem van op tijd. Formuleringen met op tijd zijn het gebruikelijkst, zowel in gesproken als geschreven taal.
Zoveel en zo veel zijn allebei correct als zoveel kan worden vervangen door 'veel' of 'zo weinig'. Als in dat geval zo met een sterke klemtoon wordt uitgesproken en zo en veel dus allebei nadruk krijgen, is het gewoon om zo veel in twee woorden te schrijven.
Weleens, in één woord, betekent 'soms', 'ooit, wel een keer' of (met achterdocht gezegd) 'heel graag'. In de praktijk wordt deze betekenis ook vaak uitgedrukt met een woordgroep (wel eens). Dat is ook correct.
De gezamenlijke betekenis is 'allen'. Bij iedereen gaat het alleen om personen, maar bij allemaal ook om dieren en dingen. Bij allemaal gaat het om een aanspreekvorm, die ietwat buiten het zinsverband valt, aan het begin of het einde van de zin. Allemaal, een fijne vakantie toegewenst!
Overmacht noemen we dat. Het overkomt je, daar kun je weinig aan doen, behalve de betrokkenen informeren dat je te laat komt of de deadline niet gaat halen. Maar als mensen structureel te laat komen of te laat zijn, dan is er iets anders aan de hand. Dan is er sprake van een patroon, van voorspelbaarheid.
Om naar personen te verwijzen, is zowel aan wie als waaraan correct. Het is aan te bevelen om in formele geschreven taal, bijvoorbeeld in zakelijke teksten, aan wie te gebruiken als u naar personen verwijst. Veel taalgebruikers beschouwen die vorm als de meest verzorgde.
In de spreektaal komt je/jij wil (zonder t) vaak voor, net als in privéberichtjes en andere informele teksten. Over het algemeen krijgt je/jij wilt (mét t) in Nederland nog steeds de voorkeur in (zakelijke) teksten die bestemd zijn voor een breed publiek.
Het is ook geen probleem om de vormen wij en we af te wisselen. Gebruik wij als er nadruk op ligt: 'Wij zijn verantwoordelijk voor de juiste afhandeling van klachten. ' Gebruik we als er niet zo veel nadruk ligt op het woord: 'Zoals we hebben afgesproken', 'Als u graag gebeld wilt worden, nemen we contact met u op.
NMBS is de naam van de nationale spoorwegen in België.
Deutsche Bahn verzorgt verschillende dagelijkse verbindingen tussen Berlijn en Praag, de hoofdstad van Tsjechië. De reis duurt iets meer dan 4 uur en de Sparpreis-treinkaartjes (de goedkoopste) zijn te koop vanaf € 39,90.
De TER-treinen (Train Express Régional) zijn klassieke dagtreinen die met een optimale frequentie doorheen Frankrijk rijden. Zo vormen deze treinen een perfecte aanvulling op het aanbod van hogesnelheidstreinen.