Wanneer je bloemenweide uitgebloeid is, dan kun je dit het beste in het najaar volledig afmaaien om de ondergrond vervolgens weer te egaliseren. Je kan nu weer opnieuw een bloemenweide zaaien. Als je bloemenweide half uitgebloeid is, dan kun je ervoor kiezen om de uitgebloeide planten een tijdje te laten staan.
Verplaats je uitgebloeide planten even
Spit de bollen met groen en al uit en plant ze tijdelijk op een ander plek in je tuin waar ze minder in het zicht staan. Net zo lang tot het groen zo ver verwelkt is, dat je het kunt afknippen. Vergeet niet om de bollen weer op de gewenste plek terug te zetten in het najaar.
Je wilde bloemenweide voor bijen moet je twee keer per jaar maaien. De eerste keer is dat in maart nodig, want de stengels van de bloemenweide dienen veel nuttige insecten in de winter als onderkomen en vogels die zaden eten, zoals vinken, hebben hier in de winter baat van.
Hoe onderhouden? Je bloemenweide onderhouden doe je door te maaien. Natuurlijk niet zo frequent als bij een gazon, dan ga je niet veel bloemen zien verschijnen. Afhankelijk van de voedselrijkdom (en dus hoe snel je gras groeit) maai je 1 of 2 keer per jaar, of 3 keer per jaar in zeer voedselrijke omstandigheden.
Je moet de wilde bloemenweide 1, 2 tot 3 maal per jaar maaien, afhankelijk van hoe rijk de grond is. Hoe rjker de grond aan stikstof is, hoe meer je moet maaien. Anders kunnen de wilde bloemen zich niet in stand houden en gaan de grassen het steeds meer overnemen.
Knip de uitgebloeide bloem af, net boven de nieuwe scheuten. Zo krijgen die goed de ruimte om deze zomer weer mooi te gaan bloeien. Let op dat je de bloemknoppen niet beschadigd.
Je moet de wilde bloemenweide 1, 2 tot 3 maal per jaar maaien, afhankelijk van hoe rijk de grond is. Hoe rjker de grond aan stikstof is, hoe meer je moet maaien. Anders kunnen de wilde bloemen zich niet in stand houden en gaan de grassen het steeds meer overnemen.
Veldbloemen kunnen, afhankelijk van het type zaad of mengsel, gezaaid worden in de lente of in het najaar. Eenjarige bloemzaden kunnen vanaf maart tot begin juni in de volle grond gezaaid worden. De veldbloemen zullen hetzelfde jaar nog gaan bloeien.
Een vaste bloemenweide geeft het eerste jaar niet veel bloei. Stel je verwachtingen bij en hoop niet meteen op een volle bloemenweide. Wat je wel kan doen is met je vaste bloemenmengsel een extra deel akkerbloemen (20%) inzaaien. Eénjarige bloemen staan meestal na 6 tot 8 weken in bloei.
Zorg dat er veel licht op de bodem valt zodat de zaden van je bloemenmengsel kunnen kiemen. Voor grote oppervlakten: maai 3 tot 5 keer in dat eerste jaar. Laat de ongewenste kruiden niet hoger worden dan 20 cm en maai tot zo'n 5 cm. Gebruik hiervoor een grasmaaier op de hoogste stand.
Door de bloemenweide 'gefaseerd' te maaien kunnen we bloeispreiding genereren. Dit is niet alleen tijdens het zomerseizoen van belang, maar juist ook in het najaar. Veel bijen en vlinders vliegen rond tot eind oktober en hebben tot dan dus nog steeds nectar en stuifmeel nodig.
Welke wilde bloemen kun je zaaien in de schaduw? Er zijn talloze wilde bloemen die je kunt zaaien in de schaduw. De meeste hiervan zijn inheemse bloemen. Denk bijvoorbeeld aan fluitenkruid, vingerhoedskruid en wilde akelei.
De beste tijd om je hortensia te snoeien is net na de winter of vroeg in het voorjaar (maart/april). Bekijk van te voren wel de weersverwachting voor de periode na het snoeien. Het is belangrijk dat het in deze periode niet gaat vriezen. De snoeiwonden kunnen namelijk snel beschadigen door de vorst.
Als de bloemen zijn uitgebloeid is het belangrijk dat je de uitgebloeide bloem van de steel haalt. Dit noemen we 'koppen'. Hierdoor gaat alle voeding naar de bol wat belangrijk is als je de bol volgend jaar weer wilt laten bloeien. De stelen en bladeren laat je nog even staan.
In het vroege voorjaar, na de nachtvorsten, snoeit u Buddleja sterk terug. Na de bloei kunt u de uitgebloeide bloemen wegknippen maar nodig is het niet. Er zijn verschillende snoeiwijzen.
Zaaiperiode wilde bloemen
Je kan nog zaaien in juni om resultaat te zien hetzelfde jaar, maar dan is de bloei wel een stuk later. Als je ze zaait in september of oktober krijg je in de lente en zomer daarop veel bloemen. De zaden gaan dan in ruste in de winter en kiemen pas als het weer goed genoeg is.
De juiste zaaiperiode voor eenjarige bloemenmengsels is vanaf eind april tot uiterlijk begin juni. Des te later je zaait, des te later de bloemen uit zullen komen. Mocht je dus in juni pas zaaien, dan zullen de bloemen ergens in augustus bloeien.
Het is best oké om het gras even niet te maaien, zelf na Maai mei niet. Je krijgt zo volgend jaar nog meer bloemen in je gras.Door later te maaien geef je de bloeiende planten de kans zaden te maken die zich kunnen verspreiden over je gazon. (opmerking: belangrijk dat het maaisel even blijft liggen!)
Voor opnieuw inzaaien is het nodig om een perceel eerst goed los en onkruidvrij te maken. Bij veel onkruiden kan ook een herbicide worden toegepast. Hierna kan het inzaaien beginnen. De zaden kunnen het beste op een diepte van 1,0 tot 1,5 cm ingezaaid worden.
Voor bloemenweides en mengsels is het het handigste en meest natuurlijk om breedwerpig te zaaien. Dit doe je door het volume van de zaden te vergroten met zand. Ongeveer 1 zakje voor 15m2 op een halve emmer zand of 500 gram zaden op een halve kruiwagen zand.
Op een bloemenweide wordt de groei en ontwikkeling van gezond grasland bevorderd, met inbegrip van de erop groeiende grassen, wilde bloemen en kruiden.
In een natuurlijke tuin vind je vooral inheemse en streekgebonden planten, in ongedwongen combinaties. Denk maar aan kastanjelaars, linden en wilgen, en struiken als hazelaar, vlier of kornoelje. De hagen zijn er het liefst gemengd, met bijvoorbeeld Spaanse aak, meidoorn, appelbes, hulst, liguster en haagbeuk.