Je mag het elke dag nat maken (voor een fris gevoel), als je het maar niet elke dag met shampoo wast. Dus bijvoorbeeld: dag één shampoo, dag twee nat, en dag drie alleen conditioner. Dat is veel gezonder voor je haar en je hoofdhuid, en dat is uiteindelijk beter voor iedereen.”
Wanneer je erg dik haar hebt, is één keer per week je haar wassen al genoeg. Dik haar heeft de neiging om langer vocht vast te houden, waardoor je haar minder snel uitdroogt en er gezond uit blijft zien. Te vaak je haar wassen kan de vochtbalans verstoren, dus zo min mogelijk wassen is het beste.
Wat doet iedere dag wassen met het haar? Kok: "Mits er met een sulfaatvrije shampoo wordt gewassen, is het niet ongezond om je haar iedere dag te wassen. Sulfaten zorgen er namelijk voor dat haarschubben open gaan staan, waardoor de haarstructuur beschadigt.
Het kan! Of je je haar nu dagelijks wast of niet, het is sowieso een goed idee om niet te veel shampoo te gebruiken. Wist je dat zacht leidingwater je shampoo veel beter laat schuimen, zodat je er minder van nodig hebt? Bovendien is water zonder kalk ook veel beter voor je haar én je huid.
Je haren niet wassen met shampoo is dus een stuk natuurlijker en beter voor je hoofdhuid, en je schijnt er niks van te ruiken. Toch zijn er ook mindere verhalen. Zo kan je hoofdhuid gaan jeuken als je lang je haar niet wast. Bovendien wordt het bij sommige mensen een stuk stugger en doffer.
Je mag het elke dag nat maken (voor een fris gevoel), als je het maar niet elke dag met shampoo wast. Dus bijvoorbeeld: dag één shampoo, dag twee nat, en dag drie alleen conditioner. Dat is veel gezonder voor je haar en je hoofdhuid, en dat is uiteindelijk beter voor iedereen.”
Je haar nat maken zonder het te wassen kan na het sporten dus bijvoorbeeld prima. Wil je je haren nog niet wassen, maar is het wel vettig en is droogshampoo niet genoeg? Draag je haren dan vast, zoals in een staart of knot. Zo valt het een stuk minder op dat het greasy is!
Koud water zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten wat resulteert in een gladder en glanzend haar. Als je je haar föhnt, dan kan je ook altijd het beste even op het laatst föhnen met de koude stand. Dit zorgt er tevens voor dat je haarschubben sluiten en het zorgt ervoor dat je haar beter in model blijft zitten.
Kou kan in combinatie met een verwarming thuis je haar uitdrogen en veroorzaakt pluishaar. Haar is namelijk hygroscopisch, dit betekent dat het overeenkomt met het vochtgehalte van de omgeving. Dus als de lucht droog is (verwarming aan) wordt je haar ook droog.
Om ervoor te zorgen dat je haar voldoende gevoed wordt kies je voor voeding met gezonde vetten, vitaminen en mineralen. Eet vette vis, noten en zaden voor omega-3 en bijvoorbeeld groene bladgroenten voor vitamine C en ijzer. Voor extra proteïne kun je het beste eieren en yoghurt eten!
Maak je haar door en door nat met lauwwarm water. Was en spoel je haar nooit met (te) heet water. Bij het wassen en spoelen met heet water drogen je haar uit en vooral je haarpunten uit. Indien je je haar gekleurd hebt, zal de kleur bovendien eerder vervagen.
Water-only methode
Door je hoofd te masseren en de natuurlijke oliën van hoofdhuid naar je haarpunten te verdelen met 2 vingers en een fijne borstel. Na enkele weken gaat je haar zichzelf reinigen en hoef je nooit meer shampoo te gebruiken.
Je haar wassen met alleen water is ook een natuurlijk alternatief voor het gebruik van shampoo. Door je haar te wassen met alleen water vermijd je dat je haar in aanraking komt met de sulfaten in shampoo, die je haar anders droog en broos kunnen maken.
Het product zou slecht zijn voor je hoofdhuid en daarnaast kun je je haar ook prima schoonhouden met natuurlijke producten, vinden zij. Misschien ben je het weleens tegengekomen: de 'no poo-beweging'. Ga je voor no poo (afkorting voor geen shampoo), dan kies je er bewust voor je haar niet meer te wassen met shampoo.
Wat is extreme haaruitval en wat veroorzaakt haaruitval? Het is normaal om ongeveer 100 haren per dag te verliezen. Dit zijn de haren die je in je douche, op je tapijt en op de schouder van je jas aantreft.
De meest effectieve manier om je haar diepgaand te reinigen met shampoo, kun je het beste met warm water doen. Het warme water scheidt namelijk de overlappende cellen van de schubbenlaag, waardoor de shampoo dieper in de haarschacht kan doordringen. Voor conditioner is dat trouwens niet het geval.
Wanneer je koud water gebruikt, openen je poriën zich niet goed, wat als gevolg heeft dat het vuil niet goed weggespoeld kan worden. Je kunt je gezicht het beste wassen met lauw water.
Droogshampoo kan geen kwaad, op voorwaarde dat je er geen dagelijkse gewoonte van maakt. Plan de dag nadien gewoon een wasbeurt in, om deze redenen: Droogshampoo absorbeert niet alleen de olie op je lokken, maar ook die op je hoofdhuid. Bij overmatig gebruik kan dat irritatie, jeuk en roos veroorzaken.
Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef.
“Knippen heeft geen invloed op hoe snel of hoe langzaam je haar groeit. Het enige is dat je haar niet zo snel afbreekt als je het knippen bijhoudt. Het lijkt daardoor mooier en gezonder en soms zelfs langer.”