Je hebt volgens experts het juiste kussen als je rug en je nek recht liggen en je kin omhoog blijft. Soms slaap je zo onrustig dat je kussen in je slaap verplaatst en je niet goed meer ligt. Met deze tips blijf je altijd comfortabel liggen, hoe je ook slaapt. Leg een extra kussen onder je knieën of bij je onderrug.
De beste slaaphouding is de zijligging, gesteund met een lichaamskussen. Dan is de belasting van de nek en rug minimaal. Slapen op de rug kan ter afwisseling, maar te lang want het hoofd kan opzij draaien en daardoor kunnen klachten ontstaan. Met de juiste kussens kun je ervoor zorgen dat je goed ligt en blijft liggen.
Een goed beenkussen geeft je een optimale ondersteuning en zorgt voor een natuurlijke stand en goede houding van je benen, knieën, heupen en rug. Hierdoor kun je weer ergonomisch verantwoord en comfortabel liggen of zitten.
Hoewel de rugligging een gezonde slaappositie is, is dat niet voor iedereen het geval. Slapen op de rug vergroot de kans op snurken en kan gevaarlijk zijn voor mensen met slaapapneu. In dat geval daalt het zuurstofniveau doordat de tong naar achteren zakt en de keel afsluit.
Voordelen van slapen op je zij
Gebruik hiervoor een goed hoofdkussen dat je nek de juiste ondersteuning biedt. Met een rechte ruggengraat liggen je rug en nek ook meteen in de juiste houding. Snurk je weleens? Op je zij liggen is de beste slaaphouding, omdat deze houding het snurken kan verminderen.
Op je rug slapen
Volgens veel wetenschappers is slapen op je rug ook écht de beste slaaphouding. Dat komt omdat je lichaam in deze positie volledig en goed ondersteund is. Het gewicht van je lichaam wordt dan namelijk volledig verspreid over de oppervlakte van je matras en je rug is dan in de meest natuurlijke houding.
Slapen op de linkerzijde kan maar beter vermeden worden, en er zijn indicaties dat slapen op deze zij (wellicht ten overvloede: het hart bevindt zich grotendeels in de linker borstkas) zorgt voor meer druk op het hart, zeker bij mensen met overgewicht.
Slapen op je buik
Het is namelijk de slechtste houding voor je gezondheid. Om goed op je kussen te kunnen liggen, moet je je nek helemaal opzij draaien. Dit kan leiden tot nekpijn. Daarnaast kun je ook last krijgen van je onderrug, doordat je natuurlijke ronding van je wervelkolom afvlakt.
Buikslaper. Hoewel buiklig er lekker knus uitziet, is het de meest belastende en ongezonde slaaphouding. Buikslapen vlakt de lendenkromming af, waardoor je ruggengraat geen mooie s-curve meer vormt. Je onderrug staat de hele tijd onder druk en op de koop toe ligt je nek gedraaid.
Je hebt volgens experts het juiste kussen als je rug en je nek recht liggen en je kin omhoog blijft. Soms slaap je zo onrustig dat je kussen in je slaap verplaatst en je niet goed meer ligt. Met deze tips blijf je altijd comfortabel liggen, hoe je ook slaapt. Leg een extra kussen onder je knieën of bij je onderrug.
Neutrale wervelkolomuitlijning: Slapen zonder hoofdkussen kan helpen bij het behouden van een natuurlijke en neutrale uitlijning van de wervelkolom. Het ontbreken van een kussen kan ervoor zorgen dat het hoofd, de nek en de rug op één lijn liggen, wat kan helpen bij het verminderen van nek- en rugpijn.
Een ergonomisch kniekussen corrigeert de houding van je knieën en benen ten opzichte van je onderrug, bekken en heupen. Een goed knie kussen zorgt ervoor dat je knieën bijeen blijven waardoor de druk op je kniegewrichten wordt verminderd. Gebruik een knie kussen om comfortabel te liggen en slapen.
Gebruik daarnaast een hoog en stevig kussen. Met een kussentje onder de knie wordt de rug het minst belast. Halverwege tussen buik- en zijlig in, met een opgetrokken bovenste been of arm is zeker niet slecht, maar zuivere zijlig is beter, omdat er dan geen torsie in de nek en de rug ontstaat.
Op je zij slapen met je hand direct onder je hoofd.
Op je zij slapen met je hand onder je hoofd draagt bij aan interne schouderrotatie, waardoor je schouders naar voren komen en je houding verslechtert. Om te controleren of je interne schouderrotatie hebt, laat je je armen langs je zij ontspannen.
Beste slaaphouding tegen rugklachten
De rug moet 's nachts herstellen van de belasting van overdag. Dat kan het beste als de wervelkolom in een neutrale houding ligt. Als deze een beetje zijwaarts of voor-/achterwaarts gekromd ligt, is dat niet zo erg. Hiermee wordt geen schade aangericht.
De zwaartekracht vermindert namelijk de druk op de aderen in je benen, waardoor het bloed makkelijker terug naar je hart stroomt. Die verbeterde bloedsomloop biedt enkele belangrijke voordelen: Minder zwelling: wanneer je bloed beter circuleert, vermindert de vochtophoping in de benen en de enkels.
De slaaprichting die door de Vastu Shastra wordt aanbevolen is te slapen met het hoofd naar het zuiden gericht. De reden is dat het menselijk hoofd een polaire aantrekkingskracht heeft. Daarom moet hij naar het zuiden worden gedraaid om de tegenovergestelde polen aan te trekken terwijl u slaapt.
Een mens verandert gemiddeld 80 keer van houding per nacht. Dit kunnen kleine en grote bewegingen zijn en in veel gevallen word je hier niet wakker van.
Snelwerkende suikers, zoals in wit brood, koekjes, snoep, spaghetti en rijst, geven ons een korte energieboost. Ze stimuleren het brein en hebben een negatieve invloed op het in slaap vallen. Maaltijden met veel suikers of snoepen worden 's avonds dan ook afgeraden.
Rugslapers hebben over het algemeen behoefte aan een hoofdkussen dat medium tot stevige ondersteuning biedt. Een te zacht kussen kan ervoor zorgen dat je hoofd te ver naar achteren zakt, terwijl een te stevig kussen je nek kan overstrekken.
Wanneer je op je linkerzij ligt, is het gemakkelijker voor je lichaam om bloed rond te pompen. De aorta maakt vanaf je hart namelijk een bocht via de linkerkant om bij de buik te komen. Lig je op je rechterzij, dan moet het bloed eerst omhoog gepompt worden en dit kost meer moeite dan naar beneden.
Op de rug met de armen omhoog: goed voor rug en gelaat
Of je je armen nu rond je kussen hebt of niet, deze manier van slapen kan je helpen om rimpels tegen te gaan en het voorkomt ook acne. Slapen met de armen naar beneden kan eveneens leiden tot snurken en problemen geven met maagzuur.
De manier waarop je slaapt kan ook een diepgaand effect hebben op de manier waarop je wakker wordt – klaar om de dag onder ogen te zien of klaar om terug onder de dekens te kruipen en je te verbergen voor je nekpijn. De beste slaaphouding voor nekpijn is meestal op de rug en slapen op je zij het beste alternatief.