Het C-rijbewijs mag behaald worden vanaf 18 jaar, mits men de beschikking heeft over een geldig B-rijbewijs. Om met een aanhangwagen/oplegger te rijden die zwaarder is dan 750 kg moet er een aanvullend rijbewijs worden gehaald, het CE-rijbewijs.
Rijbewijs C: voertuigen met een maximaal toegestane massa (MTM) van meer dan 7500 kg. Rijbewijs CE: als u aan uw voertuig een aanhangwagen wilt koppelen met een maximaal toegestane massa (MTM) van meer dan 750 kilo.
Met een Vrachtauto met aanhanger rijbewijs CE mag u: met een vrachtauto een aanhanger trekken met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg.
Voor het rijbewijs CE ben je tenminste 18 jaar en in het bezit van een geldig rijbewijs C met code 95 (voor beroepschauffeurs).
Behaalt u CE dan krijgt u BE, C1E, CE en als u in het bezit bent van het rijbewijs D en/of D1 dan ook DE.
Het praktijkexamen voor rijbewijs E achter C
De praktijkopleiding bestaat uit rijlessen op de openbare weg, bijzondere verrichtingen en het het praktijkexamen. Het examen E bij C duurt anderhalf uur en begint met een uitgebreide controle van papieren en voertuig.
Rijbewijs C-E - 20 uur + Praktijkexamen C-E€ 2.490,00.
Het zou al kunnen binnen 2 maanden, maar 4 tot 6 maanden is gemiddeld.
De gemiddelde CE rijopleiding bestaat uit 20 rijlessen afgesloten met een praktijkexamen. De opleiding kan plaatsvinden vanaf 5 dagen. Trekker met oplegger: Een Scania trekker Automaat met een oplegger.
De aanvraag voor het praktijkexamen inclusief voertuig ligt vaak rond de 395 euro. Kies je voor Code 95 dan kun je zelf een pakket samenstellen wat betreft het hoofdonderwerp. Je kunt er van uitgaan dat als je 35 uur inkoopt, je rond de 900 euro kwijt bent.
Het Vrachtauto rijbewijs C is maximaal 5 jaar geldig. Om uw C-rijbewijs te vernieuwen, moet u onder andere een Gezondheidsverklaring indienen. Als u uw code 95 wilt verlengen, moet u nascholingscursussen volgen.
Voor uw CE rijbewijs hoeft u geen theorie examen te doen, u kunt meteen met praktijklessen beginnen. De gemiddelde CE rijopleiding bestaat uit 20 tot 25 uur praktijkles en een praktijkexamen.
Wanneer rijbewijs C/C1? De houder van een rijbewijs C mag andere voertuigen dan die van de categorieën D of D1 besturen, met een maximale toegelaten massa van meer dan 7.500 kg en die zijn ontworpen en gebouwd voor het vervoer van ten hoogste 8 passagiers, de bestuurder niet meegerekend.
Met een Vrachtauto rijbewijs C mag u een motorrijtuig besturen waarvan de toegestane maximummassa (zie deel 1A voertuigbewijs of kentekenbewijs deel I) meer dan 3500 kg bedraagt.
Vervalt mijn rijbewijs C als ik geen code 95 erop heb? Nee, rijbewijs C blijft behouden alleen mag je zonder code 95 niet beroepsmatig rijden, tenzij een vrijstelling van toepassing is.
Met een rijbewijs B mag u een auto besturen van maximaal 3500 kg. Is het voertuig zwaarder? Dan heeft u een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) nodig.
Bij vrachtwagens met een gewicht van meer dan 3.500 kg ben je verplicht om in het bezit te zijn van rijbewijs C. Voor 'lichte' vrachtwagens waarbij de toegestane maximummassa tussen de 3.500 kg en 7.500 kg ligt is rijbewijs C1 voldoende.
Compleet pakket rijbewijs C met vakbekwaamheid (code 95). Kosten: € 3.907,- (excl. BTW.) >>
Is vrachtwagen rijden makkelijk? Vrachtwagen rijden is niet moeilijk te leren. Aangezien je een van de grootste voertuigen op de weg bent, heb je meer ruimte nodig om eenvoudige rijbewegingen te maken. Draaien, achteruitrijden en kruispunten oversteken vergen veel meer tijd en vaardigheid.
Het rijbewijs E achter B is verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum toelaatbare massa (leeggewicht + laadvermogen) opgeteld meer is dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer is dan 750.
Om uw code 95 te krijgen moet u 35 uur nascholing volgen. Voor het bijschrijven van de code 95 op een geldig rijbewijs heeft u geen Gezondheidsverklaring nodig. Uw rijbewijs behoudt dan de oorspronkelijk einddatum. In dit geval vraagt u een vervangend rijbewijs aan.
Het beroepsmatige vrachtwagen rijbewijs halen met een spoedopleiding. Als werkgever of zzp'er komt het voor dat je binnen no-time een vrachtwagenrijbewijs nodig hebt. Onze opleiding maakt het mogelijk binnen 6 tot 8 weken het rijbewijs C te halen.
Het vrachtautorijbewijs (C-bewijs) is 5 jaar geldig en bij verlenging moet de chauffeur een medische keuring ondergaan. Vier maanden voor het verlopen van het rijbewijs ontvangt de bestuurder een brief van de RDW dat het rijbewijs verloopt.
Het rijbewijs C1 is verplicht voor het besturen van een kleine camper of lichte vrachtwagen tot 7500 kg. Lees alles over het rijbewijs C1 bij de ANWB. Met een rijbewijs C1 mag je met een kleine camper of lichte vrachtwagen, met een gewicht tussen de 3.500 en 7.500 kg, aan het verkeer deelnemen.