Goed nieuws voor degenen onder ons die liever machines het vuile werk laten doen: je fles kan in de vaatwasser (zorg er wel voor dat de temperatuur onder de 65 °C blijft). Haal je Dopper uit elkaar en stop alle losse onderdelen in de vaatwasser.
De Dopper Original en Steel kunnen niet tegen temperaturen boven de 65 graden (149 °F) en kan dus niet worden uitgekookt. Kokend water kan zorgen voor vervorming en lekkage.
Je kunt dit eenvoudig oplossen door de Dopper te laten weken in baking soda en deze af te spoelen met natuurazijn. Ook als de Dopper smaakt naar plastic, is dit een goede oplossing. Blijf weg van schuur-, oplos- of bleekmiddelen.
De Ellipse waterfles bevat géén BPA of weekmakers, is vaatwasserbestendig (zonder elastiek) en 100% lekvrij!
De stank wordt veroorzaakt door duizenden bacteriën die zich gretig vermenigvuldigen in je fles. Niet gezond, en ook niet fris. Zo krijg je de fles wél weer brandschoon. Om te voorkomen dat je duurzame drinkfles een speeltuin wordt voor micro-organismen, is goed schoonmaken de boodschap.
1. Was het flesje dagelijks, alleen heet water is vaak al voldoende. 2. Laat de Dopper daarna heel goed drogen en vul hem dus niet meteen weer – zeker als je geen vaatwasser hebt, die na een wasbeurt de vaat droog blaast.
Meng wat water en azijn en laat je Dopper er een nachtje in weken. Spoel de fles daarna goed af. Driedubbel grondige reinigingsbeurt: vul de fles met wat water en azijn, voeg twee eetlepels baking soda toe en roer. Ook hier geldt: spoel de fles daarna grondig na voordat je hem weer gebruikt.
Ja, ook je plastic wegwerpflesje kan in de vaatwasser! Let op: Alleen je flesje omspoelen met koud water maakt het niet voldoende schoon!
Je bidon in de vaatwasser gooien, is een absolute no-go. De vaatwasser is vaak te heet, en de reinigingsmiddelen die in de vaatwasser gebruikt worden, zijn erg agressief.
Do's: Verleng de levensduur van jouw metalen drinkfles door deze met de hand af te wassen en niet in de vaatwasser te wassen. De vaatwastabletten zijn zeer agressief en kunnen de buitenste verflaag af laten bladderen en tevens de binnencoating aantasten waardoor de fles zijn levensduur al snel verliest.
Vloeistoffen hebben de neiging om door verwarming of koeling uit te zetten of te krimpen. Wij raden het daarom af om de Dopper flessen in de koelkast of vriezer te doen, hierdoor kan de Dopper fles beschadigen.
De Dopper Insulated houdt je water ijskoud voor 24 uur and super heet voor 9 uur.
Vermijd ook koolzuurhoudende dranken. Deze kunnen er namelijk voor zorgen dat je Dopper gaat lekken. Wil je jouw Dopper zo lang mogelijk fris houden? Dan raden wij aan om de Dopper alleen voor water te gebruiken.
Wat het weer ook doet, de Dopper Insulated is de perfecte handlanger waarmee jij voor water uit de (warmwater-)kraan kiest. Wind, hagel of een meter sneeuw: in deze thermosfles blijft je water, thee of koffie 9 uur warm of 24 uur koud.
Dopper flessen zijn niet speciaal gemaakt voor andere dranken, zoals cola, frisdrank en vruchtensap. Deze dranken kunnen bijvoorbeeld verkleuring of een nasmaak achterlaten. We raden het af om de Dopper fles te vullen met prikwater, dit kan namelijk lekkage veroorzaken.
De melk die ze hebben meegegeven in de flessen zorgt voor geurtjes in de fles of de dop, of de afsluitring van de dop verkleurd. Sommige ouders melden dat de fles erg is gaan stinken na het gebruik van melk.
Die warmte is nodig om het water te laten verdampen. 'Plastic blijft vrij koel en dus verdwijnen resterende druppeltjes niet goed. Dat is ook de reden dat ovenwanten zijn gemaakt van materiaal dat slecht warmte geleid, zoals siliconen, immers ook een vorm van plastic, textiel of leer. '
De fles is niet geschikt om in de vaatwasser te doen. De verf aan de buitenkant en de coating aan de binnenkant kan beschadigd raken. Warm water met een beetje zeep is voldoende. Zet de waterfles met een dop open in de kast zodat hij goed droog wordt.
De professor stelt in zijn algemeenheid dat het verstandig is om dat niet langer dan één jaar te doen. PET-flessen opnieuw vullen is ronduit de slechtste optie, omdat er altijd plastic deeltjes in het water terechtkomen. Vooral als je zo'n flesje in de zon legt, komen er veel microplastics vrij.
Het materiaal is vaatwasserbestendig, maar we raden nog steeds aan om ze met de hand af te wassen met de air up® schoonmaakborstel en warm water. Dan gaan ze langer mee.
Oude Dopper flessen (Original, Steel, Glass en Insulated) kun je inleveren bij een van de 25 deelnemende WAAR winkels.
Als je flesje niet meer schoon te krijgen is, is het natuurlijk heel duidelijk dat het tijd is om een nieuwe variant aan te schaffen. Maar er zijn meer tekenen die erop wijzen dat je herbruikbare waterflesje zijn beste tijd gehad heeft. Een plastic fles gaat ongeveer een jaar mee.
Vocht en schimmels zijn niet per se de oorzaak van gezondheidsklachten, maar kunnen astma en andere luchtwegklachten wel verergeren. Door een vochtige woning kunt u last krijgen van keelpijn, niezen en hoes- ten, verstopte neus, piepende adem- haling en benauwdheid.