Conclusie. Spierpijn is een reactie van het lichaam na een krachtsinspanning van de spieren. Deze reactie is ontwikkeld door het lichaam zelf als bescherming voor de spieren. Wanneer je spierpijn ervaart kan je dit zien als een indicatie van je lijf dat er belasting is geweest op de spieren.
Je mag trainen als je spierpijn hebt, mits je een andere spiergroep traint. Wil je (lekker eigenwijs) toch deze spiergroepen trainen, dan is het aan te raden om, naast een goede warming-up en voldoende water te drinken, lichtere gewichten te pakken en zo een hersteltraining voor die spiergroep te doen,' aldus Delvers.
Hoe lang duurt spierpijn? Spierpijn kan een paar dagen tot een week duren. Het pijnlijke en verzuurde gevoel in je spieren ontstaat vaak 24 tot 48 uur na het sporten.
Diverse onderzoeken hebben namelijk aangewezen dat trainen met spierpijn geen invloed heeft op de spierbeschadiging, spierpijn, herstel, range of motion of kracht. Let wel, trainen met spierpijn betekent normaal gesproken dat je minder goed kunt presteren.
Gezonde spierpijn
Als je de spieren activeert, zorg je juist voor toename van de doorbloeding en daarmee voor de afvoer van afvalstoffen. Dat bespoedigt het herstel en zorgt ervoor dat je de volgende training weer intensiever kunt doen.
Je lichaam begint de dag na je fysieke inspanning direct met herstellen. Na 48 uur is dit herstelproces op zijn hoogtepunt en de spierpijn dus het heftigst. Daarna zal de pijn langzaam minder worden en na vijf tot zeven dagen volkomen verdwenen zijn.
De eerste vorm is de pijn en gevoeligheid die je ervaart in de uren na je training. Je voelt dat je je spieren goed gebruikt hebt. De tweede vorm van spierpijn heet Delayed Onset Muscle Soreness (DOMS). In het Nederlands spreken we over vertraagde spierpijn.
Is spierpijn goed voor je? Een beetje spierpijn wordt door de meeste mensen als prettig ervaren, en kan geen kwaad. Dit is een normale reactie van het lichaam als gevolg van een effectieve trainingsprikkel. Toch negeren veel mensen spierpijn en gaan ze gewoon verder met trainen.
Voor normale mensen die ook fulltime werken is 3 keer per week sporten perfect. Hoe vaak per week sporten ideaal is hangt namelijk nauw samen met je herstelvermogen. En met een drukke levensstijl heb je meer tijd nodig om te recupereren.
Train je de spier te snel, dus binnen 48 uur, dan ligt overtraining op de loer. Train je de spier pas na 5 dagen, dus na 96 uur, dan zal vooruitgang beperkt blijven. Twee tot drie dagen rust voor de spier en dan weer trainen is dus optimaal.
Heeft u veel last van de pijn, dan kunt u een eenvoudige pijnstiller nemen. Bij spier- en gewrichtspijn raadt de apotheek u paracetamol aan. Paracetamol wordt meestal goed verdragen, ook door mensen met maagklachten. Ook kan het prima worden gebruikt in combinatie met andere medicijnen.
Is verlate spierpijn slecht voor je? Hoewel de term 'microbeschadigingen' niet aangenaam klinkt, is het meestal niet slecht voor je. Integendeel, je lichaam gaat hard aan het werk om de spieren te herstellen. Het zorgt er zelfs voor dat je spieren groter en sterker worden.
Als je spierpijn hebt, is het belangrijk om je spieren tijd voor herstel te geven. Een spiergroep heeft ongeveer 48 tot 72 uur nodig om te herstellen. Een keertje sporten met spierpijn is heus niet erg, maar het is onverstandig om dit elke week te doen. Dit kan leiden tot overbelasting.
Gelukkig betekent geen spierpijn niet automatisch, niet goed getraind. We ervaren spierpijn namelijk niet allemaal hetzelfde de een voelt het heel duidelijk de ander vrijwel niet en dit kan ook nog per spiergroep verschillen. Daarnaast speelt het type oefening een rol en of je bepaalde oefeningen veel doet.
Meer schade resulteert niet in meer spiergroei, sterker nog, het resulteert eerder in minder spiergroei. En als je spierschade kunt meten aan de hoeveelheid spierpijn, kun je er maar beter niet te veel van hebben.
"Veel mensen denken dat ze meteen moeten gaan sporten." Even de hond uitlaten, een wandeling naar de supermarkt of een sprintje naar de bus. Twintig minuten matig bewegen per dag: je zou denken dat het iedereen wel moet lukken. Toch wordt de richtlijn bij lange na niet door gehaald.
'Voor het beste resultaat train je elke spiergroep twee keer per week,' volgens onderzoek in Sports Medicine. Wetenschappers analyseerden 10 eerdere onderzoeken die spiergroei vergeleken bij mensen die één, twee of drie keer per week trainden in een tijdsbestek van een paar maanden.
Een half uur inspanning per dag is voldoende. Je zet daarmee je spieren aan het werk. Daar hebben ze zuurstof voor nodig, die je om die reden extra inademt. Je hart gaat extra pompen zodat je bloed goed doorstroomt.
Daarnaast heeft het sporten op een nuchtere maag een negatieve invloed op de prestaties – je kunt zelfs flauwvallen door een te lage bloedsuikerspiegel. Verder stimuleert trainen op een nuchtere maag de afgifte van cortisol, wat kan leiden tot afbraak van eiwitten in de spieren.
Verlate spierpijn, die zo'n 24 tot 48 uur na het sporten ontstaat, wordt veroorzaakt door scheurtjes in spiervezels. De spieren doen dan pijn en zijn minder belastbaar. Deze scheurtjes zijn niet slecht, ze zorgen er juist voor dat je sterker wordt.
1. Neem zeker bij hevige spierpijn een paar dagen rust, maar blijf wel in beweging. Ga in plaats van wandelen bijvoorbeeld fietsen of zwemmen. Zeker bij hevige spierpijn loop je sneller kans op blessures, dus doe het rustig aan.
Spieren hebben hersteltijd nodig. Wanneer je twee dagen achter elkaar de zelfde spiergroepen traint zit je het herstel van je spieren in de weg. Ook is het minder erg als je een keer een training over moet slaan omdat je dan sowieso je gehele lichaam die week al belast hebt.
Vaak wordt er gekozen voor 3 a 4 sets per oefening. Uit veel onderzoeken (bijv. via deze site) blijkt dat je met 3 sets spiergroepen beter traint dan met 1 set. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de melkzuurspiegel en spiereiwitten.
Er is geen 'juiste' hoeveelheid om te trainen. Voor de één is vijf uur per week intensieve inspanning al te veel, terwijl dit aantal uur bij de ander veel hoger ligt. Dit aantal uur is voor iedereen dus heel persoonlijk. De symptomen van overtraining zijn daarom ook niet persé af te vinken als checklist.