Wanneer je veel hoofdpijn hebt en dit je in je dagelijks leven belemmert, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Soms kan je zelf iets tegen hoofdpijn doen, zoals goed rusten, je spieren ontspannen of voldoende water drinken.
De duur van hoofdpijn verschilt per persoon, maar ook zeker per soort hoofdpijn. Zo duurt een 'normale' spanningshoofdpijn ongeveer enkele dagen, maar kan clusterhoofdpijn telkens terugkomen in een periode van 8 tot 12 weken met een paar pauzes tussendoor.
Bijvoorbeeld door koorts, verkoudheid (verstopte neusbijholte of voorhoofdsholte), te veel alcohol drinken, schommelingen in de hormoonspiegel (bijvoorbeeld bij de menstruatie, pilgebruik, de overgang), slecht zien, een verkeerde bril of problemen met het gebit of de kaak.
Wat u verder zelf kunt doen om hoofdpijn te voorkomen of te bestrijden, is zorgen voor frisse lucht, voldoende nachtrust, regelmaat, ontspanning en sport. Heeft u regelmatig last van hoofdpijn, dan kunt u voor informatie en steun ook terecht bij de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten.
Ook als de hoofdpijn enkele dagen aanhoudt, kunt u beter de huisarts bezoeken. Bij 'gewone' hoofdpijn kan een pijnstiller helpen om uw klachten te verminderen. Uw apotheker kan u adviseren bij de keuze van de juiste pijnstiller.
We denken dat verschillende dingen samen de oorzaak zijn. Door de hoofdpijn kunt u gespannen zijn.Spanning, stress en gespannen nekspieren en schouderspieren kunnen ervoor zorgen dat de hoofdpijn blijft of erger wordt. Wanneer u bij hoofdpijn te vaak pijnstillers gebruikt, kan dat extra hoofdpijn geven.
De belangrijkste symptomen van een hersentumor zijn:aanhoudende hoofdpijn. verandering in verstandelijk vermogen en gedrag. uitvalsverschijnselen.
De pijn zit meestal aan beide kanten van het hoofd en voelt soms als een knellende band. Ernstige spanningshoofdpijn kan op migraine lijken door de misselijkheid en de overgevoeligheid voor prikkels. Het kan veel last veroorzaken in het dagelijks leven.
Je voelt je niet helder, suffig, vergeetachtig, verstrooid of wat verward en kan moeite hebben met je te concentreren of met het oplossen van problemen. Het lukt misschien niet (of moeizaam) om op woorden te komen en wat je wil zeggen. Het lijkt alsof je wartaal uitspreekt. Je kan je intens moe voelen en wazig zien.
Bijna iedereen heeft wel eens spanningshoofdpijn. Spanningshoofdpijn kan soms een paar dagen aanhouden, maar soms komt het ook voor dat iemand iedere dag last heeft van spanningshoofdpijn.
De beste pijnstiller bij de meeste vormen van hoofdpijn is paracetamol. Dit medicijn wordt meestal goed verdragen, ook door mensen met maagklachten. Als paracetamol niet voldoende helpt kunt u ibuprofen gebruiken. Het pijnstillende effect begint na een half tot een uur.
paracetamol. Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.
Bel uw huisarts voor een afspraak als één of meer van de volgende dingen van toepassing zijn op uw situatie: U heeft vaak hoofdpijn en vaak pijnstillers nodig. U blijft last van hoofdpijn houden, terwijl u de adviezen wel opvolgt. U heeft medicijnen van uw huisarts gehad tegen uw hoofdpijn, maar de pijn wordt niet ...
Bij ernstige migraine is een gewone pijnstiller vaak niet voldoende. Je huisarts zal je waarschijnlijk een medicijn op basis van triptanen voorschrijven. Dat kan een (zet)pil, een injectie of een neusspray zijn. Daarmee kun je de aanval onderdrukken zodra je 'm voelt opkomen.
Heel wat hersentumoren worden ontdekt naar aanleiding van aanhoudende, met de tijd erger wordende hoofdpijn die al dan niet gepaard gaat met misselijkheid, braken, slechter zien en bewustzijnsdalingen. Die symptomen komen hoofdzakelijk voor door een drukstijging in het hoofd.
Soms kunnen de klachten van zware hoofdpijn lijken op die van migraine. Je voelt je misselijk, en hebt een kloppende pijn in je hoofd. Het is goed om te achterhalen waardoor de hoofdpijn ontstaat.
Een licht gevoel in het hoofd kan komen door bijvoorbeeld snel opstaan, heftige emoties, angst, stress of medicijnen. Sta langzaam op uit uw stoel of bed. Wordt u duizelig, ga dan zitten en doe uw hoofd tussen uw knieën. Of ga bewegen, bijvoorbeeld een paar keer op uw tenen staan.
Spoed: Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost als u opeens heftige hoofdpijn heeft en 1 of meer van deze dingen klopt voor u: De hoofdpijn is heel heftig, zoals u nooit eerder heeft gehad.U heeft een pijnlijke of stijve nek bij buigen van uw nek.U heeft kleine rode vlekjes op uw huid.
Hoofdpijn vanuit de nek. Cervicogene hoofdpijn is een vorm van secundaire pijn. Dat betekent in dit geval dat de pijn niet ontstaat in je hoofd, maar in je nek. De pijn zit meestal aan één kant van je hoofd en kan verergeren bij bepaalde bewegingen of juist door lang in dezelfde houding te zitten of staan.
Vaak gaat het om een doffe en zeurende pijn die doet denken aan de klachten bij migraine. Dit staat ook wel bekend als spanningshoofdpijn. De gevoelens van spanning bouwen zich bij een burn-out doorgaans op in de nek of schouders en trekken vervolgens door naar het hoofd, met soms misselijkheid tot gevolg.
Onderzoek hersentumor
De aard van een gezwel wordt vastgesteld met weefselonderzoek. Dit gebeurt door een biopsie, waarbij een stukje uit het gezwel wordt weggenomen. Vervolgens kan de patholoog zien of er sprake is van een metastase of een primaire hersentumor.
Het lastige van hoofdpijn achter het oog is dat het verschillende oorzaken kan hebben. De meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn achter het oog zijn een te hoge spanning van de oogspieren, migraine, griep of een voorhoofdholteontsteking, maar er bestaan ook andere oorzaken voor deze vorm van hoofdpijn.
Als eerste manier om hersentumoren op te sporen, kijken de onderzoekers naar het DNA van een stukje hersentumorweefsel van de patiënt. Dit DNA bevat unieke mutaties, deze mutaties proberen ze vervolgens op te sporen in de urine, bloed of plasma van de patiënt.
Des te meer reden om te kijken naar wat je zelf aan hoofdpijn kunt doen, zonder medicatie! Om te starten is een gezonde leefstijl natuurlijk belangrijk; voldoende slaap, voldoende sport en beweging, stress afwisselen met rust, gezonde voeding, niet te veel koffie en alcohol.