Het oranjetipje komt in heel Europa voor.Hij is vooral in bermen langs bosranden en op vochtige weilanden waar te nemen, maar ook in tuinen met voedselplanten (waardplanten genoemd). Deze vlinder brengt maar één generatie per jaar voort.
Want de pinksterbloem is de belangrijkste 'waardplant' van het oranjetipje: het vrouwtje gebruikt vaak deze plant om eitjes te leggen. Ze legt precies één eitje per plant, zodat de rups alle bloemknopjes als voedsel voor zichzelf heeft.
Rupsen van het oranjetipje eten vooral pinksterbloemen. Die vind je niet in een weiland waar alleen Engels raaigras mag groeien of in een berm, die te vaak of te vroeg gemaaid wordt. Dan maai je alle wilde bloemen weg, zoals de pinksterbloem.
Het oranjetipje (Anthocharis cardamines) is een dagvlinder uit de familie Pieridae, de witjes. Het is een gemakkelijk te herkennen voorjaarsvlinder die in Nederland vliegt in april en mei.
Elke vlinder heeft z'n favoriete bloem of plant. Ze drinken van de nectar die in bloemen zit. Daarom kun je die vlinders goed lokken met suikerwater, dat is net zo zoet als nectar. Sommige soorten - zoals de atalanta - houden meer van rottend fruit.
Vlinder, als de vlinder in jouw leven verschijnt dan geeft de vlinder jou de boodschap mee van transformatie. Komt de vlinder in jouw leven dan laat deze je weten dat er een nieuw begin heel dichtbij is. Een transformatie naar een leven in liefde, vreugde en gezondheid, Elk dier brengt een boodschap mee.
De afgelopen weken kreeg De Vlinderstichting verschillende waarnemingen binnen van de oostelijke vos en de grote vos. Deze twee vlinders zijn in Nederland zeldzaam.
De vlinders houden geen winterslaap. Het zou uitzonderlijk zijn, maar in principe kan het dus zo zijn dat je tijdens een zachte winter deze vlinder in ons land ziet rondfladderen. Atalanta's hebben een levensduur van een aantal maanden tot een jaar.
De meest bekende blauwtjes zijn het veel in tuinen voorkomende boomblauwtje en het fel blauwe icarusblauwtje. Blauwtjes van de Phengaris-soorten zijn voor hun ontwikkeling afhankelijk van bepaalde soorten mieren en worden ook wel mierenblauwtjes genoemd.
In Nederland komen 4 soorten witjes voor. Dit is het klein koolwitje, die het meest wordt gezien. Er leven in Nederland 3 verschillende soorten koolwitjes: het klein koolwitje, het groot koolwitje en het klein geaderd witje.
De antwoorden op de volgende vragen vormen een goede basis om in elk geval vast te stellen tot welke familie een rups hoort: Lijkt de rups op een takje? Hoeveel paar buikpoten heeft de rups? Heeft de rups haren en is de beharing lang of kort?
Ze doen dat op de jong ontluikende bladeren van hun waardplant. Het zijn wegedoorn (Rhamnus cathartica) en vuilboom (Rhamnus frangula) waarop de rupsen helemaal zijn gespecialiseerd. Zonder een van beide kan een citroenvlinder zich niet voortplanten.
Het vrouwtje zet haar groene eitjes één voor één af op de bovenkant van de bladeren van de grote brandnetel. De rupsen leven solitair op een blad, dat ze met spinseldraad samenspannen. Na een maand verpoppen de rupsen. Ze blijven ongeveer 1 maand in de pop, om er vervolgens als een prachtige vlinder uit te kruipen.
Atalanta: de Vlinder staat symbool voor vrijheid, ontwikkeling en transformatieAtalanta-Trainingen.
De atalanta (Vanessa atalanta)
Deze vlinder ken je ongetwijfeld. De atalanta is een zwarte vlinder met oranje strepen op zowel de voor- als achtervleugels. De oranje streep op de achtervleugel is bedekt met enkele zwarte stippen en boven de oranje streep op de voorvleugel prijken een aantal witte vlekken.
Dagvlinder / De gehakkelde aurelia dankt zijn naam aan de gekartelde rand aan zijn vleugels. Hij is oranje, met zwarte vlekken en zijn onderkant is donkerbruin.
De atlasvlinder (Attacus atlas) is een vlinder uit de familie van de nachtpauwogen (Saturniidae).
Najaar. In september en oktober zijn er al soorten uitgevlogen maar op zonnige herfstdagen zijn de 'laatvliegers' zoals de atalanta vaak in grote aantallen te zien. Alles bij elkaar heb je de grootste kans om veel vlinders te zien in de perioden half mei tot eind mei en van begin juli tot half september.
Ze vertegenwoordigen een gevoel van onschuld, liefde en zachtmoedigheid. Het komt ook zelden voor dat je ze tegenkomt omdat ze de mens ontlopen. Dit wordt door velen gezien als een boodschap van iemand die van bovenaf op je neerkijkt.
De mot laat jou zien dat je prima kunt leven in deze derde dimensiewereld, maar dat je jouw unieke gaven mag inzetten om daarin jouw plek in te nemen net als de mot dat doet bij het vallen van de schemer en in de nacht. Toch wordt de mot altijd aangetrokken tot licht.
Reumer schreef een fascinerende zin: 'Vlinders hebben weliswaar een simpel zenuwstelsel, maar zoiets als hersenen ontbreekt volledig en slim zijn ze dus niet. ' Toevallig weten wij precies wat deze diertjes bespaard is gebleven, maar je vraagt je wel af hoe zij, hersenloos, door hun dag heen komen.
Het bont zandoogje kan je overal in Nederland zien. Dagvlinders kom je bijna overal tegen. Alleen in een open weiland en diep in een donker bos zul je niet zo snel vlinders vinden. Ze houden nu eenmaal van zonnige plaatsen met veel bloemen om nectar uit te zuigen.
Maar om op je vraag te antwoorden: 's nachts (of bij slecht weer) hangen vlinders onder blaadjes in bomen of struiken, of ze kruipen in holletjes tussen stenen of andere voorwerpen om er een slaapje te doen.