Kortom: de micro-organismen komen in allerlei soorten en maten. Toch moet je goed opletten, want een schimmel kán schimmelgifstoffen ontwikkelen. Die gifstoffen, ook wel mycotoxines genoemd, kunnen voedselvergiftiging veroorzaken. Je kunt er bijvoorbeeld diarree en buikpijn van krijgen.
In de meeste gevallen heeft het ingeslikte beetje schimmel geen gevolgen. Toch blijft het advies om waakzaam te zijn voor symptomen als misselijkheid, diarree en kortademigheid. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem is het verstandig een dokter te raadplegen na de consumptie van schimmels.
Voedselvergiftiging ontstaat door giftige stoffen in voedsel. Deze giftige stoffen worden vaak geproduceerd door bacteriën of schimmels. Buikkrampen, misselijkheid, diarree of braken zijn tekenen van een voedselvergiftiging. De klachten ontstaan meestal binnen 8 uur na besmetting.
Wie net een snede schimmelbrood op heeft: geen paniek! Je wordt pas ziek als je vaak of veel boterhammen eet met schadelijke schimmels. Al is het wel aan te raden om beschimmeld brood volledig weg te gooien.
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
Brood weggooien
Het kan maar duidelijk zijn: brood met schimmel kun je niet meer eten. Ook niet als er maar één boterham beschimmeld is of als je een klein plekje ziet. De schimmel gaat namelijk verder dan jij met je blote oog kunt zien.
A: Als u merkt dat u beschimmeld water drinkt, is het belangrijkste om onmiddellijk medische hulp te zoeken . Schimmel bevat veel potentieel schadelijke toxines en sporen die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken als ze worden ingenomen.
Witte schimmel is inderdaad gevaarlijk. Niet alleen voor de aangetaste bouwmaterialen, maar ook – en vooral – voor je eigen gezondheid. Schimmels verspreiden zich namelijk via sporen, dat is niet anders voor witte schimmel. Die sporen zijn giftig wanneer je ze inademt.
Beschimmeld fruit moet je niet eten. Schimmeldraden kunnen zich namelijk gemakkelijk verspreiden in de hele vrucht en zijn niet altijd zichtbaar. Ook al lijkt maar één klein plekje aangedaan, toch moet je beschimmeld fruit daarom helemaal weggooien.
„Zolang je er niet van blijft drinken en je fles meteen schoonmaakt”, aldus dr. Phipatanakul. „De meeste soorten schimmel zijn vrij onschuldig en ons immuunsysteem is bedreven in het afvoeren van deze ziekteverwekkers”, zegt ze.
Niet eten – Gooi deze kazen weg als er schimmel op zit
Dit geldt ook voor geraspte kaas en kaas inplakken. Schimmel dringt bij dit soort kaas makkelijk door in de hele kaas. Harde kaas die vochtig is geworden en naar ammoniak ruikt, kun je ook niet meer eten.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten. Soms zelfs pas na enkele dagen. De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
Vocht en schimmels zijn niet per se de oorzaak van gezondheidsklachten, maar kunnen astma en andere luchtwegklachten wel verergeren. Door een vochtige woning kunt u last krijgen van keelpijn, niezen en hoes- ten, verstopte neus, piepende adem- haling en benauwdheid.
Nogmaals, als je schimmel eet, is de kans groot dat er niets gebeurt of dat je een lichte maag-darmstoornis ervaart . "Je zou een zeer onderontwikkeld immuunsysteem moeten hebben en een heleboel schimmel moeten eten om ziek te worden," zegt Detwiler. "Zelfs dat zal je waarschijnlijk niet doden."
Rode of roze schimmel moet direct verwijderd worden want het kan gaan om de gevaarlijke schimmel Serratia marcescens. Dit type schimmel is erg schadelijk voor de gezondheid, waardoor het verstandig is om deze niet te lang te laten zitten.
De TGT-datum geeft aan tot wanneer het product veilig te gebruiken is, zonder risico's. Is het voedingsmiddel over die datum? Gooi het dan onmiddellijk weg, ook al is de verpakking nog dicht.
Zijn schimmels giftig? Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Beschimmeld brood is in zijn geheel niet meer te eten. Gooi het brood direct weg om verdere verspreiding van schimmelsporen te voorkomen.
Rajapakse zegt dat er geen reden is tot paniek. " Het is onwaarschijnlijk dat je ziek wordt als je een kleine hoeveelheid schimmel binnenkrijgt . Als je een grote hoeveelheid eet, is er een kans dat je wat spijsverteringsachtige symptomen krijgt: maagpijn, misselijkheid, overgeven, maar dat is vrij ongewoon.
Schimmels in huis zijn niet bepaald mooi om naar te kijken, maar kunnen ook erg schadelijk zijn, zowel voor uw gezondheid als voor de staat van uw woning. De schimmelsporen die worden verspreid komen in uw longen terecht door inademing en kunnen leiden tot gezondheidsklachten of bestaande klachten verergeren.
Welke kleuren schimmel zijn gevaarlijk? Hoewel de kleur van schimmel niet altijd een direct verband heeft met de risico's, is zwarte schimmel vaak de meest gevaarlijke. Andere kleuren, zoals geel, groen en roze, kunnen ook schadelijk zijn, afhankelijk van de omstandigheden.
De meest gevaarlijke schimmel volgens de WHO is Candida auris. Tot 40% van de monsters van die schimmel blijkt resistent tegen 2 van de 3 beschikbare geneesmiddelenklassen, 4% tegen alle drie, zegt de Belgische schimmelonderzoeker Hans Carolus in De Morgen.
Als er daadwerkelijk schimmel groeit in uw deksel of beker, kan dat u ziek maken , zegt Purvi Parikh, MD, allergoloog bij Allergy & Asthma Network—het is alleen niet erg waarschijnlijk. Dr. Parikh zegt dat u de volgende symptomen kunt hebben als u schimmel inademt: Hoesten.
Als het om alle andere soorten schimmels gaat, zou een gezond kind het met een lepel moeten eten om echte schade aan te richten. Het ergste dat kan gebeuren is maagklachten, wat overgeven en lichte koorts. Let op deze symptomen en bel uw kinderarts als ze optreden.
Hoe kan mijn waterfles mij ziek maken? Mensen die gevoelig zijn voor schimmel kunnen last krijgen van allergieën en ademhalingsproblemen door de schimmel die groeit in hun waterflessen , onder de doppen, in de rietjes en zelfs op de rubberen ring die om de onderkant van veel roestvrijstalen modellen zit.